Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ
Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ

Παρουσιάζοντας τον Αλμυρό του ΜΕΤΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πανταζώνας*

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών εσόδων προέρχεται από τα ανταποδοτικά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Η συγκεκριμένη χρηματική εισροή στα δημοτικά ταμεία μπορεί ναι μεν να λειτουργεί, αλλά η αναλογία των καταβολών γέρνει περισσότερο προς τους δημότες-επιχειρηματίες.

Η της παραπάνω «ψαλίδας» μπορεί να μειωθεί υιοθετώντας ένα άλλο μοντέλο προσέγγισης που δεν θα προκύψει μέσα από τα πολιτικά δόγματα, ούτε από ανθρωποκεντρικά τεχνάσματα, αλλά μέσα από τη τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας.

Πιο συγκεκριμένα κάθε διαθέσιμη έκταση που υπάγεται σε δημοτική ιδιοκτησία και κληροδοτήματα, μπορεί μέσω την έννοια της συνέργιας να μεταμορφωθεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με άμεση κερδοφοριακή απόδοση στα ταμεία, ανακουφίζοντας κάθε δημότη που αυτή τη στιγμή το επωμίζεται.

Επιπλέον η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Αλμυρού καθιστά απόλυτα λειτουργική τη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, τοποθετώντας μια συστοιχία ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Όθρυς.

Η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρα από την οικολογική αθωότητα που τη χαρακτηρίζει, αποτελεί την πιο ουσιαστική εξασφάλιση παγίων εσόδων για τα δημοτικά ταμεία, μια εικόνα που ο Αλμυρός δικαιούται να έχει απέναντι σε κάθε εν δυνάμει επένδυση του επιχειρείν.
Στον Δήμο μας το πρώτο αιολικό από ιδιωτική εταιρία, με ενέργειες και στήριξη του τότε Προέδρου της Κοινότητας Ανάβρας Κύριο Δημήτρη Τσουκαλά, αποφέρει 40.000 – 70.000 ευρώ ετησίως ανάλογα με τη δυναμική του ανέμου και θέσεις εργασίας.

Το κλισέ «δεν γίνεται» αφορά σκέψεις που υπηρετούν το παρελθόν και κομματικές αντιλήψεις συγκεκριμένης κλίμακας, αδυνατώντας ωστόσο να εκφράσουν με απλούς τρόπους το μετά του τόπου και των δημοτών του.

Ο Δήμος Αλμυρού χρειάζεται ένα όραμα, καθώς οτιδήποτε άλλο περιορίζει τις δυνατότητες του προς το όφελος των ανθρώπων-δημοτών του και εμείς το γνωστοποιούμε προς προβληματισμό και κοινωνική αξιολόγηση.

* Ο  Κωνσταντίνος Πανταζώνας είναι πρόεδρος της και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού,  επιμελητηριακός σύμβουλος Μαγνησίας

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

"Αλιεύοντας" την είδηση