Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΛΜΥΡΟΣ / Π.Π.Μ.: Η «ΙΕΡΑ» ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Π.Π.Μ.: Η «ΙΕΡΑ» ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Π.Π.Μ.: Η «ΙΕΡΑ» ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ως οργανώσεις εκπροσώπησης πολιτών, η Κίνηση Πολιτών Σούρπης και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, εκφράζουν την απορία τους αν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, που ανήκουν στο κράτος και πληρώνονται από τον Ελληνικό λαό, υπερασπίζονται πράγματι τα συμφέροντα του δημοσίου και όχι άλλων παραγόντων της κοινωνίας και των ιδιωτών;

Όπως είναι γνωστό η   Μητρόπολη Δημητριάδος (ΙΜΔ) πούλησε και εκμίσθωσε σε εταιρεία έκταση 3.000 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Νηές της Σούρπης Μαγνησίας. Όμως η έκταση αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το από 2009 πόρισμα του τότε προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας (ΚΥΜ) και την από 2010 πορισματική έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας.

Παρόλα αυτά η ίδια υπηρεσία, η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, από τον περασμένο Δεκέμβριο κάνει στροφή 180 μοιρών και διατυπώνει κρίσεις και απόψεις με διαφορετική αιτιολογία από ό,τι στο παρελθόν. Αν είναι δυνατόν!

Η τεχνική έκθεση, που στάλθηκε από αυτή στο Υπουργείο Οικονομικών, τον Δεκέμβριο 2020, βρίθει ανακριβειών και αυθαιρεσιών προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίμαχη έκταση των 3.000 στρεμμάτων, στις Νηές της Σούρπης, δεν ανήκει στο Δημόσιο, αλλά στην Μητρόπολη Δημητριάδος!

Στην εν λόγω έκθεση δεν αναφέρεται πουθενά ότι όντως πραγματοποιήθηκε «έλεγχος της νομιμότητας και της εγκυρότητας των προσκομισθέντων τίτλων και της αλληλουχίας αυτών» μια εκκρεμότητα που παραμένει ανοικτή από το 2014, όταν εκδόθηκε η τότε τεχνική έκθεση της ΚΥΜ και από το όταν εκδόθηκε η 1η προδικαστική γνωμοδότηση (η 2η εκδόθηκε το 2018) του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.

Μάλιστα στάλθηκε χωρίς η ΚΥΜ να πραγματοποιήσει, όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένως, αυτοψία «επί του πεδίου» με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των ενδιαφερομένων, επομένως και των οργανώσεων τους. Και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί θα αποδεικνύονταν περίτρανα η επιχειρούμενη λαθροχειρία.

Μάλιστα φαίνεται πως για τον λόγο αυτό, παράνομα και επί μήνες, η ΚΥΜ και η Δ/ση Δημόσιας Περιουσίας αρνούνταν να δώσουν στις οργανώσεις  τα στοιχεία που στάλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία αναγκάστηκαν να τα δώσουν μόνο μετά από τους στον Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας! Τόσο καλά!

Οι δικαστικές αποφάσεις του 1878, 1881 & 1896 αναφέρουν ότι η υπό διερεύνηση έκταση έχει κυκλικό σχήμα, την «κυκλοτερή» (περίμετρο) της οποίας μπορεί να διανύσει κάποιος σε ΔΙΟΜΙΣΗ ΩΡΕΣ. Μόνο που η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε άλλη γεωγραφική θέση / τοποθεσία και όχι σε αυτή που πούλησε και εκμίσθωσε η ΙΜΔ σε ιδιώτη στο όρος Χλωμό. Για να φανεί το ανυπόστατο και η ακροβασία της τεχνικής έκθεσης που απέστειλε η ΚΥΜ τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Οικονομικών, επισυνάπτεται το σχεδιάγραμμα του από 1954 χάρτη αποτύπωσης της έκτασης στο όρος Χλωμό της Δ/νσης Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με το οποίο η δασική έκταση έχει περίμετρο 29 χλμ., με μέσες κλίσεις που φτάνουν και το 30%, οπότε ούτε τρέχοντας δεν φτάνουν οι δυόμιση ώρες για να διανυθεί αυτή η απόσταση, πράγμα που αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όντως η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε άλλη γεωγραφική θέση / τοποθεσία και όχι σε αυτή που πούλησε και εκμίσθωσε η ΙΜΔ σε εταιρεία στο όρος Χλωμό.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΝΗΕΣ

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η ΙΜΔ, πιθανόν και η εταιρεία, έχουν κάνει δήλωση στο Κτηματολόγιο επιδιώκοντας να κατοχυρώσουν την έκταση αυτή για λογαριασμό τους, ενώ το Κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών, αδρανούν!

Οι οργανώσεις έχουν ενημερώσει, με απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αλήθεια του πράγματος και περιμένουν το για να φανεί αν όντως ένας από τους στρατηγικούς σκοπούς (ίσως ο πλέον σημαντικός) της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως της καθ’ ύλην αρμόδιας για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπηρεσίας, δηλαδή της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου ή πρόκειται για νέο Βατοπέδι.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση