Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Κ. Παπανάτσιου: «Ερωτήματα για την χωροθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον υγροβιότοπο της Σούρπης Μαγνησίας»
Κ. Παπανάτσιου: «Ερωτήματα για την χωροθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον υγροβιότοπο της Σούρπης Μαγνησίας»

Κ. Παπανάτσιου: «Ερωτήματα για την χωροθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον υγροβιότοπο της Σούρπης Μαγνησίας»

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ   Κατερίνα Παπανάτσιου  σχετικά  με την αδειοδότηση πιλοτικού πλωτού  φωτοβολταϊκού πάρκου  έκτασης 11.000 τ.μ. και ισχύος 999,9 kWp στον όρμο  της Σούρπης Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή που αποτελεί παράκτιο έλος και φυσικό υγροβιότοπο.

Η κα επισημαίνει ότι ενώ η περιοχή χωροθέτησης του έργου αποτελεί  ένα μεγάλο φυσικό υγροτοπικό οικοσύστημα, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στη Μαγνησία, οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλούνται να γνωμοδοτήσουν για το χωρίς πρακτικά να έχουν καμία πληροφόρηση για τις επιπτώσεις αυτού.

Η αναφέρει ότι φαίνεται να γίνεται εφαρμογή του πλαισίου για πιλοτικά πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά που θεσπίστηκε με το Ν. 4951/2022, ο οποίος εξαιρεί τα εν λόγω από την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή της λήψης πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, υιοθετώντας fast track διαδικασίες.

Η κα Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της βιοποικιλότητας και των ιδιαίτερων φυσικών οικοσυστημάτων και ότι ακόμα και πιλοτικά μικρής κλίμακας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, θέτει τις παρακάτω ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό.
1. Έχουν μελετηθεί επιπτώσεις του εν λόγω έργου στους οργανισμούς και στα
ειδιαιτήματα των υδροβίων οργανισμών και στις ανθρωπογενείς
δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή που χωροθετείται; Αν ναι ποιες
είναι αυτές;
2. Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές χωροθετήσεις για το συγκεκριμένο έργο; Ποια
τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης, οικολογικά ευαίσθητης, περιοχής;
3. Θεωρεί ότι τα στοιχεία που παρέχονται για την τεκμηρίωση της
χωροθέτησης του έργου βάσει του Ν. 4951/2022 (τοπογραφικό διάγραμμα,
συνοπτική τεχνική περιγραφή) επαρκούν για να υπάρξει τεκμηριωμένη
γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων;
4. Θεωρεί ότι η εξαίρεση των πλωτών φωτοβολταϊκών από τη διαδικασία
εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνάδει με τους στόχους βιώσιμης
ανάπτυξης και τους στόχους προστασίας της βιοποικιλότητας;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση