Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΛΜΥΡΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Ιγνάτιος: «Ζωντανό θαύμα η αποκατάσταση της παλαιάς Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς»
Ιγνάτιος: «Ζωντανό θαύμα η αποκατάσταση της παλαιάς Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς»

Ιγνάτιος: «Ζωντανό θαύμα η αποκατάσταση της παλαιάς Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς»

 

Μεγάλη πανήγυρη στην επαρχία Αλμυρού

 Με την συμμετοχή προσκυνητών, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πανήγυρη της παλαιφάτου και ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας κάτω Ξενιάς, το διήμερο 22-23/8. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η πανήγυρη συμπίπτει με την εμφανή και εντυπωσιακή πρόοδο των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης της παλαιάς Ιεράς Μονής.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε και πάλι υπαιθρίως, στο μεγάλο προαύλιο της Μονής, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλειάδα κληρικών από τον Βόλο και την επαρχία Αλμυρού, ενώ έψαλε ιεροψαλτών της Τοπικής   Εκκλησίας, υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού και προέδρου του Συνδέσμου των Ιεροψαλτών Ευσταθίου Γραμμένου.

Στο κήρυγμά του ο επίσκοπος επεσήμανε ότι «τούτο τον Αύγουστο νιώσαμε την παρουσία της Παναγίας περισσότερο από ποτέ. Μέσα στην εκκοσμικευμένη εποχή μας, που κάποιοι επιζητούν, με κάθε τρόπο, να αποϊεροποιήσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, η Παναγιά παραμένει το σημείο αναφοράς του πιστού Ορθοδόξου λαού μας…».

Ο κ. παρατήρησε ότι η Παναγία μας παραπέμπει στο γεγονός της Αγιότητας, «που συνιστά για όλους μας διαρκή πρόσκληση ζωής. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να γίνουμε μέτοχοι της δικής της Αγιότητας, της Αγιότητας του Χριστού, που Εκείνη έφερε στον κόσμο.

Η Αγιότητα είναι καρπός της μετοχής μας στην ζωή της Εκκλησίας και ως βαπτισμένα μέλη Της, έχουμε πάρει την Χάρη και εξαρτάται από εμάς αν θα την αφήσουμε να ενεργοποιηθεί και να γίνει η ζωή μας πορεία αγιότητας. Η Αγιότητα είναι γεγονός συνύπαρξης μέσα στην εκκλ/κή κοινότητα. Δεν γίνεται κανείς μόνος του Άγιος. Αυτό δίδαξε η Παναγία μας, ζώντας αφανώς μέσα στην πρώτη Εκκλησία, προσφέροντας το παράδειγμα της ταπείνωσης και της υπακοής Της. Η Αγιότητα είναι καρπός διακρίσεως, πραότητας και υπομονής, εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού, τέτοιας που και Εκείνη επέδειξε.

Η Αγιότητα είναι η έκφραση της αγάπης, της συμπαράστασης στον οποιονδήποτε, χωρίς διακρίσεις, με χαρά, γιατί η εμπειρία του Χριστού είναι η εμπειρία της χαράς. Είμαστε πλασμένοι για την Αγιότητα, βιώνοντας την εμπειρία της προσευχής, αυτής που μας ενώνει απόψε όλους εδώ, στο όνομα της Παναγίας μας. Αυτή την Αγιότητα περιμένει ο κόσμος από τους Χριστιανούς σήμερα να εκφράσουμε, να δείξουμε τον δρόμο της αλήθειας του Χριστού και της Εκκλησίας…».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις περιπέτειες της Μονής από τον καταστροφικό σεισμό του 1980 και εντεύθεν, στην δημιουργία της νέας Μονής, που χαρακτήρισε «θαύμα», αλλά και στην υπόσχεση αποκατάστασης της παλαιάς Μονής. Μίλησε για την υπομονή και την επιμονή που χρειάστηκε αυτή η προσπάθεια, αλλά και την μέριμνα της Παναγίας «να ξαναγίνει το σπίτι Της, όχι ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά με ίδια μέσα. Ήδη, η νότια και η δυτική πλευρά της Μονής έχουν πλήρως αποκατασταθεί, η τοιχοποιία και οι δύο πύργοι της προσόψεως διασώθηκαν. Και όλα αυτά με την βοήθεια όλων σας και την χρηστή διαχείριση της Γερόντισσας και της αδελφότητας. Το θα συνεχιστεί με την εσωτερική αναμόρφωση και αναπαλαίωση. Πρόκειται για ένα ζωντανό θαύμα. Σύντομα το Μοναστήρι μας θα ξαναβρεί την παλαιά του δόξα, θα ξαναγίνει τόπος υποδοχής και φιλοξενίας προσκυνητών από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, ανθρώπων που θα βρίσκουν εδώ ανάπαυση πνευματική».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του  κ. Ιγνατίου, παρουσία προσκυνητών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτοσύγκελλος της   Μητροπόλεως  αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο #ΜητροπολιτικόΙερόςΝαόςΑγίουΝικολάου - https://t.co/QMHmVhv4vW -

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση