Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Η Ανάβρα του Ν. Μαγνησίας, υπόδειγμα πράσινης ενέργειας και ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης 
Η Ανάβρα του Ν. Μαγνησίας, υπόδειγμα πράσινης ενέργειας και ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης 

Η Ανάβρα του Ν. Μαγνησίας, υπόδειγμα πράσινης ενέργειας και ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης 

Tόνισε η Ζέττ Μ. Μκρή στην Υποεπιτροπή ησιωτικών και Ορεινών Περιοχών  

Με ενδελεχή αναφορά στην Ανάβρα Μαγνησίας ως υπόδειγμα – μοντέλο ορεινής περιοχής που εφαρμόζει καλές πρακτικές της πράσινης ς για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα της κρίσης, μετά από συστηματική προσπάθεια ετών, ξεκίνησαν οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Υποεπιτροπής ησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2020, στην οποία προήδρευε η ς Μαγνησίας,  Ζέττα Μ. Μακρή.

«Η πράσινη στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές», με προσκεκλημένη τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Αλεξάνδρα Σδούκου, αποτέλεσε το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής.

Εφαλτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) της Ε.Ε., την οποία προσφάτως παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής μας να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050. Για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε μία φιλόδοξη δέσμη μέτρων που αποσκοπεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αποκομίσουν οφέλη από τη βιώσιμη μετάβαση σε πράσινες λύσεις.

Στοίχημα για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, αποτελεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός αυτής από κάθε κράτος – μέλος, ούτως ώστε κανένα άτομο και καμία περιφέρεια, ιδίως εκείνες που περιλαμβάνουν νησιωτικές και ορεινές περιοχές, να μην μείνει έξω από τον μεγάλο μετασχηματισμό του μέλλοντος, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη και κοινωνικά εξισορροπημένη μετάβαση.

Με βάση τα παραπάνω, η κ. Σδούκου, εκτενώς, παρουσίασε τις γενικές αρχές, πολιτικές και πρωτοβουλίες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα προκειμένου αυτές να υιοθετηθούν στο άμεσο μέλλον. Το ως άνω σχέδιο, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατατέθηκε προσφάτως στην Ε.Ε. λαμβάνοντας τα εύσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, αποτελεί την εθνική στρατηγική της χώρας και καθορίζει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μέχρι το 2030 για τη και την προστασία του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος, ενώ, παράλληλα, παραθέτει στοχευμένα για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2050.

Συγκεκριμένα, θέτει ένα βασικό τρίπτυχο, το οποίο αναφέρεται στους εξής τρεις πυλώνες: α) στην απολιγνιτοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2028, β) στην της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35%, μέχρι το 2030 καθώς σήμερα βρισκόμαστε στο 18% και γ) στη λειτουργία απελευθερωμένων και ανταγωνιστικών εγχώριων ενεργειακών αγορών, το λεγόμενο “target model”, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη στόχευση σε νησιωτικές περιοχές και ορεινές περιοχές, το σχέδιο περιλαμβάνει το σχεδιασμό για για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία τους που θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας αλλά και καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση