Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου για την Ανάβρα
Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου για την Ανάβρα

Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου για την Ανάβρα

Ερώτηση υπέβαλε στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο ς Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για την Ανάβρα, της οποίας η αναστέλλεται.
Η Ανάβρα είναι  ένα ορεινό, απομονωμένο χωριό, σε υψόμετρο 925 μέτρων, το οποίο μαράζωνε έως τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν  μετατράπηκε σε πρότυπο ς και κοινόβιας ευημερίας. 
Χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες ενός κατοίκου που συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε στο χωριό του κ. Τσουκαλά και της συζύγου του, Μάχης Καραλή, αρχιτέκτονα και πρώην καθηγήτρια του ΕΜΠ, που λειτούργησε ως άμισθη τεχνική σύμβουλος, η Ανάβρα αναγνωριζόταν ως η τρίτη σε ανάπτυξη μεταξύ όλων των περιοχή στον ευρωπαϊκό νότο. Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία.
Δημιουργήθηκε Αιολικό Πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες που μεταμόρφωσε το χωριό σε επιτομή ποιότητας ζωής και βιοτικού επιπέδου.
Με ασφαλτοστρωμένους και πέτρινους δρόμους, πλατείες με κρήνες, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, ιατρείο, διώροφο κλειστό χώρο στάθμευσης για 60 οχήματα, δύο αίθουσες εκδηλώσεων για 100 και 300 άτομα, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κλειστό εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ς, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, πρότυπο σφαγείο, λαογραφικό μουσείο και ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό 240 στρεμμάτων!

Δυστυχώς όμως μετά τον Καλλικράτη και κυρίως με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσεως το 2010 και εντεύθεν η εικόνα του χωριού επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Η Ανάβρα, παρόλο που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είχε εξασφαλίσει ένα κοινοτικό κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ, εντούτοις όλα έμειναν ανεκπλήρωτα λόγω των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι και σήμερα.

          Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο εμπνευστής της αναπλάσεως της Ανάβρας κ. Τσουκαλάς στο είχαν συμπεριληφθεί και άλλα έργα, φιλικά προς το περιβάλλον. Η Κοινότητα είχε παραδώσει 14 μελέτες στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού που παραμένουν στο συρτάρι. Το 2013 το πρόγραμμα επανήλθε και ήταν «φωτογραφικό» για την Ανάβρα. Το χωριό πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να εκταμιευτούν από 11 έως 20 εκατ. ευρώ και να δρομολογηθούν αυτά τα έργα. Ο Δήμος όμως ξέχασε να καταθέσει το φάκελο!

Ο ς της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος ρωτά αν θα ληφθούν τα απαραίτητα, ώστε η Ανάβρα να αποτελέσει έναν οικισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές  ανάγκες του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση