Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Εορτασμός για την απελευθέρωση της πόλης του Αλμυρού
Εορτασμός για την απελευθέρωση της πόλης του Αλμυρού

Εορτασμός για την απελευθέρωση της πόλης του Αλμυρού

Η νεότερη του Αλμυρού ρχίζει επίσημ τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές.

Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στο δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό.

Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές. Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στη μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.

Οφείλουμε ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη , αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με  το αίμα τους τα  Αλμυριώτικα χώματα.

O Δήμος Αλμυρού καλεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αλμυρού να παρευρεθούν στην πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Παρασκευή 17 Αυγούστου , για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.

Παρασκευή 17 Αυγούστου

 Ώρα 07:30 π.μ.: Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη, ιεροκήρυκα της Επαρχίας Αλμυρού π. Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ώρα 09:45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης στο Ναό της Δημοτικής Αρχής, των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών και των Πολιτικών Αρχών, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Ώρα 10:00 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των συμπολιτών.

Αμέσως μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η αρχαιολόγος Ιωάννα Ζγουλέτα.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο των Πεσόντων.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά, τα για την παρέλαση θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Βασ. Κωνσταντίνου και Φίλωνος και οι επίσημοι θα καταλάβουν τις θέσεις τους στο χώρο της παρέλασης, επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου.

 Ώρα 10:40 π.μ.: Παρέλαση μπροστά από τους επισήμους.

Ώρα 08:00 μ.μ.: Θα πραγματοποιηθεί το 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

 Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ώρα 08:30 μ.μ.: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από συγκροτήματα της περιοχής μας, στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση