Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού
Εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού

Εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού

Η νεότερη ιστορί του Αλμυρού ρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές.

O Δήμος Αλμυρού καλεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αλμυρού να παρευρεθούν στην πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Τετάρτη 17 Αυγούστου, για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.

Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό.

Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης, στον δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό.

Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές.

Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στην μοναδική εκκλησία, του Αγίου ικολάου, που γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.

Οφείλουν οι σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουν και να εορτάζουν με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη ανέπνευσε τον αέρα της ς και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούν όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα Αλμυριώτικα χώματα.

Το

Τετάρτη 17 Αυγούστου

Ώρα 7:30 π.μ.: Όρθρος – Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Γιαννιού στον Ιερό Μητροπολιτικό αό του Αγίου Δημητρίου.

Ώρα 09:45 π.μ.: Πρέπει να έχει τελειώσει η είσοδος στο Ναό της Δημοτικής Αρχής, των Στρατιωτικών και των Πολιτικών Αρχών, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Ώρα 10:00 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των πολιτών.

Αμέσως μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η Μαρία Μπουκώρου, καθηγήτρια φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ο των Πεσόντων.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ο Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 21:00: Χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής (Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Βρύναινας, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Αλμυρού, Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού-Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης & Περιχώρων «Η ΣΤΑΝΗ») θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Δήμου Αλμυρού με τη μαέστρο Μαριάννα Σαμαρτζή και με τη συνοδεία του ορχηστρικού συνόλου, θα ταξιδέψουν το κοινό μ' ένα ξεχωριστό μουσικό , στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παρευρεθούν:
• Ο κλήρος.
• Ο δήμαρχος.
• Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Οι Στρατιωτικές, οι Αστυνομικές και οι Πολιτικές Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μαζί με το Προσωπικό τους.
• Οι Οργανώσεις και οι Σύλλογοι μαζί με τα μέλη τους.
• Οι συμπολίτες.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος θα κάνει τη ρύθμιση της Ιεροτελεστίας στην οποία να παρευρεθεί όλος ο κλήρος, ενώ τλετάρχης στο χώρο του ναού και του ου ορίζεται η δημοτική υπάλληλος Κυριακή Κομνιώτη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση