Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΛΜΥΡΟΣ / Εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού
Εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού

Εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού

Η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές.

O Δήμος Αλμυρού καλεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αλμυρού να παρευρεθούν στην πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Τετάρτη 17 Αυγούστου, για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.

Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό.

Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης, στον δρόμο που οδηγούσε από τη στον Αλμυρό.

Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές.

Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στην μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, που γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.

Οφείλουν οι σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουν και να εορτάζουν με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούν όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα Αλμυριώτικα χώματα.

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ώρα 7:30 π.μ.: Όρθρος – προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Γιαννιού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ώρα 09:45 π.μ.: Πρέπει να έχει τελειώσει η είσοδος στο Ναό της Δημοτικής Αρχής, των Στρατιωτικών και των Πολιτικών Αρχών, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Ώρα 10:00 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των πολιτών.

Αμέσως μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η Μαρία Μπουκώρου, φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ο Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 21:00: Χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής ( & Πολιτιστικός Σύλλογος Βρύναινας, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Αλμυρού, Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού-Λυκείου Ελληνίδων , Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης & Περιχώρων «Η ΣΤΑΝΗ») θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Δήμου Αλμυρού με τη μαέστρο Μαριάννα Σαμαρτζή και με τη συνοδεία του ορχηστρικού συνόλου, θα ταξιδέψουν το κοινό μ’ ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα, στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Στις παραπάνω παρακαλούνται να παρευρεθούν:
• Ο κλήρος.
• Ο δήμαρχος.
• Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Οι Στρατιωτικές, οι Αστυνομικές και οι Πολιτικές Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μαζί με το Προσωπικό τους.
• Οι Οργανώσεις και οι Σύλλογοι μαζί με τα μέλη τους.
• Οι συμπολίτες.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος θα κάνει τη ρύθμιση της Ιεροτελεστίας στην οποία να παρευρεθεί όλος ο κλήρος, ενώ τλετάρχης στο χώρο του ναού και του Ηρώου ορίζεται η Κομνιώτη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Nέα βλάβη του "Ερατώ" στο λιμάνι του Βόλου #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/RL97T60i0Y -

  • #φωτιά σε παράγκα στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/LiAaX7fSka -

  • Διαπλάτυνση δρόμου #Βένετο-Κουλούρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Βένετο #ΒένετοΚουλούρι - https://t.co/S6svdfXr7J -

"Αλιεύοντας" την είδηση