Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΛΜΥΡΟΣ / Αβεβαιότητα για την απουσία ραδιενέργειας σε φορτίο της ΣΟΒΕΛ
Αβεβαιότητα για την απουσία ραδιενέργειας σε φορτίο της ΣΟΒΕΛ

Αβεβαιότητα για την απουσία ραδιενέργειας σε φορτίο της ΣΟΒΕΛ

Αμφιβολίες σχετικά με την απουσία ραδιενεργού πηγής στο φορτίο παλαιών μετάλλων του πλοίου “ARTEY”, εκφράζει το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα χθες κλιμάκιο του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διενήργησε ελέγχους στο λιμάνι του Αλμυρού στο φορτίο παλαιών μετάλλων του ρωσικού πλοίου “ARTEY”, το οποίο μετέφερε τα υλικά αυτά για λογαριασμό της ΣΟΒΕΛ.

Ο ρυθμός δόσης στο φορτίο σκραπ κυμαίνονταν από 3 – 6 nGy/h ενώ αυτή του υποβάθρου από 3 – 7 nGy/h .

Η ΕΕΑΕ συνηγορεί στην εισαγωγή του φορτίου, ενώ ο πραγματοποιήθηκε, λόγω μη αποδοχής των μετρήσεων του πιστοποιητικού της εταιρείας Inter Fleet Service, το οποίο συνόδευε το φορτίο.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός δόσης που καταγράφηκε στον έλεγχο ήταν στα επίπεδα του φυσικού υποβάθρου.

Όπως τονίζεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχων προς το Τελωνείο και το ΥΠΕΚΑ “Δεδομένων όμως του τρόπου και των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνονται οι μετρήσεις, αυτές δεν εξασφαλίζουν με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει ραδιενεργός πηγή στο φορτίο των παλαιών μετάλλων”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ετήσια Επιχειρηματική Επιμορφωτική Συνάντηση του #ΣΒΘΣΕ #ΣΒΘΣΕ - https://t.co/dtroQwhDbk -

  • Υποβολή Δηλώσεων Εφαρμογής για το έτος 2021 (Καν. Ε.Ε. 1257/99  «Δάσωση Γεωργικών Γαιών») - https://t.co/v5wAoL0A1Y… -

  • Η Νίκη Βόλου στηρίζει το έργο της «Φλόγας» - https://t.co/Q8sbxZk9e2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση