Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΛΜΥΡΟΣ / Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικης Δήμου Αλμυρού
Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικης Δήμου Αλμυρού

Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικης Δήμου Αλμυρού

Σύσκεψη ενόψει της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικης Δήμου Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17-04-2019 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, του αναπληρωτή καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λώλου, της αρχαιολόγου ΕΦΑ Μαγνησίας κ. Ροντήρη, του δ/ντή Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕΜΣ Κ. Φλαμπούρη και του προϊσταμένου Τμήματος Προγραμματισμού της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕΜΣ κ. Τσιαντή.

 

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων  ανέφερε: «Η έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή για την ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου και μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο έργο. Θέλουμε τις συνεργασίες, τις επιδιώκουμε, προκειμένου όλοι μαζί να πετύχουμε περισσότερα πράγματα για τον τόπο μας και να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας».

Η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη Μαγούλα Πλατανιώτικη του Δήμου Αλμυρού, που είναι ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού, αποσκοπεί στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Άλου των κλασικών χρόνων.

Η ανασκαφική έρευνα στο δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως τμήμα κεντρικού δρόμου του οικισμού καθώς και την βόρεια πλευρά όμορων οικιών που χρονολογούνται στον 4ο και πρώιμο 3ο αι. π.Χ.

Η συνέχιση της ανασκαφής στην περιοχή αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω αποκάλυψη των αρχαίων οικιών και στις δύο πλευρές (βόρεια και νότια) της οδού. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν την σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους ύστερους κλασικούς και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες :

  1. Ανασκαφή του συγκεκριμένου τομέα
  2. Συντήρηση των ευρημάτων και των ανασκαμμένων χώρων
  3. Σχεδίαση των ευρημάτων και αρχιτεκτονική αποτύπωση των ανασκαμμένων χώρων

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Από διαρροή αερίου η #έκρηξη στη Συγγρού #έκρηξη - https://t.co/pqfj3d1bIq -

  • Συμφωνία Ολυμπιακού με Ελιστάνο Μάνγκα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/E5PkkrC5yV -

  • Απόπειρα αυτοκτονίας 34χρονης στο Βόλο #απόπειρααυτοκτονίας - https://t.co/RB8wDxm8Nd -

"Αλιεύοντας" την είδηση