Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Αλμυρ(ιώτικ)ές & γλυκές γεύσεις από την «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟ»
Αλμυρ(ιώτικ)ές & γλυκές γεύσεις από την «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟ»

Αλμυρ(ιώτικ)ές & γλυκές γεύσεις από την «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟ»

To Σάββατο 27 Αυγούστου , ώρα 20.30 στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού,ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συνεχίζει τις δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού », με θέμα:«Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων».

Η νέα εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού» στον Αλμυρό , πάντοτε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς , είναι ένα μικρό δείγμα του τι παράγει ο τόπος μας στην ευρύτερη περιοχή του και τι μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποί του.

Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι οι γεύσεις του. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η γεύση είναι πατρίδα, είναι μνήμη, είναι τελετουργία είναι διαδικασία, είναι ακόμα μυρωδιές, συναισθήματα, τρόπος ζωής και εν τέλει πολιτισμός. Και αυτό γιατί ο πολιτισμός κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με τα παραδοσιακά εδέσματα και την κουζίνα του λαού του, συνδέουν γεύσεις και μυρωδιές με μνήμες, που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων.

Τα είδη των τροφών, ο τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος, οι συνήθειες κατά την διάρκεια του φαγητού, χαρακτηρίζουν τους λαούς στα διάφορα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, το μορφωτικό επίπεδο και συνήθως σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις.

Συγχρόνως η γεύση μοιάζει να είναι ένας τρόπος ς. Ένας τρόπος να «μιλήσει» κάποιος στην καρδιά του άλλου.

Η έχει διαγράψει μια ιστορία περίπου 4.000 ετών, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που βασίζονται στα αγνά και μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης. Για την ακρίβεια, ο Αρχέστρατος ήταν εκείνος που το 330 π.Χ. έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία.

Στην ελληνική διατροφική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική επίδραση του ισορροπημένου ελληνικού διαιτολογίου στην υγεία, στην ομορφιά, στη μακροζωία.

Επιπλέον, η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων έχει παραδοσιακά προσθέσει και μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση στο τραπέζι, συνδυάζοντας την γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία και την , διατηρώντας μέχρι σήμερα κάποιους απόηχους από τα αρχαία συμπόσια.

Σε αντίθεση με την αντίληψη που ο περισσότερος κόσμος έχει για την ελληνική κουζίνα, θα ανακαλύψετε ότι η τελευταία δεν είναι μόνο ο «μουζάκας», το «σουβλάκι» και η «χωριάτικη σαλάτα», αλλά ότι αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία πιάτων που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων.

Η τοπική κουζίνα της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο τοπικό ελαιόλαδο και την απλότητά της.

Το ελαιόλαδο της περιοχής μας αξίζει μία ξεχωριστή μνεία. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα, στα περισσότερα χρησιμοποιείται σε αφθονία, είναι αρίστης ποιότητας και πολύ καλό για την υγεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως χάρη στο ήπιο μεσογειακό κλίμα δεν συνηθίζεται η τεχνητή των λαχανικών. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο κι έτσι διατηρούν όλο το άρωμα και τη γεύση τους. Θα μείνετε ευχαριστημένοι από τη γεύση της τοπικής ντομάτας, του λάχανου, του καρότου, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και του υ.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε την πλούσια γεύση και το άρωμα των φρέσκων ελληνικών φρούτων, όπως τα σταφύλια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα κεράσια, το πεπόνι, το καρπούζι κ.ά.

Όσο για τα μυρωδικά (βότανα της ), τα οποία σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαζεύουν από τα βουνά και την εξοχή τους, φημίζονται για τη γεύση, το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Καθώς θα γεύεστε κάποιο από τα πολλά διαφορετικά πιάτα, το μεθυστικό άρωμα της ρίγανης, του θυμαριού, του δυόσμου ή του δενδρολίβανου θα σας σαγηνεύσει.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα τυριά της περιοχής μας και κυρίως η φέτα. Δεδομένου ότι τα πρόβατα και οι κατσίκες είναι ελευθέρας βοσκής και οι βοσκότοποι είναι ιδιαίτερα χλοεροί, τα κρέατα έχουν μοναδική γεύση, που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Σας θυμίζουμε αρνάκι Κοκκωτών, Μοσχαράκι Γούρας κ.ά.

Η στιγμή της ημέρας που οι Αλμυριώτες και γενικά Έλληνες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουν ένα γεύμα ή διάφορα ορεκτικά (μεζέδες) με τσίπουρο ή ούζο, είναι μία στιγμή που όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας τηρούν με ευλάβεια.

Το να μοιραστούμε ένα γεύμα με φίλους, στο σπίτι, στο εστιατόριο ή σε μια ταβέρνα είναι μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική συνήθεια. Η ατμόσφαιρα στα τυπικά ελληνικά εστιατόρια και τις ταβέρνες είναι πολύ χαλαρή, απλή, χωρίς επισημότητες.

Η ετοιμασία του φαγητού, από την άλλη πλευρά, έχει τους δικούς της ιερούς κανόνες. Οι καλοί ερασιτέχνες μάγειροι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώ καλή νοικοκυρά στην Ελλάδα σημαίνει, κυρίως, καλή μαγείρισσα. Ο έρωτας κατά τους ειδικούς, «περνάει πρώτα από το στομάχι».

Θα μπορούσε κανείς να μιλά με τις ώρες, για τις ομορφιές και τις νοστιμιές που έχουμε και προσφέρουμε στην περιοχής μας στον όμορφο κάμπο του Αθάμαντα.

Η εκδήλωση του Σαββάτου 27 Αυγούστου 2016 , στις 8.30 το βράδυ στην νεοανακαινισμένη Κεντρική Πλατεία του Αλμυρού, θα είναι ένα μικρό δείγμα του τι παράγει και τούτη η γωνιά της Μαγνησίας και τι μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποί της.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, που πλαισιώνει την εκδήλωση με τον ευρηματικό τίτλο: Αλμυρ(ιώτικ) ες & γλυκές γεύσεις, αποτελεί και η εμφάνιση της Ορχήστρας «ΙΩΝΙΑ», που θα παρουσιάσει μουσικές και τραγούδια, απόλυτα προσαρμοσμένα στην περίπτωση, με σολίστ τον Γιώργο Ζεμπίλα.

Η Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας. Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Νεκτάριος Δεμελής, παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.

Με την «ΙΩΝΙΑ» η «Μαγνήτων Κιβωτός» , τον τελευταίο καιρό, έχει αναπτύξει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία, καταξιωμένη πλέον στο ευρύ κοινό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση