Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αλ. Μεϊκόπουλος: Χάος & ανισότητες στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες
Αλ. Μεϊκόπουλος: Χάος & ανισότητες στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Αλ. Μεϊκόπουλος: Χάος & ανισότητες στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Τις αντιφατικές Υπουργικές Αποφάσεις που δημιουργούν χάος και ανισότητες μεταξύ των πολιτών σε σχέση με το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για τους νέους δασικούς χάρτες, στηλίτευσε με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων για το σύνολο των δασικών χαρτών συμπεριλαμβανομένων και των μη αναμορφωθέντων τμημάτων τους και να εκλείψουν τα φαινόμενα ανισοτιμίας μεταξύ των πολιτών.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά όλο το έργο αναμόρφωσης και κατάρτισης των νέων δασικών χαρτών, το οποίο ωστόσο έσπευσε να ακυρώσει η με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/2020. Με το από 12/01/2021 έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στις Διευθύνσεις Δασών, ανακοίνωσε ότι από τις 15-01-2021 έως τις 26-02-2021 θα πραγματοποιηθεί σταδιακά η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις 57 Διευθύνσεις Δασών της Χώρας. Ακολούθως, στις 14/01/2021, απεστάλη εκ νέου εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία «για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν την ισχύ του ν. 4685/2020, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη».

Η εν λόγω εγκύκλιος δόθηκε σε εφαρμογή της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, από το οποίο ωστόσο δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι οι αντιρρήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη. «Από τις διευκρινήσεις της εγκυκλίου προκύπτει σαφέστατα ζήτημα ανισοτιμίας των πολιτών στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και αυτό γιατί παρόλο που ο κ. Χατζηδάκης ακύρωσε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών και ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους πολίτες να υποβάλλουν με καθυστέρηση δικαιολογητικά που δεν είχαν προσκομισθεί για αναμορφωμένα τμήματα δασικών χαρτών, σε άλλους πολίτες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, τους στερείται η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης για μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη», τόνισε ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, χιλιάδες ενδιαφερόμενοι πολίτες στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά, από τον Ιούλιο του 2020 έως τις 14 Ιανουαρίου του 2021 ενημερώνονταν από τις διευθύνσεις δασών της χώρας ότι θα «ανοίξουν» ξανά οι αντιρρήσεις για το σύνολο του δασικού χάρτη μετά την αναμόρφωση και ξαφνικά με τη νέα εγκύκλιο η δυνατότητα αυτή αποκλείεται για το μη αναμορφούμενο μέρος.

«Μαζί με τους πολίτες που αποκλείονται από την υποβολή αντιρρήσεων, «εγκλωβισμένοι» βρίσκονται και 9.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Πήλιο, των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται εκτός σχεδίου μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκαν τα Όρια Οικισμών του Πηλίου και οι οποίοι περίμεναν την ανάρτηση του νέου δασικού χάρτη, καθώς είχαν ενημερωθεί πρόσφατα από το Κτηματολόγιο ότι αν το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις για τις ιδιοκτησίες τους που διεκδικούνται από το δημόσιο», σημείωσε ο βουλευτής, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να επιλύσει χωρίς άλλη καθυστέρηση το πρόβλημα και να μπορέσουν  οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους.

 

 Να πάρει μέτρα ενίσχυσης της ς ο κ. Γεωργιάδης και ν' αφήσει τα κλειδιά τους 

Να διαμορφώσει κατάλληλα τα κριτήρια των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περισσότερες μικρές και μεσαίες ς της Μαγνησίας που έχουν πληγεί σημαντικά από  την πανδημία, αλλά  και να προχωρήσει σε μη επιστρεπτέες προκαταβολές, ζήτησε με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες στη Μαγνησία κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να επιβιώσουν, με τον κλάδο της εστίασης, να έχει υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα από την υγειονομική κρίση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωναϊού (Covid-19) στη χώρα αλλά και τις πολιτικές της κυβέρνησης. «Οι εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης της Μαγνησίας επισημαίνουν διαρκώς πως η κατάσταση στους επιχειρηματίες της εστίασης στην περιοχή είναι δραματική, με τις 3.000 επιχειρήσεις εστίασης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και χιλιάδες και εργαζόμενους στον ευρύ αυτόν κλάδο να μην ξέρουν πότε θα μπορέσουν να εργασθούν ξανά», τόνισε ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής δηλώνουν ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και ελλιπές λαμβάνοντας υπόψη τις πάγιες ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής, οδηγώντας ένα 40% των επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής σε οριστικό «λουκέτο». Τα ποσά που έλαβε ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων, από την κρατική ενίσχυση κινήθηκαν από τα 1.000 έως τα 4.000 ευρώ, τη στιγμή που οι πάγιες μηνιαίες λειτουργικές ανάγκες μιας μικρής επιχείρησης της εστίασης ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

«Από την , αρκετοί αποκλείστηκαν εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών όρων που τέθηκαν», σημείωσε ο Βουλευτής, αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προκρίνει από την αρχή της πανδημίας ως αναγκαιότητα τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές, τουλάχιστον για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες πληττόμενες επιχειρήσεις, κατά το πρότυπο των  περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

«Ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης να προχωρήσει άμεσα σε στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης παίρνοντας μέτρα πραγματικής ενίσχυσης και να αφήσει τα κλειδιά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερώτηση & αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε ο Αλ. Μεϊκόπουλος για κυνήγι και

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας τα πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων με τις εισηγήσεις τους για την απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος για λόγους προστασίας της δημόσιας ς.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε, επιπλέον, τον αρμόδιο Υπουργό με βάση ποια επιδημιολογικά στοιχειά κρίθηκε ότι οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν κίνδυνο για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος από τις 02.01.2021 προέκυψε σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά έπειτα από σχετική εισήγηση των επιστημόνων και έχει δημιουργήσει την έντονη διαμαρτυρία των κυνηγών και των ερασιτεχνών αλιέων πανελλαδικά.

Τη στιγμή που επαναλειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, έχουν ανοίξει τα σχολεία και επιτρέπονται δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, η πεζοπορία και η αναρρίχηση, δεν μπορούν να κατανοήσουν τον αυστηρό αυτό περιορισμό στο κυνήγι και στο ψάρεμα ακόμα και κατά μόνας. Όπως υποστηρίζεται, οι δραστηριότητες αυτές είναι ασφαλείς και χωρίς συνωστισμό.

«Το λιγότερο που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση είναι να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις για την παρατεταμένη απαγόρευση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και να μη συνεχίσει να αγνοεί τους ερασιτέχνες αλιείς και τους κυνηγούς της χώρας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση