Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ανεπαρκή μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης για τις ΜΜΕ»
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ανεπαρκή μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης για τις ΜΜΕ»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ανεπαρκή μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης για τις ΜΜΕ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχετικά με την απογοήτευση που κυριαρχεί λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μια περίοδο που μεγάλες ανισότητες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η εστίαση και ο τουρισμός δεν έχουν λάβει την ανάλογη προσοχή και στήριξη, ενώ η αγορά δεν έχει άλλες αντοχές και τα μέτρα στήριξης περιορίζονται.

Διαβίβασε στον αρμόδιο υπουργό  της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων . Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα και δεν αποτελούν λύση μέτρα στήριξης με τη μορφή πίστωσης για την κάλυψη των μελλοντικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Παράδειγμα ενός τέτοιου μέτρου είναι και η επιδότηση για την κάλυψη των πάγιων εξόδων στην οποία, μάλιστα, παρατηρήθηκε διάκριση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν, αφού βασικό κριτήριο υπαγωγής είναι η απασχόληση τουλάχιστον ενός εργαζομένου με πλήρη απασχόληση τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ατομικό και οικογενειακό χαρακτήρα ή απασχολούν προσωπικό μερικής απασχόλησης. Αυτό αυτόματα θέτει εκτός τις περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο με τις επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό.

Στη συνέχεια ο Αλ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε στο νέο επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2» από το οποίο απουσιάζει ένας όρος που θα θέτει περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για την ένταξη σε αυτό θέτοντας σε κίνδυνο μη υπαγωγής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι πολύ μεγάλες θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, όπως έγινε και με το ΑΑΣΑ.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 ο βουλευτής τόνισε ότι πλήθος επιχειρήσεων έμειναν εκτός, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι τα μέτρα μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το λουκέτο.

Μετέφερε τις προτάσεις της ΟΕΒΕΜ για απαλλαγή στο 100% για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, γενναίο οφειλών με αντικειμενικά κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τις μικρές επιχειρήσεις και επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τους προηγούμενους μήνες, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Στα ΕΛΤΑ Βόλου: «Στοιβαγμένοι όγκοι γραμμάτων & ασφυκτική πίεση στους διανομείς»

Τεράστιοι όγκοι γραμμάτων και επιστολών στοιβαγμένοι προς διανομή ήταν η εικόνα που αντίκρισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατά την επίσκεψή του στο παράρτημα των ΕΛΤΑ Βόλου στις 18.03.2021.

Ο βουλευτής συναντήθηκε με εκπροσώπους του τοπικού Σωματείου, προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διανομή αλληλογραφίας στην περιοχή και την επιτακτική ανάγκη αύξησης του προσωπικού των διανομέων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος  του Σωματείου ΕΛΤΑ Βόλου,   Τρικάλης Χαράλαμπος, το μέλος  Τσακατίρης Απόστολος, ο προϊστάμενος διανομής Γιαννουσάς Κων/νος και παραβρισκόμενοι υπάλληλοι.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επισημαίνοντας την ανάγκη  άμεσης στελέχωσης των ΕΛΤΑ Μαγνησίας με περαιτέρω προσωπικό που θα επιτρέψει την έγκαιρη διανομή αλληλογραφίας στην περιοχή και τη διευκόλυνση του έργου των διανομέων, με τους εκπροσώπους του Σωματείου να μεταφέρουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο παράρτημα, με τις καθυστερήσεις στη διανομή της αλληλογραφίας παρά τις προσπάθειές τους να φτάνουν μέχρι και τους δύο μήνες.

«Δουλεύουμε σαν μηχανάκια. Έχουμε στοιβαγμένα σημαντικά έγγραφα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν και χρονικές προθεσμίες για απάντηση από τον παραλήπτη, όπως δικόγραφα, φάρμακα, αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων καρκινοπαθών, αναγγελίες προσλήψεων, τραπεζικές κάρτες συναλλαγών, ληγμένοι λογαριασμοί» σημείωσαν σχετικά οι παρευρισκόμενοι υπάλληλοι, αναφέροντας ότι μετά την αποχώρηση συναδέλφων τους με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το τμήμα Διανομής αποδυναμώθηκε σημαντικά φτάνοντας τους μόλις 11 υπαλλήλους, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον 5 επιπλέον διανομέων.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι οι ανάγκες της Μαγνησίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς πέρα από το πολεοδομικό συγκρότημα οι διανομείς καλούνται να καλύψουν και ορεινές, δύσβατες περιοχές, με τους διανομείς να τονίζουν ότι πολλές φορές εργάζονται κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και άγχους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης.

«Ο μη σαφής σχεδιασμός για την επόμενη μέρα μετά την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου πολλών εργαζομένων των ΕΛΤΑ και με έντονη την ανησυχία  για την πιθανότητα να κλείσουν υποκαταστήματα, δημιουργούν εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών

Σε συνέχεια των συναντήσεων που έγιναν πριν περίπου ένα μήνα, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε στις 17/03/2021 εκ νέου συνάντηση με εκπροσώπους των εμπόρων και των παραγωγών των λαϊκών αγορών της Μαγνησίας προκειμένου να συζητήσουν για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών εν μέσω πανδημίας, αλλά και για τις εναλλακτικές προτάσεις των φορέων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αϊβαζόγλου Ανδρέας, πρόεδρος Συλλόγου Μικροπωλητών ειδών ένδυσης, υπόδησης, “Γόρδιος Δεσμός”, Τσακανίκας Απόστολος, πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας και πρόεδρος Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και Τζοάννου Φανή μέλος Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Ν. Μαγνησίας, οι οποίοι εξέφρασαν στον βουλευτή ευθέως τη συνολική αντίθεσή τους με το πνεύμα του νέου νομοσχεδίου, που ουσιαστικά προωθεί την «ιδιωτικοποίηση» των λαϊκών αγορών, παραχωρώντας τη διαχείρισή τους σε ιδιώτες (μέσω ΣΔΙΤ) και εταιρείες και εκτοπίζοντας ουσιαστικά τους μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς και πωλητές.

Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών της Μαγνησίας ανέφεραν ότι είναι πολύ σημαντική η σύσταση Περιφερειακών Οργάνων διοίκησης, λειτουργίας και εποπτείας λαϊκών αγορών σε κάθε περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα και πιο εξειδικευμένα τα ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή. Κάθετα αντίθετοι δήλωσαν με την επαναφορά της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τη θεώρηση των αδειών τους που επιχειρείται με το νέο νομοσχέδιο, υποχρέωση την οποία είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι μετά από μακρόχρονη οικονομική κρίση με σωρευμένα η υποχρέωση αυτή ουσιαστικά στερεί το δικαίωμα των πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών στην εργασία.

Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών της Μαγνησίας ανέφεραν στο Βουλευτή ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ξεχωριστού θεσμικού πλαισίου για την Περιφέρεια, καθώς τόσο οι ανάγκες όσο και τα χαρακτηριστικά των λαϊκών αγορών είναι διαφορετικά, ενώ σημείωσαν ότι με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται εξοντωτικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε πωλητές και παραγωγούς, προτείνοντας τη διενέργεια συχνών ελέγχων με λογικά πρόστιμα που θα ρυθμίσουν καλύτερα την αγορά, χωρίς να την εξοντώσουν.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι σημειακές και φανερώνουν τον απροκάλυπτο στόχο της κυβέρνησης για εξάλειψη του κοινωνικού και παραγωγικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και τη μετατροπή τους σε αγορές αποκλειστικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και εμπόρων και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο πεδίο αυτό ολομέτωπη με την κυβέρνηση.

Παρέμβαση για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις που μένουν εκτός επιδότησης πάγιων εξόδων

 Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αδικαιολόγητη εξαίρεση χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις του Βόλου, από την επιδότηση για την κάλυψη πάγιων εξόδων.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το κριτήριο υπαγωγής στο μέτρο σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης μη ρεαλιστικό δεδομένου ότι αυτές έχουν ατομικό και οικογενειακό χαρακτήρα ή απασχολούν προσωπικό μερικής απασχόλησης.

Αυτό έχει σαν το 70% των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων και σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου 130 χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις να μένουν εκτός του μέτρου στήριξης.

Όπως τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος, η αγορά δεν αντέχει άλλο έπειτα από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, τα lockdown, τους χαμηλούς τζίρους και τα εμποτα να παραμένουν στοκαρισμένα.

Ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό άμεση διορθωτική ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ίση και δίκαιη μεταχείριση τονίζοντας πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές, προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές, αυτές τρέχουν για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς εξαιρέσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση