Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού
Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερό ξεκνά η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας.

Όπως αναφέρεται σύμφωνα με τον νόμο για τα «προαπαιτούμενα», που η ψήφισε στις 27 Σεπτεμβρίου, η , η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η ΔΕΗ και τα ακίνητα του δημοσίου (Κτιριακές Υποδομές) περνάνε στον έλεγχο του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, πριν λίγες εβδομάδες πέρασε Κοινή Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την «κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος». Οι δυο αυτές εξελίξεις έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους καθώς οδηγούν στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση και του νερού (ανάμεσα σε τόσα άλλα) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα.

Η ίδρυση του «υπερταμείου» προβλέπονταν στο 3ο που ψήφισαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, οι , η ΝΔ, το ΟΚ και το Ποτάμι τον Αύγουστο του 2015. Το «υπερταμείο» ελέγχεται απευθείας από τους δανειστές και σκοπό έχει να παραδώσει κερδοφόρες και νευραλγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις και στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ευρωπαϊκών ή ελληνικών. Τα όποια έσοδα από το ξεπούλημα θα πάνε για την του χρέους προς τους δανειστές…Πρόκειται για πραγματικό πλιάστικο!
Υπουργική Απόφαση για την «κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος»

Από την άλλη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα φέρει αυξήσεις στην τιμή του νερού σε όλη τη χώρα και ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση, αφού προβλέπει ότι:
«Πάροχοι υπηρεσιών για ύδρευση, ή/και αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων είναι … και ιδιωτικοί φορείς…» (Κεφάλαιο Γ, Άρθρο 8, Παρ. 2).

Κερδοσκοπία

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι ιδιωτικές εταιρίες κυνηγάνε πάντα το μέγιστο κέρδος και αυτό θα επιτευχθεί τόσο με την αύξηση των τιμολογίων όσο και με το χτύπημα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της χώρας. Η ΚΥΑ αυτή καθορίζει κανόνες για τον υπολογισμό του κόστους του νερού που ανάμεσα σε άλλα πρέπει να καλύπτει και το λεγόμενο «κόστος κεφαλαίου» των επενδυτών, το οποίο σύμφωνα με το κείμενο είναι:
«το κόστος ευκαιρίας του επενδεδυμένου κεφαλαίου, που είναι η απόδοση του κεφαλαίου σε εναλλακτικές τοποθετήσεις…το κόστος τόκων για δανειακά κεφάλαια…η εύλογη ετήσια απόδοση των ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων που χρησιμοποιούν» (Παράρτημα Ι, Α.2.).

Δηλαδή, κάθε ιδιωτική εταιρία-πάροχος νερού θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυξήσεις με τη δικαιολογία ότι θα έβγαζε μεγαλύτερα κέρδη από κάποια «εναλλακτική» επένδυση, ή αν αποφασίσει ότι η απόδοση των κεφαλαίων της δεν ήταν «εύλογη», ή αν η τράπεζα που έχει δανείσει στην εταιρία-πάροχο αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού!
«Περιβαλλοντικό τέλος»: ακόμη ένα χαράτσι!

Η ΚΥΑ προβλέπει και το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή ακόμη ένα χαράτσι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ίδια η αναγνωρίζει ότι το «περιβαλλοντικό τέλος» θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και για αυτό προβλέπει τη «σταδιακή εφαρμογή» του μέτρου:
«τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες…κλιμακωτά…με βασικό κριτήριο την απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών…» (Κεφάλαιο Γ, Αρ.8, Παρ. 3).

Σημαντικές επιβαρύνσεις στους αγρότες

Αυτά τα μέτρα θα φέρουν σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο στην οικιακή κατανάλωση αλλά και στο νερό άρδευσης. Το «περιβαλλοντικό τέλος» και η είσοδος ιδιωτικών εταιριών θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος της αγροτικής παραγωγής και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημά των φτωχών αγροτικών στρωμάτων.

Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση

Μόνο ένα μαζικό κίνημα μπορεί να σταματήσει και να ανατρέψει την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού και όλων των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών. Το νερό είναι ακρογωνιαίος λίθος της ζωής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση. Η ορθο χρήση του νερού, η προστασία των υδάτινων πόρων και η πρόσβαση σε φτηνό-ασφαλές νερό μπορούν να διασφαλιστούν μόνο αν οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης) βρίσκονται στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και αν λειτουργούν σε συνθήκες διαφάνειας και κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση