Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΚΑΡΔΙΤΣΑ » «Μάχη» μέχρι τέλους δίνουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων
«Μάχη» μέχρι τέλους δίνουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

«Μάχη» μέχρι τέλους δίνουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 Η πρόθεση πολλών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να κατεδαφίσουν κτίρια και κατασκευές σε δάση και δασικές εκτάσεις προσκρούει στα κάθε είδους νομικά «τεχνάσματα», με τα οποία οι αυθαιρετούντες προσπαθούν να αποφύγουν την εκτέλεση της απόφασης.

Το παράδοξο είναι ότι στο τέλος, όταν πλέον δεν απομένει νομική διέξοδος, οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να κατεδαφίσουν… γιατί οι αυθαιρετούχοι τα κατεδαφίζουν μόνοι τους. Ενα πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη Θεσσαλία.

Η και Στερεάς Ελλάδας προέβλεψε στον περσινό προϋπολογισμό της κονδύλι, ύψους 57.500 ευρώ, για την εκτέλεση 40 κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Προηγήθηκε η από τις υπηρεσίες της όλων των αποφάσεων αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει, ύστερα από αλληλογραφία με τις τοπικές δασικές υπηρεσίες και τα Εφετεία.

«Με τη βοήθεια της Ειδικής Υπηρεσίας Εντοπισμού και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του υπ. Περιβάλλοντος, κατηγοριοποιήσαμε τα αυθαίρετα και επιλέξαμε τα 5 πρώτα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Παύλος Χαρχαρίδης, διευθυντής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θεσσαλίας. Η λίστα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιλαμβάνει 11 αυθαίρετα στη Λάρισα, 17 στη Μαγνησία, 19 στην Καρδίτσα και 9 στα Τρίκαλα.

Ομως, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων αναζητούν κάθε δυνατό μέσο για να αποφύγουν την εκτέλεση της κατεδάφισης. «Είχαμε περίπτωση δύο αυθαίρετων κτιρίων, ένα στον Αγιόκαμπο –στα παράλια της Λάρισας– κι ένα στα Τρίκαλα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έσπευσαν να τα δηλώσουν στον ν. 4178/13, για να τα νομιμοποιήσουν. Εμείς, βέβαια, ειδοποιήσαμε την υπηρεσία δόμησης και η αίτησή τους απορρίφθηκε. Τώρα έχουν προσφύγει στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) και πρέπει να περιμένουμε τη νέα απόφαση, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι και αυτή απορριπτική».

Ωστόσο, όταν οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτιρίων ή κατασκευών ειδοποιηθούν ότι πρέπει άμεσα να εκκενώσουν το κτίριο και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, συχνά προχωρούν στην μόνοι τους. «Πριν από δύο μήνες, επρόκειτο να κατεδαφίσουμε αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων μέσα σε κοινόχρηστους χώρους στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου», εξηγεί ο κ. Χαρχαρίδης. «Συστήθηκε συνεργείο με τον δήμο, οργανώθηκε η διαδικασία, αλλά οι περισσότεροι τελικά τα κατεδάφισαν μόνοι τους. Ανάλογες περιπτώσεις –συνήθως με αυθαίρετες κατασκευές όπως φράχτες και τοιχία– είχαμε και σε δασικές εκτάσεις.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση