Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Το Βυζάντιο και η Ρωσία του χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Το Βυζάντιο και η Ρωσία του χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Το Βυζάντιο και η Ρωσία του χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της Λάρισας με το κοινό θέμα «Γέφυρες ς: Ελλάδα-Ρωσία 2016», πραγματοποιείται στο Διαχρονικό περιοδική με τις παρακάτω ενότητες:

1.Βυζαντινές Αναπλάσεις: από τα χρόνια των Κομνηνών στην τεχνική της διαφάνειας της ρώσικης εικόνας, της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα.

Στα έργα της ς μεταφέρονται αυτούσια θέματα από βυζαντινά χειρόγραφα και άλλα έργα του Βυζαντίου και συνδυάζονται σε μεγάλες συνθέσεις, όπου αναβιώνει ο βυζαντινός χρόνος.

2.Από τη Μόσχα στη Λάρισα. Ρωσικές του μητροπολιτικού ναού του .

Εκτίθενται για πρώτη φορά οι παλιές ρωσικές του , για τη μοσχοβίτικη προέλευση των οποίων επαίρονταν οι λόγιοι του 19ου αιώνα. Οι εικόνες αυτές παραχωρήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη και Τυρνάβου για συντήρηση και προσωρινή έκθεση στο μουσείο. Οι παραπάνω εκθέσεις θα παραμείνουν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου μέχρι 30 Δεκεμβρίου.

3.Η Ρωσία του Χθές. Συλλογή αντικειμένων τέχνης του Ιωάννη Κυπαρισσού και η ζωγραφική του.

Περιλαμβάνονται χρηστικά αντικείμενα διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές, καθώς και ζωγραφικά έργα του ιδίου, που αναπαριστούν το κλίμα της Ρωσίας του παρελθόντος. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Με τις εκθέσεις αυτές επιχειρείται η διερεύνηση χαρακτηριστικών πτυχών των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδος- Ρωσίας στο παρελθόν, με συνεκτικό κρίκο το τέμπλο του ναού του Αγίου Αχιλλίου, απτή μαρτυρία των στενών σχέσεων της θεσσαλικής πρωτεύουσας με τη Ρωσία.

i-kyparissous afisa_rosikes_ikones2

Εγκαίνια: Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ς Θεσσαλίας.”

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση