Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τίμησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τίμησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τίμησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

“Ο δεν κληρονομείται απλά. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή” σημείωσε ο Κώστας Αγοραστός, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του 16ου Συμποσίου των Βλάχων που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ελασσόνα.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου μάλιστα, η Ομοσπονδία απένειμε στον κ. Αγοραστό τιμητική πλακέτα για την προσφορά του και τη συνδρομή της Περιφέρειας στον πολιτισμό και στην προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορίας και της ς του τόπου.

Σ' αυτό ακριβώς εστίασε στον χαιρετισμό του και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, απονέμοντας τα εύσημα στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, την οποία και χαρακτήρισε ως ” θεματοφύλακα της ελληνικής ς, των ηθών και των εθίμων αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της βλάχικης φυλής”.

Αναλυτικότερα, ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο 16ο Συμπόσιο των Βλάχων στην Ελασσόνα:

“Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελασσόνα και τη Θεσσαλία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ακόμη περισσότερο σπουδαίο στις ημέρες μας, τις ημέρες που η κοινωνία και οι πολίτες έχουν υποστεί ζημιά, να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν την ανάδειξη και διατήρηση του πολιτισμού και της παράδοσής μας.

Θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων η οποία με την πολυσχιδή δράση της αποτελεί εδώ και χρόνια τον θεματοφύλακα της ελληνικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της βλάχικης φυλής.

Ζούμε σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από το , την αστάθεια και την κρίση των αξιών. Κόντρα σ' αυτό το ρεύμα επιβιώνουν και μεγαλουργούν αξιόλογες προσπάθειες όπως η δική σας, η οποία αρνείται την παραβίαση και την πτώση των εσωτερικών συνόρων του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητος και του πολιτισμού μας.

Όλοι οι λαοί της γης έχουν να παρουσιάσουν την ιστορική τους ταυτότητα και ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα τους, Ο Ελληνικός λαός περισσότερο από κάθε άλλο, είναι εκείνος που παρ όλες τις εκούσιες ή ακούσιες μεταναστεύσεις, τους αποικισμούς και εποικισμούς, τις επιδρομές, υποδουλώσεις και επιμειξίες, συνεχίζει να ζει με τους κληρονομημένους τρόπους ζωής.

Αποτελεί ελάχιστο από την πλευρά μας ως αιρετή Περιφέρεια, να στηρίξουμε κάθε δραστηριότητα που λαμβάνει χώρο στον τόπο μας, και στοχεύει στην αναβίωση, διατήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές των ηθών και εθίμων μας.
Αναμφίβολα, λοιπόν, μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητάμε τις ρίζες μας και ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητά μας, θωρακίζουμε τη συνέχιση του έθνους μας. Εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα και χτίζουμε το αύριο…

Θέλω κλείνοντας να υπενθυμίσω πως ο πολιτισμός δεν κληρονομείται απλά. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. Κι αυτό ακριβώς πράττετε με ιδιαίτερη όλοι εσείς εδώ σήμερα και σας αξίζουν συγχαρητήρια.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή στο 16ο συμπόσιο.”

"Αλιεύοντας" την είδηση