Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»
Το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»

Το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»

Κώστας : Στηρίζουμε προσπάθειες που αποτελούν προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και στην παράδοση

Το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» θα ξεκινήσει στις 27 Αυγούστου στην Ελασσόνα. ια 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, εργαστήρια, αφηγήσεις, συναυλίες θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας.

Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο «Περραι».

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, καθώς αποτελεί  προστιθέμενη αξία για τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής.

ια έκτη συνεχόμενη χρονιά ένα διεθνές φεστιβάλ που έχει να παρουσιάσει ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες παρουσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Όλυμπο ενώ συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό. Στηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις, καθώς πιστεύουμε στα νέα παιδιά που ασχολούνται με μεράκι. Πιστεύουμε, ακόμη, ότι η παράδοση «ξεπλένει» την ψυχή από τη «σκόνη» της καθημερινότητας.  Ο πολιτισμός δημιουργεί μνήμη και η μνήμη είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα. Για μένα μνήμη χωρίς ελπίδα είναι μνήμη χωρίς ελπίδα. Οπωσδήποτε ο πολιτισμός αποτελεί μια δύναμη που ενώνει λαούς και δημιουργεί ειρηνικές, δημιουργικές και συμφιλιωτικές καταστάσεις. Δημιουργεί πραγματικές συνέργειες.

Το κυριότερο ο πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη και της λογικής στη . Στηρίζουμε τον πολιτισμό και την παράδοση και ευχαριστούμε όλους εκείνους που θα τα ταξιδέψουν από την Κίνα, τη Μαλαισία, τη Γουατεμάλα για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν και θα έρθουν στην Ελασσόνα καθώς λαμβάνουν ένα κίνητρο το οποίο δημιουργούν τα παιδιά του Συλλόγου που δημιουργήσουν αυτό το πρωτότυπο φεστιβάλ και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας  Γιάννης Σαμώτας επεσήμανε ότι: « Να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαιτέρως τον κ. Περιφερειάρχη που αγκάλιασαν όλα αυτά τα χρόνια το  Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών που διοργανώνεται στην Ελασσόνα με την ονομασία «… στου Ολύμπου την αυλή».  Καθώς η Ελασσόνα είναι η… αυλή του Ολύμπου, η αυλή στην οποία θα έρθει ο κόσμος για να ανέβει σε αυτό το τεράστιο βουνό.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε ένα φεστιβάλ εκτός από πολιτισμού και παράδοσης και τεχνών, καθώς μέσα στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από την , και όλο τον κόσμο. Φέτος φιλοδοξούμε παραδοσιακά συγκροτήματα από την Κίνα, την Μαλαισία και τη Γουατεμάλα. Έχουμε συναυλίες, έχουμε , έχουμε αφηγήσεις παραμυθιών καθώς θέλουμε να κάνουμε   ένα φεστιβάλ πολύπλευρο με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά για να τα δώσουμε κίνητρο να ασχοληθούμε με τον πολιτισμό».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμη οι εξής: ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Τουρισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα, Θανάσης Παιδή, Βασίλης Πινακάς  και ο υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας Δημήτρης Χύτας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τα χορευτικά συγκροτήματα. Στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του 6ου φεστιβάλ παράδοσης πολιτισμού και τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», στις 9 μ.μ. θα λάβει χώρα διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση: “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα, “KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία, “Centro Cultural Sotz'il Jay” – Mayan Music & Dance, Γουατεμάλα, Μ.Ε.Σ. «Πέρα Μαχαλά», Λάρισα, Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας.

Τρίτη 28 Αυγούστου στις 6:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. στην πλατεία Λαού – εικαστικό εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά με τη ζωγράφο – εικαστικό Εύα Βασδέκη «Ζωγραφίζουμε για την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη» – «Ζωγραφίζουμε τον τοίχο της Ειρήνης», στις 8.30 μ.μ. – 9 μ.μ. πλατεία Λαού – Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών από όλο τον κόσμο, στις 9 μ.μ. – 11 μ.μ. πλατεία Λαού – Συναυλία με το συγκρότημα “Tso-bunnies”. Τέσσερις φίλοι που αγαπάνε τη μουσική, χρόνια μαζί, αποφάσισαν να έρθουν στου Ολύμπου την αυλή να χαρίσουν όμορφες μελωδίες. Έντεχνο με κάποια στοιχεία ροκ και διασκευές έχουν στο πρόγραμμά τους. Οι τέσσερις φίλοι είναι: Αλέξανδρος Μπαρμπούτης – πλήκτρα, φωνή, Παντελής Ζλατίντζης – Κιθάρα, φωνή, Βαλιώτης Δημήτριος – Κρουστά, Θεόδωρος Τζήκας – Κιθάρα.

Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 8 μ.μ. παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα, στις 8:30 μ.μ. πλατεία Λαού διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα, “KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία, “Centro Cultural Sotz'il Jay” – Mayan Music & Dance , Γουατεμάλα, Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ», Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, στις 10.30 μ.μ. λήξη φεστιβάλ παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση