Βρίσκεστε εδώ:  / ΛΑΡΙΣΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού-Δήμου Λαρισαίων για το αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας
Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού-Δήμου Λαρισαίων για το αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού-Δήμου Λαρισαίων για το αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον υφυπουργό Κώστα Στρατή, ύστερα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η προσωρινή παραχώρηση της διαχείρισης του αναψυκτηρίου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στον Δήμο Λαρισαίων.

Με την εν λόγω απόφαση εισάγεται ένα νέο μοντέλο συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την τοπική αυτοδιοίκηση, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ και τον Δήμο να προσανατολίζεται στην ανάθεση της διαχείρισης του αναψυκτηρίου σε τοπικό φορέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που σχετίζεται με ζητήματα κοινωνικής ένταξης.

Η παραχώρηση της διαχείρισης του αναψυκτηρίου θα έχει διάρκεια τριών ετών, ενώ στους όρους παραχώρησης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την τοπική κοινωνία. Σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ του Δήμου, αυτός υποχρεούται σε απόδοση ποσοστού προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ η λειτουργία του αναψυκτηρίου και η τήρηση των όρων της παραχώρησης θα εποπτεύεται από τριμελή επιτροπή του Υπουργείου και του ΤΑΠ.

Το αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μουσείου, αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ο Δήμος αναλαμβάνει, επιπλέον, με έξοδά του την αναβάθμιση και τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και την προβολή του Μουσείου, καθώς και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν συνέργειες του Διαχρονικού Μουσείου με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Γ. Ι. Κατσίγρα, στις οποίες θα συμμετέχει και το Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.

Η πρόσφατη ιστορία συνδέει την πυριτιδαποθήκη των μεταβυζαντινών χρόνων στην οποία στεγάζεται το Εθνικής Αντίστασης με το Διαχρονικό Λάρισας. Στα χρόνια της Κατοχής, η πυριτιδαποθήκη είχε μετατραπεί σε φυλακή από την οποία περνούσαν όσοι επρόκειτο να οδηγηθούν για στο λόφο Μεζούρλο, όπου έχει ανεγερθεί το Διαχρονικό Μουσείο.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων έχει στόχο να αναδείξει το Διαχρονικό Μουσείο σε πόλο έλξης για τη σύγχρονη ζωή της πόλης, ενεργοποιώντας παράλληλα τον γόνιμο διάλογό του με τη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ ταυτοχρόνως «υπομνηματίζεται» ένα κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης, που το συνδέει με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Από διαρροή αερίου η #έκρηξη στη Συγγρού #έκρηξη - https://t.co/pqfj3d1bIq -

  • Συμφωνία Ολυμπιακού με Ελιστάνο Μάνγκα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/E5PkkrC5yV -

  • Απόπειρα αυτοκτονίας 34χρονης στο Βόλο #απόπειρααυτοκτονίας - https://t.co/RB8wDxm8Nd -

"Αλιεύοντας" την είδηση