Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Στο δρόμο Ανατολή – Μεγαλόβρυσο – Μελιβοία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Στο δρόμο Ανατολή – Μεγαλόβρυσο – Μελιβοία  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στο δρόμο Ανατολή – Μεγαλόβρυσο – Μελιβοία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κ. Αγορστός: «Συγκοινωνικό έργο μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς»

Τις εργασίες του δρόμου Ανατολή – Μεγαλόβρυσο – Μελιβοία, που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας επισκέφθηκε ο Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα. Ο είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την πρόοδο του έργου, το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Πρόκειται για έναν δρόμο συνολικού μήκους 16,2 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, ο οποίος αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και υλοποιείται με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο Κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα συγκοινωνιακό έργο μεγάλης σημασίας για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς. Ένα έργο που βελτιώνει στο μέγιστο την καθημερινότητα των ανθρωπίνων κοινοτήτων στις ορεινές περιοχές αλλά και των ανθρώπων που επένδυσαν και εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Αναμένεται δε να δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό, συνδέοντας το βουνό με τη , ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το οδικό κύκλωμα στον Κίσαβο. Είναι ακόμη ένα έργο το οποίο στηρίζει θέσεις εργασίας, και ρίχνει χρήμα στην τοπική οικονομία».

Ο Α. Γκουντάρας τόνισε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που ήταν ζητούμενο πολλών ετών. Έχει σημαντική παρέμβαση και στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην ανάπτυξη του Κισσάβου και της αγροτικής παραγωγής. Στον Κίσσαβο συναντά κανείς το 80% περίπου των φυτών και των βοτάνων όλων των ευρωπαϊκών βουνών, καθώς και σπάνια είδη. Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε συμφωνήσει σε έναν γενικό σχεδιασμό, ώστε βήμα – βήμα, έργο – έργο, να αναπτύξουμε την περιοχή της Αγιάς και του Κισσάβου. Αυτό το σχέδιο υλοποιείται σε με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό».

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά στην κατασκευή έργων βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης χωμάτινης οδού που συνδέει τους οικισμούς Ανατολή και Μεγαλόβρυσο και καταλήγει στην επαρχιακή οδό 8 Αγίας – Μελιβοίας. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης ανέρχεται σε περίπου 16.200μ. και χωρίζεται σε τρία επιμέρους τμήματα.

Το πρώτο τμήμα της υπό κατασκευής οδού συνδέει τον οικισμό της Ανατολής Δήμου Αγιάς με τον οικισμό του Μεγαλόβρυσου Δήμου Αγιάς. Έχει συνολικό μήκος περίπου 10.500μ (μαζί με τις διασταυρώσεις-επικαλύψεις). Η μελέτη του έργου προβλέπει τη διάνοιξη και την ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου τμήματος της οδού.

Το δεύτερο τμήμα ξεκινάει από τη Χ.Θ.9+000 του προηγούμενου πρώτου τμήματος, έχει συνολικό μήκος περίπου 1.700μ και καταλήγει στο ορεινό κύκλωμα Κισσάβου. Η μελέτη του έργου προβλέπει τη διάνοιξη της οδού και τη διαμόρφωσή της με μία στρώση υπόβασης.

Το τρίτο τμήμα αποτελεί τμήμα του ορεινού κυκλώματος Κισσάβου, ξεκινάει από το τέλος του δεύτερου τμήματος και καταλήγει στην επαρχιακή οδό 8 Αγίας – Μελιβοίας και έχει συνολικό μήκος περίπου 4.000μ. Η μελέτη του έργου προβλέπει τη διάνοιξη της οδού και τη διαμόρφωσή της με μία στρώση υπόβασης.

Γενικότερα οι εργασίες περιλαμβάνουν:

  • Χωματουργικές εργασίες διαπλάτυνσης της οδού (με του πλάτους της επιφάνειας κυκλοφορίας στα 5,50μ έως 6,00μ και διαμόρφωση ερεισμάτων εκατέρωθεν μεταβλητού πλάτους 0,50- 1,00μ.).

    -Κατασκευή τεχνικών έργων.

  • Οδοστρωσία (μία στρώση υπόβασης και στα τρία τμήματα και μία στρώση βάσης στο πρώτο τμήμα)..

  • Ασφαλτόστρωση (μια ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας πάχους 5cm μόνο στο πρώτο τμήμα).

  • Σήμανση – ασφάλιση της οδού.

Η τελική διατομή της οδού θα έχει μεταβλητό πλάτος: 5,5μ-6,0μ/7,0μ-9,0μ.
Συμπληρωματικά και για τουριστικούς λόγους θα πραγματοποιηθούν κάποιες διαμορφώσεις στο παρατηρητήριο και στον χώρο αναψυχής που είναι κοντά στις πηγές της περιοχής.

Η υπό κατασκευή οδός, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς πέριξ της εν λόγω οδού, είναι εγκατεστημένες πολλές γεωργικές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και πολλές τουριστικές δραστηριότητες όπως αγροτουριστικές (εναλλακτικός τουρισμός).

Ο δρόμος διευκολύνει την γρήγορη μετάβαση από το βουνό προς την θάλασσα και αντίστροφα και συγκεκριμένα διευκολύνει την πρόσβαση στον παραλιακό άξονα Λάρισας, που ενώνει τα παράλια της Π.Ε. Λάρισας με τα παράλια της Π.Ε. Πιερίας και τα παράλια της Π.Ε. καθώς και τις διεξόδους προς και Εγνατία οδό, από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Κισσάβου.
Η οδός μπορεί να εξυπηρετήσει την σύντομη κίνηση οχημάτων και ανθρώπων και την ανάπτυξη του εμπορίου λόγω της εύκολης πρόσβασης με τις επαρχιακές οδούς Μελιβοίας – ς και Άνω Σωτηρίτσας – Κάτω Σωτηρίτσας.

ΑΝΑΤΟΛΗ - ΜΕΛΙΒΟΙΑΑΝΑΤΟΛΗ - ΜΕΛΙΒΟΙΑ (3) (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση