Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Στην κυκλοφορία ο νέος περιφερειακός δρόμος της Λάρισας και δύο κυκλικοί κόμβοι
Στην κυκλοφορία ο νέος περιφερειακός δρόμος της Λάρισας και δύο κυκλικοί κόμβοι

Στην κυκλοφορία ο νέος περιφερειακός δρόμος της Λάρισας και δύο κυκλικοί κόμβοι

Κ. Αγοραστός: Ένα νέο έργο πνοής  για την πόλη της Λάρισας

Ολοκληρώθηκε η παράκαμψη της Λάρισας μήκους 10 km προϋπολογισμού 50 εκατ.

 

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε η περιφερειακή της πόλης της Λάρισας από το ύψος της Β' Γέφυρας του Πηνειού (ΔΕΥΑΛ) μέχρι έως τη Γεωργική Σχολή (Κόμβος Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων με την Νότια Περιφερειακή Οδό Λάρισας). Τα εγκαίνια του δρόμου πραγματοποιήθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό χοροστατούντος του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμου.

«Παραδίδουμε στους κατοίκους της Λάρισας και της Θεσσαλίας ένα σημαντικό οδικό έργο. Το έργο μελετήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από την ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εγκαινιάζοντας το νέο περιφερειακό δρόμο της Λάρισας. Ενώ πρόσθεσε ότι « ο νέος περιφερειακός της Λάρισας είναι ένα έργο ουσίας, ένα έργο περιβαλλοντικό, ασφάλειας, αναβάθμισης της περιοχής, ενίσχυσης της ασφαλούς μετακίνησης των ανθρώπινων κοινοτήτων.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης της Λάρισας και οι δυο κυκλικοί κόμβοι που παραδίδουμε σήμερα στη ΔΕΥΑΛ και στη Γεωργική Σχολή έρχονται να προστεθούν στους πέντε συνολικούς κόμβους που έχουμε κατασκευάσει.

Είναι σημαντικά τα οποία δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης καθώς η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται εκτός του αστικού ιστού της Λάρισας. Παράλληλα αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την πόλη καθώς η κίνηση των βαρέων οχημάτων όπως φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ. μπορεί να πραγματοποιείται εξωτερικά των κύριων κεντρικών αρτηριών της πόλης.  Οι σχεδιασμοί αυτοί φέρνουν τα της δημιουργίας των «έξυπνων» πόλων.

Μια πόλη για είναι «έξυπνη» και βιώσιμη πρέπει να διαθέτει καλούς οδικούς άξονες και σύγχρονες υποδομές. Δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης των «έξυπνων» πόλεων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Λαρισαίων για τη συν, καθώς τις υπηρεσίες μας και τους συνερ μας. Παράλληλα, να ευχαριστήσω τον εικαστικό  Α. Καρακωνσταντάκη  που φιλοτέχνησε τους «Ακρίτες» στους δύο κυκλικούς κόμβους και τον Μ. Ξηρομερίτη για τη χορηγία της εγκατάστασης.

Οι «Ακρίτες» είναι οι άγρυπνοι φρουροί της πόλης μας που στέλνουν το μήνυμα ότι  προφυλάσσουμε την πόλη μας και τη Θεσσαλία».

Στη τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος τους Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, οι αντι Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων, Χρήστος Καλομπάτσιος και Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Δια βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Έργων Στέλιος Δημότσιος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Λαδόπουλος, Τάνια Δόκου, Ανδρέας Μπρέζας, Κώστας Καλαμπάκας και Ρίζος Κομίτσας.

Στοιχεία έργου

Το έργο περιλαμβάνει κύρια αρτηρία μήκους 1,50km περίπου,  διαχωρισμένη κυκλοφορία με στηθαίο ασφαλείας  δύο λωρίδων  ανά κατεύθυνση.

Τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στην αφετηρία της αρτηρίας, στον υφιστάμενο κόμβο επί της οδού Ιωαννίνων και κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της αρτηρίας με την οδό Λαγού.

Ακόμη, περιλαμβάνεται η κατασκευή τρισκελούς σηματοδοτούμενου ισόπεδου κόμβου που μέσω της παράπλευρης οδού εξασφαλίζει τη σύνδεση με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ( LIDL..κλπ ) και τις παρακείμενες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες και την κατασκευή τρισκελούς σηματοδοτούμενου ισόπεδου κόμβου (Ι.Κ. ΔΕΥΑΛ), στη Χ.Θ. 1+345, με τον οποίο εξασφαλίζεται η σύνδεση με τη ΔΕΥΑΛ καθώς και η πρόσβαση σε χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της ΔΕΥΑΛ.

Τέλος, περιλαμβάνεται κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, μεταξύ της αρτηρίας και του αντιπλημμυρικού αναχώματος, συνολικού πλάτους 4,5μ. και μήκους 1,15km περίπου, που εκτείνεται από τον 1ο Ι.Κ. μέχρι τον Ι.Κ. της ΔΕΥΑΛ. Στο έχει γίνει  εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού τύπου L.E.D. σε όλο το μήκος της αρτηρίας καθώς και στον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, όπως και  εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης για τη κυκλοφορίας οχημάτων  και πεζών στους  κόμβους και έχουν τοποθετηθεί στηθαία ασφαλείας νέου τύπου (Σ.Α.Ο)  σε όλο το μήκος της οδού και  η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση .

Οι Ακρίτες

Πρόκειται για το γλυπτό που φιλοτεχνεί τους νέους κυκλικούς κόμβους. Το έργο είναι  μία σύνθεση –εγκατάσταση που αποτελείται από 7 πελταστές, 6 ιππείς και 2 ταγούς , υπό τη μορφήν πεσσών, σε παράταξη αμυντική για να φυλάττουν, ως εντεταλμένοι Ακρίτες  τα όρια της πόλης .

Το γλυπτό είναι δημιούργημα του εικαστικού  Α. Καρακωνσταντάκη  και η τοποθέτηση του έγινε με  δωρεά του Μάριου Ξηρομερίτη.

???????

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση