Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Στη φάση της υλοποίησης τα δίκτυα αποχέτευσης Στομίου
Στη φάση της υλοποίησης τα δίκτυα αποχέτευσης Στομίου

Στη φάση της υλοποίησης τα δίκτυα αποχέτευσης Στομίου

Προϋπολογισμού 1,6 εκτ. ευρώ

Στην υλο ενός σημντικού υ για τον οικισμό του Στομίου και την ευρύτερη περιοχή προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την δημοπράτησης του υ «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Στομίου» προϋπολογισμού 1.698.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με αντικείμενο την κατασκευή λειτουργικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στο Στόμιο του Δήμου Αγιάς και τη σύνδεσή του με τον βιολογικό καθαρισμό.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό έργο υποδομής, που σηματοδοτεί την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων με την αποχέτευση, για τα επόμενα 40 και πλέον χρόνια. Η υλοποίηση έργων όπως αυτό, αναβαθμίζουν την ποιότητα ς στην παραλιακή ζώνη και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, το έργο συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς. επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε έργα ουσίας για την περιοχή, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές για τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για βασικά έργα υποδομής, τα οποία θέτουν τις βάσεις για μια αειφορική ανάπτυξη, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Καταβάλλουμε προσπάθεια μαζί με τον Περιφερειάρχη για την και υλοποίηση έργων στην περιοχή, που δίνουν λύση σε χρόνια προβλήματα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Με σχεδιασμό, συνέπεια, σκληρή δουλειά και τη συνεργασία Δήμου Αγιάς και Περιφέρειας Θεσσαλίας είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε σύντομα απτά για τους πολίτες».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αγωγών βαρύτητας συνολικού μήκους 4.709 μέτρων και δίκτυο καταθλιπτικών αγωγών συνολικού μήκους 1.303 μ. Για την εξυπηρέτηση του δικτύου κατασκευάζονται συνολικά 173 φρε ακαθάρτων. Η λειτουργία του δικτύου εξασφαλίζεται με 1 ενδιάμεσο αντλιοστάσιο. Θα κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου εντός του οικισμού Στομίου ενώ θα καλύπτει πλήρως τον οικισμό και το δημοτικό κάμπινγκ.

Το δίκτυο αποχέτευσης σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη μελλοντική ανάπτυξη του οικισμού τόσο ως προς τον αριθμό των επισκεπτών όσο και ως προς την κατασκευή νέων κατοικιών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οικισμού σε ορίζοντα 40ετίας, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί το πιο αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης.

Tα λύματα του οικισμού θα οδηγούνται στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Στομίου. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα εξυπηρετήσει μελλοντικά και τον γειτονικό οικισμό του Ομολίου. Ήδη οι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί.

Το Στόμιο αποτελεί τον πιο σημαντικό τουριστικό προορισμό της περιοχής του δέλτα του Πηνειού . Η περιοχή, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί, έχει μεγάλη οικολογική και κοινωνικο-οικονομική αξία. Σήμερα, οι εκβολές του Πηνειού Ποταμού αποτελούν έναν υγρότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του ποταμού

Με την ολοκλήρωση του έργου θα εξασφαλισθεί η αποτελεσματική αποχέτευση και επεξεργασία των ακαθάρτων του παραθαλάσσιου οικισμού του Στομίου η οποία σήμερα είναι προβληματική καθώς τα λύματα καταλήγουν σε βόθρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απορροφητικοί και στραγγίζουν τα λύματα στο υπέδαφος.

Το έργο θα προστατέψει το υπέδαφος από τα λύματα και θα εξαλείψει οποιαδήποτε σχετική επιρροή στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση