Βρίσκεστε εδώ:  / ΛΑΡΙΣΑ / Προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο Βερδικούσια – Λογγά
Προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο Βερδικούσια – Λογγά

Προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο Βερδικούσια – Λογγά

Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη καλοκαιριού

Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσεται η εργολαβία που αφορά την ολοκλήρωση της οδού που συνδέει τους οικισμούς της Βερδικούσιας της Π.Ε Λάρισας και του της Π.Ε. Τρικάλων.

Η οδός αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού 19 « – Αγιονέρι προς Κόνισκον και Καλαμπάκα από το 6ο χλμ. Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης (Αγιονερίου και Κονιατσή)ς».

Το τμήμα που κατασκευάζεται με την παρούσα εργολαβία ξεκινάει περίπου από τη Χ.Θ. 2+300 (αρχή μέτρησης η διασταύρωση στη Βερδικούσια) και καταλήγει στη Χ.Θ. 9+552 (αυχένας), με συνολικό μήκος περίπου 7.250 μέτρα. Το έργο εκτελείται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και χρηματοδοτείται από το Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 7.800.000,00 €. Βάση του χρονοδιαγράμματος το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός: «Με το έργο αυτό καθίσταται πλέον εφικτή η απευθείας επικοινωνία του βορειοδυτικού τμήματος της Π.Ε Λάρισας με τα . Συνεπώς, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική της ευρύτερης περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα της εύκολης και άμεσης πρόσβασης στα και την ορεινή περιοχή της Ελασσόνας, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους.

Παράλληλα, με την του οδικού δικτύου, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού. Εξυπηρετείται δε, η ασφαλής μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων, η μεταφορά εμπορευμάτων, καθώς και κτηνοτροφικών- αγροτικών προϊόντων, διότι εκατέρωθεν του άξονα της οδού υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως. Περιβαλλοντικά, το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση, καθώς μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ορεινές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας».

Πριν την έναρξη του έργου η επικοινωνία γινόταν από υφιστάμενο χωματόδρομο πλάτους περίπου 5 μέτρων ο οποίος στη Χ.Θ 2+938 διέρχεται από κοίτη ρέματος με η κυκλοφορία να διακόπτεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η οδός που κατασκευάζεται έχει διατομή 6,50/8,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 6,50 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 0,75 μέτρων) και τάφρο μεταβλητού πλάτους από 1 έως 2 μέτρα. Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης – ασφάλειας όπως περιγράφονται στη συνέχεια:

) Χωματουργικά
Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της οδού σε εδάφη των οποίων ο χαρακτηρισμός ποικίλει κατά τμήματα από γαιώδη – ημιβραχώδη μέχρι και βραχώδη.

Β) Τεχνικά
Ήδη έχουν κατασκευαστεί εγκάρσια της οδού περίπου 20 σωληνωτοί οχετοί και περίπου 5 κιβωτοειδείς οχετοί (διαστάσεων 2,00μ Χ 2,00μ και 3,00μ Χ 3,00μ) με τα κατάλληλα συνοδά τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου (φρεάτια, πτερυγότοιχοι, κοιτοστρώσεις). Επίσης ήδη κατασκευάστηκαν τοίχοι αντιστήριξης σε θέσεις που απαιτήθηκαν λόγω των κλίσεων των πρανών για την ασφάλεια των μετακινούμενων.
Για τη γεφύρωση του υφιστάμενου ρέματος έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού διαστάσεως 6,00μ Χ 5,00μ με τους απαραίτητους τοίχους αντιστήριξης και υπολείπονται τα συνοδά έργα.

Γ) Οδοστρωσία
Έχουν ήδη κατασκευαστεί το 50% των εργασιών οδοστρωσίας που περιλαμβάνει δύο στρώσεις υπόβασης και δύο στρώσεις βάσης καθώς και πλήρωση των ερεισμάτων εκατέρωθεν της οδού.

Δ) Ασφαλτικά
Έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί 3,5 χλμ της νέας οδόυ. Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή μιας στρώσης ασφαλτικής βάσης συμπυκνωμένου πάχους 5 εκ. και μιας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας πάχους 5 εκ.

Ε) Σήμανση – Ασφάλεια
Υπολείπονται οι εργασίες σήμανσης και ασφάλειας. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν -σε θέσεις όπου κρίνεται απαραίτητο- τοποθετήσεις στηθαίων ασφαλείας, πληροφοριακών πινακίδων καθώς και πινακίδων επισήμανσης επικίνδυνων θέσεων, τοποθετήσεις χιονοδεικτών καθώς και σε όλο το μήκος της οδού.
ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ ΛΟΓΓΑ (2)

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τελετή για το ολοκαύτωμα της 30ης Ιουλίου 1906 στη Νέα Αγχίαλο #ΝέαΑγχίαλος - https://t.co/uFpy7q2Knj -

  • #RapidTests - https://t.co/KYKBArARzT -

  • Ανάδειξη 18 ναών και μοναστηριών στη Μαγνησία και τις Β. Σποράδες #ΜοναστήριατηςΜαγνησίας… - https://t.co/5dNkFiqYVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση