Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Πανελλήνια Σύναξη Καππαδόκων “Γαβούστιμα 2016”
Πανελλήνια Σύναξη Καππαδόκων “Γαβούστιμα 2016”

Πανελλήνια Σύναξη Καππαδόκων “Γαβούστιμα 2016”

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 18η Συνάντηση Γαβούστιμα που διοργανώνει ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ' ημάς Ανατολή» από τις 18 έως τις 21 Αυγούστου δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι «στα Βούναινα φιλοξενείται η μεγαλύτερη πανελλήνια εκδήλωση των πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων των Καππαδόκων.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ' ημάς Ανατολή» που διοργανώνει την εκδήλωση, στον πρόεδρο Ιωακείμ Μερτζανίδη και στο ΤΣ των Βουναίνων για τη σημαντική συνεισφορά τους καθώς και στο δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο και το ΔΣ του δήμου Κιλελέρ που στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις που προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για ένα γεγονός πανελλήνιας πολιτισμικής εμβέλειας μέσα από το οποίο θα αναβιώσουν θρησκευτικά και παραδοσιακά έθιμα. Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει ο τόπος μας η παράδοση ως βιωμένη ιστορική εμπειρία του λαού μας καταγράφει την εθνική μας πορεία, αφυπνίζει την ιστορική μνήμη και συνείδηση, προδιαγράφει και προκαθορίζει, ως ένα βαθμό, των μέλλον μας.

Σήμερα μπροστά στον κίνδυνο της πολιτιστικής εξάρτησης της πατρίδας μας η αναβίωση της παράδοσης αποτελεί αναγκαίο και απαραβίαστο όρο της εθνικής μας υπόστασης, αποτελεί το συνεκτικό ιστό για τη συνέχιση της εθνικής μας πορείας.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας θα στηρίζει κάθε εκδήλωση των τοπικών συλλόγων που προάγει τον πολιτισμό γιατί ο πολιτισμός την εποχή της κρίσης και της ανέχειας είναι το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς του λαού μας».

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερο σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις στα Βούναινα.

Ο Δήμος Κιλελέρ τιμά το σύνολο των Καππαδοκικών σωματείων για την όλη τους προσπάθεια για την αναβίωση των ηθών και των εθίμων της μακρινής τους γενέτειρας.

Συγχαίρω τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ' ημάς Ανατολή» που διοργανώνει την εκδήλωση, τον πρόεδρο Ιωακείμ Μερτζανίδη και το ΤΣ των Βουναίνων για τη σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν, τους αντιδημάρχους ΔΕ Νίκαιας και Κραννώνα και Πολιτισμού Χρήστο Τσιχίτα και Αχιλλέα Χατζούλη για την αμέριστη αρωγή τους καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την άψογη συνεργασία μας.

Καλούμε τον κόσμο της περιοχής μας να πλαισιώσει την εκδήλωση και να συμβάλλει στην αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων».

Ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ' ημάς Ανατολή» Ηλία Αθαναηλίδης χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα τη σημερινή στην οποία ξεκινάει το Γαβούστιμα με στη Λογοτεχνία.

Η καρδία των Μικρασιατικών και Καππαδοκικών σωματείων χτυπάει στα Βούναινα. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Να είστε σίγουροι ότι ο σύλλογος μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα φέρει εις πέρας με την εκδήλωση».

Τέλος ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Παλαιοχωρλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δήλωσε βέβαιος για την τους.

Στην τύπου συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος οι του Δήμο Κιλελέρ Χρήστος Τσιχίτας και Αχιλλέας Χατζούλης και ο πρόεδρος της ΤΚ Βουναίνων Ιωακείμ Μερτζανίδης.

KILELER2

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

20.30 – 21.00 Προσέλευση καλεσμένων

21.00 ΕΝΑΡΞΗ – ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ – ΧΑΙΡΕΤΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

21.00 – 21.05 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων
21.05 – 21.10 ΜΑΞΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
21.10 – 21.15 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ. Τιμόθεος
21.15 – 21.20 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κα. Χρυσοβελώνη Μαρίνα

Υφ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
21.20 – 21.25 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
21.25 – 21.30 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
21.30 – 21.35 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣ κ. Μερτζανίδης Ιωακείμ
21.35 – 21.40 Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων
κ. Ισαακίδης Θεοφάνης
21.40 – 21.45 ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση