Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΛΑΡΙΣΑ / Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του κόµβου Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας – Ε. Ο. Βόλου-Λάρισας
Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του κόµβου Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας – Ε. Ο. Βόλου-Λάρισας

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του κόµβου Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας – Ε. Ο. Βόλου-Λάρισας

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του κόμβου Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας – Ε. Ο. Βόλου-Λάρισας, προτείνονται από την του Δήμου Βόλου, θέμα το οποίο έχει προωθηθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο Συμβούλιο Βόλου.
Το θέμα ήρθε στην ΕΠΖ στην τελευταία της , εκτός ημερήσιας διάταξης. Στην εισήγησή της η του Δήμου Βόλου, αναφέρει ότι η διασταύρωση ΕΟ Βόλου – Λάρισας και ΠΕΟ Βόλου Λάρισας, αποτελεί στην ουσία τμήμα ενός ευρύτερου κόμβου της Εθνικής οδού με την περιφερειακή οδό του Π.Σ. , καθώς βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τον ΑΚ της Περιφερειακής οδού με την ΕΟ Βόλου – Βελεστίνου. Για την ακρίβεια βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο του διανεμητηρίου οδοστρώματος του ΑΚ και στην αρχή της λωρίδας επιτάχυνσης των εξερχόμενων από το διανεμητήριο οδόστρωμα στην ΕΟ Βόλου – Βελεστίνου με κατεύθυνση προς Βόλο.
Η αρμοδιότητα υλοποίησης παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη διασταύρωση δεν ανήκει στο Δήμο Βόλου, ωστόσο καθώς στην περιοχή έχουν συμβεί αρκετά σοβαρά τροχαία ατυχήματα επιτακτική είναι η ανάγκη αποτίμησης των υφιστάμενων συνθηκών και η διερεύνηση των τρόπων μέσω των οποίων θα ενισχυθούν οι συνθήκες οδικής ασφάλειας στην περιοχή.
Στον διαμορφωμένο ισόπεδο κόμβο συμβάλει και μια χωμάτινη χωρίς περιορισμούς προσβάσεων, στο σημείο όπου έχει διαχωριστεί η αρτηρία Βόλου – Βελεστίνου από τον κλάδο του ΑΚ που εισέρχεται στην περιφερειακή οδό.
Επί της αρτηρίας (ΕΟ Βόλου – Βελεστίνου) έχει διαμορφωθεί η πρόσθετη λωρίδα αριστερόστροφων κινήσεων με κατεύθυνση το τμήμα της ΠΕΟ το οποίο έχει χρήσης γης με έντονη δραστηριότητα (Συνεργεία, , βιοτεχνίες το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας κα). Το ποσοστό των βαρέων οχημάτων που κινείται επ’ αυτής είναι πάρα πολύ υψηλό.
Στην περιοχή της διασταύρωσης έχουν διαμορφωθεί προσβάσεις, χωματόδρομοι, είσοδοι – έξοδοι των παρακείμενων επί του κόμβου, χρήσεων γης οι οποίες έχουν καταστήσει την γεωμετρική διαμόρφωση δαιδαλώδη επικίνδυνη και μη σύμφωνη με τους κανονισμούς.
Σημαντικό πρόβλημα διαπιστώνεται και στον υψομετρικό σχεδιασμό της διασταύρωσης. Η ΠΕΟ βρίσκεται χαμηλότερα υψομετρικά από την ΕΟ Βόλου – Βελεστίνου με να υφίσταται ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα ορατότητας ακόμα και σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας.
Τα προβλήματα ορατότητας είναι πολύ εντονότερα στη συμβολή της ΠΕΟ με το διανεμητήριο οδόστρωμα του ΑΚ. Τα προβλήματα της έλλειψης ορατότητας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης.
Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας αυτοψίας, διαπιστώθηκαν πέραν από τις νόμιμες κι αρκετές παράνομες κινήσεις, με πλέον επικίνδυνες εκείνες κατά τις οποίες επιχειρούνταν η πλήρης διάσχιση της Εθνικής Οδού από τα που προσέρχονταν στον κόμβο είτε από την ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας είτε από τον παρακείμενο χωματόδρομο.
Όπως είναι προφανές όλες αυτές οι κινήσεις δημιουργούν πολλά σημεία εμπλοκής τα οποία, αν αναλογιστεί κανείς και τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσονται στην αρτηρία λόγω της τεταμένης χάραξης, της κατωφέρειας αλλά και της έντονης έλλειψης ορατότητας, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα οδικής ασφάλειας με να αναμένεται οποιαδήποτε στιγμή οδικό με ιδιαίτερη βαρύτητα και σφοδρότητα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αριστερόστροφες κινήσεις γίνονται χωρίς ύπαρξη σηματοδότησης και η κίνηση βαρέων οχημάτων επιτείνει στο μέγιστο το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας.
Η αποδοχή της «Υπεραστικής Λειτουργίας» του ισόπεδου κόμβου συνεπάγεται μια σειρά από μέτρα που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν δεδομένης της υφιστάμενης ανάπτυξης της περιοχής. Η μελέτη του ΑΚ Λαρίσης θα έπρεπε να προβλέπει πλήρη αποκατάσταση των τοπικών μετακινήσεων και κινήσεων σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας μέσω αναμόρφωσης κι ολοκλήρωσης της συνέχειας του τοπικού οδικού δικτύου.
Στην εισήγηση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Είναι προφανές ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν τηρήθηκαν στοιχειωδών οι υφιστάμενες προδιαγραφές, ως εκ τούτου παρουσιάζονται σημαντικότατα προβλήματα οδικής ασφάλειας».
Η μόνη λύση σύμφωνα με την υπηρεσία, είναι να πάψει να θεωρείται (λειτουργικά κι όχι διοικητικά) ως υπεραστικός ισόπεδος κόμβος – διασταύρωση, να μελετηθεί ενδελεχώς και να λειτουργήσει ως ισόπεδη διασταύρωση ελεγχόμενη από φωτεινούς σηματοδότες και να αναβαθμιστεί η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση. Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον ανασχεδιασμό της ασφάλισης σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κάτοικοι και επαγγελματίες του Χόρτου προμηθεύονται απινιδωτή #εξωτερικόςαπινιδωτής - https://t.co/NtOuS8Dqsw -

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες και με drones #ΑρχαίαΟλυμπία - https://t.co/yUzAoLbO8X -

  • Σύστημα sea track στις παράλιες του νησιού ζητά ο δήμαρχος Σκοπέλου #SeaTrack - https://t.co/19KvHRyF4e -

"Αλιεύοντας" την είδηση