Βρίσκεστε εδώ:  / ΛΑΡΙΣΑ / Μεγάλο συνέδριο στη Λάρισα για τα μουσεία
Μεγάλο συνέδριο στη Λάρισα για τα μουσεία

Μεγάλο συνέδριο στη Λάρισα για τα μουσεία

Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη υπήρξαν άνθρωποι φωτισμένοι που άνοιξαν δρόμους και στήριξαν τον πολιτισμό στην πόλη τους, τη Λάρισα.

Η τεράστια συμβολή τους αποτελεί έμπνευση για το τριήμερο που αρχίζει στις 3 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό Ιστορικό Λάρισας με προσκεκλημένους μεγάλο αριθμό διακεκριμένων ιστορικών, μουσειολόγων, ιστορικών τέχνης, επιστημόνων και ερευνητών. Την εναρκτήρια του συνεδρίου θα κάνει ο κ. Αγγελος Δεληβορριάς με θέμα «Γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό των χρόνων της τουρκοκρατίας: κρατικό ενδιαφέρον και ιδιωτική πρωτοβουλία».

Το Λαογραφικό Ιστορικό Λάρισας ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της πόλης ή της Θεσσαλίας αλλά εμπνέεται από την και το παράδειγμα της Λάρισας. Καθώς οργανώνεται αυτή η βάση διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, η Λάρισα προβάλλεται ως ένα αστικό κέντρο με σημαντική προοπτική στη συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων. Ο , έτσι όπως εμπνεύστηκαν τις δυνατότητές του μέσα στην ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη, λειτουργεί με τρόπο συνεκτικό και επιδραστικό.

Με τίτλο «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα ζωής», το τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» και φέρνει στην πόλη εκλεκτές προσωπικότητες. Επιπλέον, προσδίδει υπεραξία στην κληρονομιά του ζεύγους Γουργιώτη με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο να λειτουργεί ως παράδειγμα ανάπτυξης και μόχλευσης πολιτιστικού προϊόντος σε μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας.

Ο Γιώργος Γουργιώτης (1919-1996) είχε σπουδάσει χημικός και εργάστηκε στη Λάρισα διατηρώντας ιδιωτικό χημικό εργαστήριο. Είχε μεγάλη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του και υπηρέτησε έως τέλους την ιδέα της διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και της Θεσσαλίας γενικότερα. Η ίδρυση του «Ρυθμού» (1973) έδωσε μια καλλιτεχνική εστία στη Λάρισα και σταδιακά, ο Γιώργος Γουργιώτης μαζί με τη σύζυγό του Λένα Γουργιώτη (1929-2014) εργάστηκαν μεθοδικά για τη μελέτη του λαϊκού και αστικού πολιτισμού. Η Λένα Γουργιώτη ήταν αρχαιολόγος και συνοδοιπόρος του συζύγου της στα κοινά οράματά τους. Επί 41 χρόνια Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, η Λένα Γουργιώτη υπήρξε προσωπικότητα της πόλης.  Αφιερώθηκε στη διάσωση της ιστορίας και της ταυτότητας της Λάρισας και στους σκληρούς και διαρκείς αγώνες για την στέγαση, τη λειτουργία, την ποικίλη  δράση του Μουσείου προσέφερε εθελοντικά την επιστημονική της γνώση, την διοικητική εργασία, την οικονομική στήριξη.

Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη ίδρυσαν το 1974 τη Λαογραφική Εταιρεία Λάρισας με μια μικρή ομάδα Λαρισαίων. Αποτέλεσε τη βάση για τη μελλοντική ίδρυση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου (1983) που στηρίχτηκε αρχικά στις προσφορές αντικειμένων, συλλογών, ερευνητικών εργασιών του ζεύγους Γουργιώτη αλλά και σημαντικότατων μνημείων της παράδοσης που διασώθηκαν με τις προσωπικές παρεμβάσεις τους μαζί με τις προσφορές ευαισθητοποιημένων συμπολιτών τους.
Από αυτούς τους Ελληνες εμπνέεται και σε αυτούς τους Ελληνες είναι αφιερωμένο το συνέδριο που αποσκοπεί στην οργάνωση μίας νέας βάσης διαλόγου για το των μουσείων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνεται λόγω COVID-19 το παζάρι Βελεστίνου  - https://t.co/Kj7qcgeLzS -

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

"Αλιεύοντας" την είδηση