Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Κ. Αγοραστός στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα: Αληθεύοντες εν Αγάπη (Απ. Παύλος)
Κ. Αγοραστός στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα: Αληθεύοντες εν Αγάπη (Απ. Παύλος)

Κ. Αγοραστός στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα: Αληθεύοντες εν Αγάπη (Απ. Παύλος)

«Χάθηκε το μέτρο στις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους αγρότες»

Μήνυμα στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τη που επέβαλε στο ελληνικό κρασί και γενικότερα τις επιβαρύνσεις τις οποίες επιβάλλει στους αγρότες και μάλιστα ταυτόχρονα σε μια σειρά τομείς (όπως φορολογία, ασφάλιση, νερό) για να μην τραυματιστεί σε βαθμό που να είναι μη αναστρέψιμος η πραγματική αγροτική οικονομία εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα.

«Στις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους αγρότες χάνεται, να μην πω χάθηκε, το μέτρο. Οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και μάλιστα ταυτόχρονα σε βαθμό που για πολλούς τίθεται θέμα επιβίωσης κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι δυστυχώς πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «να πορευθεί με βάση το μέτρο και τη σύνεση, να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα και το μέλλον και να μη λειτουργεί κοντόφθαλμα.

Δεν δίστασαν να πλήξουν καίρια ή να θυσιάσουν όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί ακόμη κι ένα δυναμικό κλάδο της εθνικής οικονομίας μόνο και μόνο για να καλύψουν πρόσκαιρα μια τρύπα στον προϋπολογισμό, που σε τελική ανάλυση ούτε αυτό πετυχαίνουν», επισήμανε αναφερόμενος στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ελληνικό κρασί.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΚΕΟΣΟΕ, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι πενιχρά, ενώ μόνο 1 στα 3 λίτρα παραγόμενου κρασιού επιβαρύνεται με το συγκεκριμένο φόρο.

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι στρεβλώσεις μπορεί να δημιουργήσει σε μια αγορά και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην παραγωγή, ένας φόρος, ο οποίος μάλιστα, όλοι θυμόμαστε, επεβλήθη άρον άρον, τελευταία στιγμή και χωρίς καμιά προεργασία και διάλογο, μόνο και μόνο για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς», σημείωσε.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε, πάντως την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι «το κρασί, το τσίπουρο, το σταφύλι, η αμπελοκαλλιέργεια προσφέρουν πολλά κι έχουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην ελληνική οικονομία» και τόνισε ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η στήριξη του συγκεκριμένου τομέα είναι κεντρικής προτεραιότητας.

Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την πίστη του ότι μόνο μέσω του πρωτογενούς τομέα μπορεί η χώρα να εξέλθει ταχύτερα από την κρίση αρκεί αυτός, όπως είπε, «να γίνει πιο ανταγωνιστικός, πιο εξωστρεφής, να διεισδύσει πιο θαρραλέα στις διεθνείς αγορές, να συνδυάσει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με την πιστοποίηση, την τυποποίηση και την επεξεργασία τους, με δυο λόγια να αποδώσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και φυσικά στους ίδιους τους παραγωγούς».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα, την οποία χαρακτήρισε θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας» κι όπως είπε χαρακτηριστικά «χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερη, όπως το παλιό καλό κρασί που ωριμάζει σιγά σιγά στο βαρέλι…»

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση