Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Κ. Αγοραστός: «Το μήλο της Αγιάς να γίνει επώνυμο στις διεθνείς αγορές, όπως είναι στην ελληνική»
Κ. Αγοραστός: «Το μήλο της Αγιάς να γίνει επώνυμο στις διεθνείς αγορές, όπως είναι στην ελληνική»

Κ. Αγοραστός: «Το μήλο της Αγιάς να γίνει επώνυμο στις διεθνείς αγορές, όπως είναι στην ελληνική»

«Το της Αγιάς έχει όλα τα στοιχεία εκείνα ώστε μπορεί να κυριαρχήσει και στις διεθνείς αγορές αρκεί όμως να αποκτήσει ταυτότητα, να είναι επώνυμο για να το γνωρίζει και να το προτιμά ο καταναλωτής. Αυτό άλλωστε που γίνεται στην ελληνική αγορά πρέπει να είναι ο στόχος μας και για τις αγορές του εξωτερικού», τόνισε ο περιφερειάρχης ς Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του Αγιώτικου Πανηγυριού και της Γιορτής Μήλου.

«Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο και φυσικά θέλει χρόνο και σκληρή προσπάθεια. Όμως, αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση προς την οποία να κινηθούμε και άλλωστε ήδη το μήλο της Αγιάς έχει αξιόλογη παρουσία σε αγορές του εξωτερικού, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική του», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης ς προέτρεψε τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της ομαδοποίησής τους με ταυτόχρονες δράσεις καθετος. «Με την ένταξή σας σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών) μπορείτε να επιτύχετε οικονομίες ς και καλύτερες τιμές μέσω της μαζικής πώλησης της παραγωγής σας, ενώ με την καθετο της παραγωγής μπορεί να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για κάθε παραγωγό», εξήγησε.

Μια δεύτερη πρότασή του προς όλους εκεί που ασχολούνται με την καλλιέργεια, την τυποποίηση και την εμπορία του μήλου ήταν «να εξετάσετε και άλλες δράσεις πέραν της πώλησης μόνο νωπού προϊόντος. Κι αναφέρομαι σε επεξεργασμένο προϊόν, με στόχο να διευρύνετε τη γκάμα των προϊόντων σας για να αυξήσετε τις πωλήσεις, άρα και πάλι την προστιθέμενη αξία για την τοπική », ανέφερε.

«Ιδέες υπάρχουν, αναμφίβολα έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν αλλά βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διεθνής αγορά μήλου είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός για να επισημάνει: «Άρα κι εμείς, εκτός από ποιοτικοί, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, καινοτόμοι, εξωστρεφείς, να χτίσουμε ένα ισχυρό όνομα και φυσικά να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών ς (ΕΝΠΕ) αναφέρθηκε και στη σημερινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εκχώρηση του 37,4% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 στις αιρετές αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στη Θεσσαλία αναλογούν πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

«Για πρώτη φορά στα προγράμματα ΕΣΠΑ ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουμε στη διάθεσή μας ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο για να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Κ. Αγοραστός και συνέχισε:
«Πλέον και στον αγροτικό τομέα θα ισχύει αυτό που ισχύει στα υπόλοιπα προγράμματα τα οποία υλοποιεί η αιρετή περιφέρεια: Η τοπική κοινωνία, όλοι εσείς θα αποφασίζετε που θα διατίθενται οι πόροι. Από την άλλη πλευρά βεβαίως αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας, περιφέρεια, δήμους, φορείς των αγροτών, επιχειρηματική κοινότητα: Καλούμαστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αποτελεσματικά και ταχύτατα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα κονδύλια και ταυτόχρονα, να αποδειχθεί στέρεο και μη αναστρέψιμο αυτό το ιστορικό βήμα αποκέντρωσης».

agia2agia1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση