Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας το επιστημονικό ενδιαφέρον, τα 5α «Τζαρτζάνεια»
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας το επιστημονικό ενδιαφέρον, τα 5α «Τζαρτζάνεια»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας το επιστημονικό ενδιαφέρον, τα 5α «Τζαρτζάνεια»

Απολαμβάνοντας της πλήρους αποδοχής από τη γλωσσολογική κοινότητα και τον επιστημονικό κόσμο των γραμμάτων, τα 5α «Τζαρτζάνεια» αναδεικνύονται σε ένα τριήμερο συνέδριο υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου αλλά και σημαντικών ιδιαιτεροτήτων. Αφενός η λειτουργία φέτος ν βιωματικών εργαστηρίων ανεβάζουν τον ποιοτικό πήχη του γλωσσολογικού συνεδρίου αλλά και το γεγονός πως αποτελούν το απόσταγμα μίας αυτοδιοικητικής προσπάθειας στην Περιφέρεια, καθιστούν τα 5α «Τζαρτζάνεια» ως ένα Συνέδριο που δίκαια φέτος έχει προσελκύσει την ελίτ της επιστημονικής κοινότητας.

ια μία ακόμη χρονιά το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το δήμο Τυρνάβου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Σύνδεσμο Φιλόλογων νομού ς.

Τα «Τζαρτζάνεια» είναι μια συνάντηση γλωσσολογικού προσανατολισμού, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέσσερα στα οποία συμμετείχαν ομιλητές μετά από πρόσκληση (2006, 2008, 2010) ή μετά από διαδικασία κρίσης των περιλήψεων (2012).

Το φετινό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2015 στον Τύρναβο, γενέτειρα του Τζάρτζανου την Πρώτη λώσσα και την Πολυγλωσσία: Εκπαιδευτικές και Κοινωνικοπολιτισμικές Προσεγγίσεις.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αχιλλέα Τζάρτζανο, να φέρουν σε επαφή ενδιαφερόμενα μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας δημιουργώντας συνθήκες για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, ώστε να συζητηθούν όψεις της διδασκαλίας/μάθησης της πρώτης γλώσσας και της πολυγλωσσίας στο , καθώς και κοινωνικοπολιτισμικές αναλύσεις γύρω από τις γλώσσες.

Ο Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε για το τριήμερο Συνέδριο τα εξής: «Είναι ένα ιδιαίτερο συνέδριο φέτος διότι έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές και εργαστήρια. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, ο δήμος Τυρνάβου, η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Φιλόλογων ς. Η συμμετοχή είναι μεγάλη για την παρουσίαση εργασιών. Γίνονται για πρώτη φορά θα διεξαχθούν τα εργαστήρια τα οποία μάλιστα θα είναι ν. Είναι το μοναδικό γλωσσολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή του δήμου Τυρνάβου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τη συνδρομή επιστημονικών φορέων όπως είναι το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος Φιλόλογων που αποτελεί την «καρδιά» του συνεδρίου. Καλούμε όλους όσους έχουν ενδιαφέροντα για τη γλώσσα και εκείνους φυσικά που θέλουν να αποκτήσουν, να είναι εκεί».

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης είπε τα εξής: «Ο θεσμός των Τζαρτζανείων εξελίσσεται σε μία πάρα πολύ σημαντική υπόθεση στο γλωσσολογικό χώρο, αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα και ίσως είναι το μοναδικό γλωσσολογικό συνέδριο που διεξάγεται με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε ευχαριστημένοι από τον αριθμό των συμμετεχόντων, από το πρόγραμμα και ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια για τη συνδρομή, το Σύνδεσμο Φιλολόγων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την επιστημονική υποστήριξη».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Τυρνάβου Κώστας Κουλιός υπογράμμισε τα εξής: «Για το δήμο είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ότι τα 5α Τζαρτζάνεια δείχνουν ότι ο θεσμός αποκτά νόημα και ιστορία, αντικείμενο και αποδοχή από την κοινότητα των γλωσσολόγων. Είναι ίσως το μοναδικό περιφερειακό γλωσσολογικό συνέδριο και οι συμμετοχές μας δίνουν τη δυνατότητα να ευελπιστούμε ότι και στο αυτό το συνέδριο θα συνεχίσει να μας δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί στοιχείο της όλης επιστημονικής κοινότητας. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο και το Σύνδεσμο Φιλολόγων, ανοίγει τις προοπτικές του δήμου μας. Κατά συνέπεια υποστηρίζουμε αυτή τη δράση, είμαστε ευτυχείς και είναι τιμή για εμάς που μας εμπιστεύεται η επιστημονική κοινότητα αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας Αναστάσιος Μάτος σημείωσε τα εξής: «Από την πλευρά του Συνδέσμου μας τα Τζαρτζάνεια αποτελούν μία δράση που ακολουθεί τις δραστηριότητες που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να υποστηρίξουμε επιστημονικά και παιδαγωγικά τους συναδέλφους φιλολόγους της περιοχής. Φέτος, στο πλαίσιο όλης αυτής της πρωτοβουλίας προσφέρουμε με τα Τζαρτζάνεια εκτός από πολύ σημαντικές επιστημονικά εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια για τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος και γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους εκπαιδευτικούς μας, να πλαισιώσουν και να παρακολουθήσουν αυτά τα εργαστήρια καθώς θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία για τη δράση τους και τη δραστηριότητά τους στην τάξη.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση