Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για τον Πηνειό ποταμό
Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για τον Πηνειό ποταμό

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για τον Πηνειό ποταμό

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη πρβρέθηκε στην επίσημη έναρξη του 3ου Διεθνές Συνεδρίου με θέμα ««Ο Πηνειός στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος» που διεξήχθη στην Λάρισα. Την διοργάνωση είχε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, ενώ συνδιοργανωτές ήταν το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και το παράρτημα Κεντρικής ς του ΓΕΩΤΕΕ, υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Θεσσαλίας.

Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε- μεταξύ άλλων- στην τοποθέτησή της: «Ο Πηνειός ποταμός, το σημαντικότερο ποτάμι της Θεσσαλίας, στην αρχαιότητα θεωρείτο ότι είχε θεϊκή καταγωγή. Η θέση του στη μυθολογία και τη λαογραφία είναι σημαντική.

Η ομορφιά του τοπίου του, μέχρι σήμερα είναι απαράμιλλη:

Επιβλητικοί βράχοι, κελαρυστές πηγές, αιωνόβια δέντρα, ενώ τα παρόχθια του, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του, εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των δέντρων και θεωρούνται από τα ομορφότερα της χς μας.

Στον τόπο αυτόν η σκόρπισε απλόχερα όλα της τα δ. Κορωνίδα του η κοιλάδα των Τεμπών. Στο πέρασμα από τα στενά τους έρχονται στο μυαλό μας αναφορές από την μυθολογία, μέχρι την μυθικών διαστάσεων πραγματική ιστορία. Κυριαρχεί ο μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης και προβάλει η αιθέρια μορφή της Αφροδίτης καθώς λούζεται στα νερά του ποταμού, μέχρι αστραπιαία, να φανταστεί κανείς στην απέναντι πλευρά του Ολύμπου να πετάγονται οι μορφές των παλικαριών του καπετάν Βρατσάνου, που κατεβαίνουν τους απόκρημ βράχους και ανατινάζουν το τρένο των Ναζί.

Στον τομέα της οικονομίας, η σημαντικότερη συμβολή του Πηνειού είναι ότι τα νερά του δίνουν ζωή στο θεσσαλικό κάμπο και άρα η ύπαρξή του αποτελεί την αιτία και την προϋπόθεση για την και αυτάρκεια της χώρας.

Δυστυχώς, όμως, η ασυνείδητη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η εγκληματική αμέλεια και έλλειψη ευαισθησίας και ευαισθητοποίησής, αποτελεί και βασική αιτία για την κηλίδωση της ιδανικής εικόνας του Πηνειού ποταμού.

Στο συνέδριό μας, έγκριτοι επιστήμονες, ειδικοί, με εξειδικευμένες μελέτες στα ζητήματα που αφορούν τον Πηνειό, θα θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων στα ζητήματα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, θα γίνει συγκριτική επισκόπηση των διεθνών πρακτικών και θα γίνουν προτάσεις διαχείρισης της κατάστασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα οποία αναμένω και προσδοκώ, είμαι βέβαιη ότι θα είναι καίρια και εποικοδομητικά. Τέτοια, που θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση του προβληματισμού και στην εξεύρεση λύσεων για την προστασία του Πηνειού και τη διατήρηση της ζωοδοτικής του δύναμης για τη Θεσσαλία μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση