Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Η περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλευρό των κτηνοτρόφων
Η περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Η περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Έκτακτη σύσκεψη από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων ς Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, παρουσία αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων των αρμοδίων διευθύνσεων της περιφέρειας από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Στην ατζέντα της σύσκεψης συμπεριλαμβάνονταν το θέμα του καθορισμού των βοσκοτόπων, ο καταρροϊκός πυρετός αλλά και οι καθυστερήσεις που εμφανίζονται σε για την εξισωτική αποζημίωση και την ενιαία ενίσχυση.

Από πλευράς περιφέρειας, επισημάνθηκε η ανάγκη καταβολής των οφειλομένων στους κτηνοτρόφους και λήψης μέτρων πρόληψης για τον καταρροϊκό πυρετό, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης επανέλαβε πως η περιφέρεια δηλώνει έτοιμη “να αναλάβει και ευθύνες που δεν της αναλογούν”.

Ο Χρ. Μιχαλάκης

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος αναπλήρωνε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό λόγω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης που συνέρχεται  στις Βρυξέλλες, δήλωσε τα εξής: Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τους βοσκοτόπους, για να μη φθάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Πρέπει οπωσδήποτε να σκύψουν όλοι στο πρόβλημα. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βγούμε μπροστά αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Ζητήσαμε από το υπουργείο να επισπεύσει, να προχωρήσει στις πράξεις και να μη μείνει στα λόγια. Εμείς είμαστε εδώ, περιμένουμε από το υπουργείο τις κατευθύνσεις για να στηρίξουμε την προσπάθεια των κτηνοτρόφων. Δεν πρέπει να χαθεί καμία μέρα και πρέπει να είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους.

Επίσης, είναι ανάγκη να καταβληθούν άμεσα οι σ' εκεί που ζημιώθηκε το ζωικό τους κεφάλαιο την περασμένη χρονιά και συγχρόνως να δοθεί το εμβόλιο προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η εμφάνιση του φαινομένου. Είναι ανησυχητική η δήλωση του κ. Παλάσκα πως εμφανίστηκαν νέα κρούσματα και πρέπει το υπουργείο να επισπεύσει το θέμα του εμβολίου.

Τέλος, ζητάμε άμεσα να καταβληθούν οι εξισωτικές και οι ενισχύσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι από τα προηγούμενα έτη 2012, 2013 και 2014».

Ο Ν. Παλάσκας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού ς κ. Νίκος Παλάσκας δήλωσε τα εξής: «Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας κάνουμε σήμερα έκτακτη σύσκεψη εδώ στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για τα καυτά θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο εδώ και χρόνια και δεν βρίσκουν λύση. Αυτά είναι τα βοσκοτόπια, ο καταρροϊκός πυρετός που δεν έχουμε καμία απάντηση ακόμη, παρά τις μας. Το τι θα συμβεί με το εμβόλιο, αν θα το κάνουμε ή όχι. Έχουμε πληροφορίες για άτυπα κρούσματα, ότι ξεκίνησε το κουνούπι να τσιμπά και να καταστρέφει. Επίσης έχουμε και το θέμα των πληρωμών. Όπως γνωρίζετε, το 80% των αιγοπροβατοτρόφων είναι απλήρωτοι για την εξισωτική και την ενιαία ενίσχυση για το 2013 και το 2014, λόγω του ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της επιλέξιμης έκτασης. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά πρέπει να πάει μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να πάρουν τα μέτρα τους γιατί δεν αντέχει άλλο η . Πάει προς κατάρρευση, καταστρέφεται σε καθημερινή βάση».

Για το σημείο που βρίσκεται το θέμα των βοσκοτόπων συμπλήρωσε: «τις πρωινές ώρες είχα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα κ. Γελαλή ο οποίος μου είπε ότι είναι σε θετική κατάσταση. Εγώ δεν μπορώ να σας κάνω ανάλυση γιατί πολλές φορές λέγαμε αυτά που μας λένε και πάντα πέφταμε έξω. Γι' αυτό τον κάλεσα, όταν έχει σαφή , να έρθει και σε νέα σύσκεψη να μας αναφέρει το πόσο σίγουρα είναι αυτά που λέει. Κατά τα λεγόμενά του οι επιλέξιμες εκτάσεις θα φθάσουν στα 24 εκ. στρέμματα. Εάν φθάσουν εκεί πιστεύω πως θα καλυφθούν όλοι οι παραγωγοί. Αλλά δεν είναι σίγουρο αν δεν το δούμε γραπτώς».

Η Χαρούλα Διβάνη

Η πρόεδρος των αγιοπροβατοτρόφων της δημοτικής ενότητας Αισωνίας του δήμου Βόλου κ. Χαρούλα Διβάνη είπε μεταξύ άλλων: «τα προτά μας είναι τεράστια. Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των βοσκοτόπων, δε θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν τα χρήματά τους. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς χρήματα οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Άλλο πρόβλημα είναι ο καταρροϊκός πυρετός όπου πρέπει να μας δώσουν διευκρινήσεις τι θα γίνει εάν εμφανιστεί πάλι αλλά και να δώσουν τα χρήματα που οφείλουν στους κτηνοτρόφους από πέρυσι. Ο καταρροϊκός πυρετός χτύπησε όλη τη Θεσσαλία, όλη την Ελλάδα. Έχουν καταστραφεί άνθρωποι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν και τα ζώα μας υποσιτίζονται».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση