Βρίσκεστε εδώ:  / ΛΑΡΙΣΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Eκδήλωση για τον Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο και τα Λατομεία της Χασάμπαλης
Eκδήλωση για τον Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο και τα Λατομεία της Χασάμπαλης

Eκδήλωση για τον Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο και τα Λατομεία της Χασάμπαλης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΚΠΟΛ, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, σε συνεργασία με τον σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το Ίδρυμα «Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου» (Κύκλος Θεσσαλίας), διοργάνωσαν εκδήλωση για τον Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο και τα Λατομεία της Χασάμπαλης.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή το Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και την επανέκδοση του βιβλίου «Ο πράσινος Θεσσαλικός λίθος και τα λατομεία της Χασάμπαλης».Πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 19.30.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ  Βασίλης Χατζόπουλος, ο αντιπρόεδρος  Αθανάσιος Λιούπης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι  Γιώργος Κίτσιος, Γρηγόρης Ιγγλέσης και Νικόλαος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Θεσσαλίας  Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης.

Προλόγισε  η Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ μίλησαν ο Ν. Βογιαζίδης, εκπρόσωπος Ιδρύματος «Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου» (Κύκλος Θεσσαλίας) και ο   Βασίλης Μέλφος, αναπληρωτής καθηγητής Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας του βιβλίου.

Ο ονομαζόμενος «Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος» είναι ένα από τα πιο φημισμένα πετρώματα της ύστερης αρχαιότητας (1ος αι.  π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.) υπήρξε ο οφιτασβεστίτης της Χασάμπαλης, που εξορυσσόταν 12 χλμ νοτιοανατολικά της Λάρισας,. Τα ρωμαϊκά και βυζαντινά λατομεία με τα ίχνη λάξευσης και λατόμησης που διατηρούνται μέχρι σήμερα, αποτελούν σημαντικοί μάρτυρες για την τεχνολογία της εξόρυξης κατά την αρχαιότητα.

Η ιδιαίτερα σκληρή υφή του πετρώματος και οι καλές φυσικο-μηχανικές ιδιότητές του, αλλά και η εντυπωσιακή μορφή του, το έκαναν κατάλληλο για την κατασκευή μονολιθικών κιόνων και εσωτερικών επενδύσεων σε ναούς, λουτρά, ανάκτορα κ.ά.

Ήταν όμως τόσο ακριβός, ώστε να χρησιμοποιείται κυρίως για την οικοδόμηση πολυτελών κτηρίων αυτοκρατόρων, αρχόντων, ευγενών και γενικά εύπορων πολιτών. Είναι εντυπωσιακό πόσο περιζήτητος ήταν ο σπάνιος «Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος» στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία. Έτσι το εντοπίζουμε σε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, τη Συρία, έως τη Σεβίλλη της Ισπανίας και μέχρι την Τυνησία. Η εξόρυξη του πετρώματος αυτού ήταν διαχρονική. Άρχισε τον 1ο αι. π.Χ. και συνεχίστηκε ως τις μέρες μας, τη δεκαετία του 1980, με μικρές μόνο διακοπές.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο χαιρετισμό του υποστήριξε ότι τα λατομεία της Χασάμπαλης πρέπει να τα εντάξουμε στις πολιτιστικές διαδρομές που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με επίκεντρο τα τέσσερα Αρχαία Θέατρα της Θεσσαλίας και με δορυφόρους όλα τα Μνημεία.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας συμμετέχει στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ - https://t.co/fk98BTy1dx -

  • Συνάντηση Πανελλήνιου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη - https://t.co/bzCZTZSWJp -

  • Μεταστεγάζεται η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας - https://t.co/FEssp4N1rF -

"Αλιεύοντας" την είδηση