Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Εγκαινιάζεται την Κυριακή ο αρχαιολογικός χώρος στην Κοιλάδα των Τεμπών
Εγκαινιάζεται την Κυριακή ο αρχαιολογικός χώρος στην Κοιλάδα των Τεμπών

Εγκαινιάζεται την Κυριακή ο αρχαιολογικός χώρος στην Κοιλάδα των Τεμπών

Κώστας Αγοραστός: «Ευρήματα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην κοιλάδα των Τεμπών»

Κώστας Κολλάτος: «Αναδεικνύεται η ιστορία και της περιοχής»

Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Τεμπών, στη θέση «Χάνι της Κοκκώνας», κατά την κατασκευή του νέου αυτοδρομου Μαλιακός- Κλειδί εγκαινιάζουν την Κυριακή 15-10-2017 και ώρα 11.30 π.μ. η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της έρευνας ήρθαν στο τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός ελληνιστικού συγκροτήματος λατρευτικού και εργαστηριακού χαρακτήρα, ενός βυζαντινού ναού και ενός βυζαντινού κτιρίου που χαρακτηρίστηκε ως πανδοχείο. Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε επισκέψιμο χώρο κατά τα έτη 2016 – 2017.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν παρουσία του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η φιλαρμονική του Δήμου Τεμπών.

Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Σταυρούλα Σδρόλια – προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας: «Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν αρχαίο ιερό, βυζαντινό ιερό στο ίδιο χώρο και βυζαντινό πανδοχείο. Έχουμε την απόδειξη της ιερότητας της κοιλάδας και των υποδομών φιλοξενίας που είχε από το παρελθόν.

Η συνέχεια της ιερότητας αυτής περνά από το Βυζάντιο, στα νέα χρόνια και σήμερα στην Αγία Παρασκευή.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την στήριξη που έχουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών».

Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο που αλλάζει τον χαρακτήρα της κοιλάδας των Τεμπών. ια πρώτη φορά ευρήματα αρχαίου ναού, βυζαντινού, αλλά και βυζαντινού πανδοχείου αποκαλύπτονται.

Η αποκάλυψη των ευρημάτων αυξάνει την επισκεψιμότητα στην κοιλάδα, αλλά και το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και των περιηγητών. Είναι μια προσπάθεια την οποία έκανε το Υπουργείο Υποδομών και στηρίχθηκε από τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί τέτοια ευρήματα δίνουν μια προστιθέμενη αξία στην κοιλάδα των Τεμπών, για την οποία έχουμε σχέδιο στρατηγική για να μπορέσουμε να την κάνουμε ελκυστικότερη για το ευρύ κοινό».

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κα Σδρόλια για το γεγονός ότι έχει καταφέρει να προχωρά με ταχύτητα τις αρχαιολογικές εργασίες, χωρίς να προκύπτουν καθυστερήσεις στα έργα, αναδεικνύοντας παράλληλα σημαντικά μνημεία της περιοχής.

Κώστας Κολλάτος – δήμαρχος Τεμπών: «Η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη θα έχει κομβικό ρόλο στην αξιο της Κοιλάδας. Σε ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων αναδεικνύεται η ιστορία και της περιοχής και πιστοποιείται η ιερότητα της κατά του αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Απώτερος στόχος μας της Περιφέρειας και του Δήμου Τεμπών είναι να κάνουμε ένα αρχαιολογικό χάρτη που να συνδέει το Κάστρο της Ωριάς, το πετρογέφυρο του Πηνειού στον Πυργετό, το Κάστρο στα Καστρί- Λουτρό, τις των όννων και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων. Να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και την κα Σδρόλια για τις προσπάθειές της».

Σημειώνεται ότι ο αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του νέου αυτοδρομου Μαλιακός- Κλειδί, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΕΣΠΑ 2007-2013).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση