Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Δημοπρατούνται τα έργα αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός της Νίκαιας
Δημοπρατούνται τα έργα αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός της Νίκαιας

Δημοπρατούνται τα έργα αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός της Νίκαιας

Την έγκριση δημοπράτησης του έργου προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Νίκαια»

Θανάσης Νασιακόπουλος: «Έργο πνοής για την περιοχή»

Οριστικό τέλος στο πρόβλημα διάθεσης των αστικών λυμάτων της Νίκαιας δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού εγκρίθηκε η δημοπράτηση του ενταγμένου στο έργου «Έργα Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ» προϋπολογισμού 3.618.320,00 €. Με την υλοποίησή του, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος  ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής.

Σε του ο Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα ανθρώπινο και ταυτόχρονα περιβαλλοντικό έργο για την Νίκαια. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014.

Όλα αυτά έγιναν σε συνάρτηση με την υποχρέωση που έχει η χώρα μας να υπάρχουν και βιολογικοί καθαρισμοί σε οικισμούς πάνω από 2000 κατοίκους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Το σύνολό τους φτάνει τα 111 εκατ. ευρώ σε όλη τη Θεσσαλία, και έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε το συγκεκριμένο κριτήριο και να μην έχει η χώρα μας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε τα εξής: «Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή, το οποίο αλλάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και βελτιώνει το περιβάλλον γενικότερα. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση για την λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και δικτύων ακαθάρτων σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, σε αντίθετη περίπτωση, είναι αρκετά υψηλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τις Υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κιλελέρ, για τη σοβαρή δουλειά που έγινε. Το συγκεκριμένο έργο δίνει την δυνατότητα να υπάρξει μελλοντικά σύνδεση και άλλων οικισμών στον βιολογικό καθαρισμό».

Μετά την ολο σύνταξης των τευχών δημοπράτησης από τον Φορέα Υλοποίησης και Δικαιούχο του εν λόγω έργου, που είναι ο Δήμος Κιλελέρ και την υποβολή τους στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος προέλεγχος που οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα και Προέγκριση Δημοπράτησης του έργου. Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση του Διαγωνισμού από τον Δήμο Κιλελέρ.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (), με διαχείριση από την Ε.Υ.Δ.  Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων για έργα Λυμάτων και Αποβλήτων. Συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς Πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 2.877.616,59 € πλέον ΦΠΑ που βαρύνει στον Κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Κιλελέρ.  Αποτελεί το ένα από τα δύο «Υποέργα» του Έργου διαχείρισης Αστικών Λυμάτων Νίκαιας.

Στοιχεία του έργου

Αφορά συγκεκριμένα στην υλοποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων () για τη διαχείριση των λυμάτων του οικισμού της Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ, που είναι οικισμός «Γ΄ προτεραιότητας» ως προς την Οδηγία για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Προβλέπεται μέθοδος ενεργού ιλύος – παρατεταμένου αερισμού. Η πρόκειται να κατασκευαστεί βόρεια του οικισμού της Νίκαιας και εντός των διοικητικών ορίων της ΔΚ Νίκαιας στη θέση «Καρά πηγάδι», σε οικόπεδο εμβαδού περίπου 17.213,00 τ.μ.

Η τελική διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται με απόρριψη στον πλησιέστερο στη θέση κατασκευής της ΕΕΛ επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη που είναι η τάφρος Ι8.

Το αντικείμενο του προς δημοπράτηση έργου περιλαμβάνει ειδικότερα :

  • Την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης – Μελέτη Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας,
  • Την κατασκευή των έργων για την ολο της ΕΕΛ με βάση τη μελέτη εφαρμογής,
  • Τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης

Ο διαγωνισμός του έργου προβλέπεται να γίνει με το Σύστημα «μελετοκατασκευής» όπως ισχύει με το Νέο Νόμο Δημοσίων Συμβάσεων 4412/2016.

Η ΕΕΛ του οικισμού Νίκαιας, προβλέπεται να συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού, που αποτελεί αντικείμενο άλλης εργολας που προωθείται, επίσης συγχρηματοδοτούμενης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 / ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Το έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, σε συνδυασμό με το του οικισμού της Νίκαιας, επιλύει το πρόβλημα της μη ύπαρξης αποχετευτικού δικτύου, γεγονός που αντίκειται στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για οικισμούς Γ' προτεραιότητας, δηλαδή οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (Οδηγία 91/271/EOK για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 98/15/ΕΕ), βελτιώνοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος και ζωής κατοίκων,  αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επιβολή προστίμων από την έλλειψη κατασκευής του.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση