Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » “Χαρίζω μία μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος”
“Χαρίζω μία μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος”

“Χαρίζω μία μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος”

Διαδρομή 300 χιλιομέτρων κάνει τα τελευταία 11 χρόνια η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Τέα, προκειμένου να προστατέψει τον Όλυμπο από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Ταξιδεύει από τον Βόλο στην Κατερίνη κι επιστρέφει πάλι πίσω, συμμετέχοντας εθελοντικά στη δράση “Χαρίζω μία μέρα από το καλοκαίρι μου στο ”.

“Το καλοκαίρι του 2008, πληροφορήθηκα για τη συγκεκριμένη δράση, διαβάζοντας ένα άρθρο στον τοπικό τύπο. Πέρα από το γεγονός ότι αμέσως αντιλήφθηκα τη σοβαρότητα αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και τη χρησιμότητα της συμμετοχής των πολιτών στο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ένιωσα πως πρέπει να πω ‘ναι' και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκα στην της ομάδας και δήλωσα συμμετοχή”, δηλώνει η κα. Τέα.

Προσθέτει δε πως “από τότε, κάθε χρόνο αισθάνομαι την ανάγκη να βρεθώ σε ένα από τα παρατηρητήρια της εθελοντικής ομάδας δράσης νομού Πιερίας και να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό το ξεχωριστό , το οποίο προσφέρουν οι άνθρωποι του τόπου σας για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι το προσωπικό μου ραντεβού με το ιερό βουνό των 12 Θεών!”.

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός υπηρέτησε στο νομό Πιερίας ως αναπληρώτρια και από τότε “δέθηκε” με τον Ολυμπο. Κάθε χρόνο φροντίζει να συμμετέχει στη δράση και να ταξιδεύει από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Βόλο, ώστε να βρεθεί σε ένα από τα παρατηρητήρια του βουνού και να το προφυλάσσει από ενδεχόμενες φωτιές.

Ο Ηλίας Τσολακίδης, πρωτεργάτης του “Χαρίζω μία μέρα από το καλοκαίρι μου στο ”, υποστηρίζει πως όταν έφτασε η δήλωση συμμετοχής της ς Τέα στα χέρια του και διαπίστωσε πως ήταν από τον Βόλο “νόμισα ότι είχε κάνει λάθος ή δεν είχε καταλάβει καλά για το τι ακριβώς θα έπρεπε να προσφέρει ο εθελοντής και προπάντων ότι το παρατηρητήριο βρισκόταν τόσα χιλιόμετρα”.

Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στην εθελοντική πυροπροστασία του Ολύμπου χωρίς να είναι κάτοικοι του νομού Πιερίας. Φέτος υπήρξαν συμμετοχές από τη Λάρισα, τον Πλατύκαμπο, τη Θεσσαλονίκη, τον Τύρναβο, τα Ιωάννινα, ακόμη και από τη Γερμανία με τουρίστες οι οποίοι αφιέρωσαν 5 ώρες από το καλοκαίρι τους για να προστατέψουν αυτό το ξεχωριστό μνημείο της ς.

Η ιδέα “γεννήθηκε” το 2007, όταν η Πελοπόννησος πλήττονταν από καταστροφικές πυρκαγιές και μια ομάδα πολιτών ανησυχούσε για το βουνό του Ολύμπου.

Τότε ο πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, Δημήτρης Ζάχος, τους πρότεινε κάτι πολύ απλό: τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο βαθμός επικινδυνότητας θα έφτανε στο κόκκινο (1 Ιουνίου-10 Σεπτεμβρίου), από ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την πυροσβεστική, με καλή ορατότητα, να κάνουν μια περιπολία έχοντας μαζί τους ένα ζευγάρι κιάλια, ένα κινητό και σε περίπτωση που έβλεπαν καπνό, θα έπρεπε να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές.

Η σκέψη άρχισε να υλοποιείται από το 2008 και από τότε περίπου 2.500 οικογένειες έχουν δηλώσει όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχή μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, την οποία φέτος χειρίστηκε μια κοπέλα.

Πηγή: www.amna.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση