Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Ανοίγει η αγορά της Ιαπωνίας για το σκόρδο Πλατυκάμπου
Ανοίγει η αγορά της Ιαπωνίας για το σκόρδο Πλατυκάμπου

Ανοίγει η αγορά της Ιαπωνίας για το σκόρδο Πλατυκάμπου

Με διαδικασίες εξπρές άνοιξε ο δρόμος της πιστοποίησης του υ Πλατυκάμπου

Κ. Αγοραστός:« Επανατοποθετούμε τη διαδικασία της πιστοποίησης της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων»

Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Κιλελέρ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Συνεταιρισμό οι διαδικασίες πιστοποίησης του υ Πλατυκάμπου ώστε να γίνει ο επίσημος τροφοδότης του ιαπωνικού κολοσσού «Wakunaga Pharmaceutical, μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες του κόσμου.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που συνεργάστηκαν, ώστε το σκόρδο Πλατυκάμπου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παρασκευής συμπληρωμάτων ς με βάση το σκόρδο, ανέφεραν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Θεσσαλίας:« Μέσα από συνεργασία και συνέργεια ήρθε ακόμη μια επιτυχία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι υπηρεσίες μας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετυχαίνουν να πάρουν την προστιθέμενη αξία των ποιοτικών προϊόντων που παράγει η θεσσαλική γη. Αυτό γίνεται συλλογικά και δίνει ένα μήνυμα: όταν κάνει ο καθένας καλά τη δουλειά που ξέρει να κάνει, έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι ο οδηγός για το μέλλον, καθώς στις δύσκολες εποχές που θα ζήσουμε χρειάζεται να παίρνουμε την υπεραξία των προϊόντων. ι' αυτό έρχεται η επιστήμη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια βοηθούν τους παραγωγούς. Οι συν αυτές ακολουθούν πρωτόκολλα και τα πρωτόκολλα αυτά δεν πρέπει να σπάσουν. Αν σπάσουν τα πρωτόκολλα δημιουργούνται προβλήματα δυσφήμισης των προϊόντων ενώ οι δυνάμεις και οι ενέργειες που έχουν γίνει πάνε χαμένες. Οι παραγωγοί χρειάζεται να υπακούσουν στα πρωτόκολλα, χρειάζεται να έχουν αυστηρό τρόπο παρακολούθησης των καλλιεργειών τους, χρειάζεται να ακούν τους ειδικούς και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο εισόδημά τους. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να έχουν απτά αποτελέσματα στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στη φήμη γενικότερα των Ελλήνων αγροτών. Επανατοποθετούμε τη διαδικασία της πιστοποίησης της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Αυτό είναι το μέλλον και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσπάθεια. Τώρα ξεκινάμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και τον καθένα ξεχωριστά όσους συνέβαλλαν σε αυτή την επιτυχία».

Θανάσης Νασιακόπουλος, πρόεδρος και δήμαρχος Κιλελέρ: « Η συνεργασία της επιστήμης, των πανεπιστημίων, της Περιφέρειας και των Δήμων μπορούν να φέρουν με αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πράγματι έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά και ανοίγεται μια νέα αγορά για ένα προϊόν όπως είναι το σκόρδο Πλατυκάμπου. Αυτή τα στιγμή έχει βρεθεί η αγορά, θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, οι παραγωγοί να είναι πάρα πολύ υπεύθυνοι στην καλλιέργεια του προϊόντος. Από προσωπική εμπειρία το λέω, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή οργάνωση με την παραμικρή λεπτομέρεια της παράδοσης του προϊόντος. Μια καλή οργάνωση του συνεταιρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με το Δήμο και το πανεπιστήμιο στους τομείς που χρειάζονται. Είμαι σίγουρος όμως πως με τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια, το πανεπιστήμιο, το συνεταιρισμό θα πάνε όλα καλά».

Ντίνος Μπλιάτσιος, διευθύνων σύμβουλος εωργικής Αναπτυξιακής Α.Ε.: «Φαίνεται ότι η κρίση δίνει ευκαιρίες. Αυτές οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την πανδημία μπορούν να δοθούν και σε άλλα προϊόντα. Όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ένας – ένας μόνος του έχει τελειώσει. Το σκόρδο θα είναι σκόρδο Πλατυκάμπου. Θα πρέπει να τηρούμε όλοι τους κανόνες που θέλει η αγορά. Αυτό που λέει η Ε.Ε. για τη νέα Κ.Α.Π. από το στο πιάτο, εμείς το λέμε από το χωράφι στο πιάτο αλλά το πιάτο θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό είναι το σκόρδο Πλατυκάμπου. Μέσα από την πανδημία πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πρωτογενής τομέας γίνεται κυρίαρχος στον πλανήτη. Οργανωθείτε τώρα. Κάθε μέρα που περνά είναι μια χαμένη μέρα».

Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πήραμε την απάντηση του ιαπωνικού κολοσσού «Wakunaga Pharmaceutical» που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου που μας πιστοποιούν, όπως έκανε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου περιέχει όλες εκείνες τις ουσίες που το καθιστούν το καλύτερο σκόρδο παγκοσμίως. Εμείς σαν συνεταιρισμός θέλουμε να ευχαριστήσουμε, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, τον Καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα και τον Γεωπόνο κ. Ντίνο Μπλιάτσιο γιατί πρέπει να θυμίσω ότι από το 2011 ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας. Μέσα σε αυτά τα προϊόντα ήταν και το σκόρδο Πλατυκάμπου και πλέον φαίνεται ότι τα προϊόντας μας πιστοποιούνται και παγκοσμίως και είναι πάρα πολύ καλά. Επιθυμούμε αυτό να δώσει την υπεραξία στην περιοχή μας. Ως γνωστόν η Ελλάδα ό,τι βήματα έκανε μέχρι τώρα και ανέβηκε τα έκανε προς τα έξω. Αυτό επιθυμούμε και εμείς και είμαστε σίγουροι ότι θα το επιτύχουμε με τη στήριξη της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου και των υπολοίπων φορέων».

Δημήτρης Κουρέτας, περιφερειακός σύμβουλος, καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Σήμερα είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα γιατί λήγει μια περίοδος καλή συνεργασίας με όλους τους φορείς που βλέπετε. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία συμπληρωμάτων σκόρδου θα έχει σα τροφοδότη το σκόρδου Πλατυκάμπου. Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, ήρθαν εδώ οι άνθρωποι πήραν δείγματα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βοήθησε πάρα πολύ καθώς συντόμευσε το τρίμηνο έκδοσης των πιστοποιητικών σε δέκα ημέρες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τη συγχαρούμε. Έχουμε καταθέσει τα χαρτιά και περίπου σε ένα με δυο μήνες θα έχουμε την πιστοποίηση από το ευρωπαϊκό κέντρο για το σήμα ποιότητας του σκόρδου. Μετά θα πρέπει να γίνει όλη η διαδικασία για να μπορέσουμε να βάλουμε τους παραγωγούς σε αυτή τη λογική της πιστοποίησης. Γιατί εκτός από το γεγονός ότι οι Γιαπωνέζοι θα αγοράζουν το σημαντικό είναι ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου θα έχει μια πιστοποίηση και θα πουλιέται σε καλύτερη τιμή και σε άλλες αγορές. Σκεφτείτε ότι το ροκφόρ έχει μια δυναμική έχει πολύ συγκεκριμένους όγκους, τηρούν  πολύ αυστηρά τις προδιαγραφές και έχει τιμή είκοσι ευρώ. Νομίζω ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το πρώτο προϊόν που θα αποκτήσει τέτοια πιστοποίηση στην Ελλάδα και έχουμε και άλλα ακόμα προϊόντα της Θεσσαλίας. Έχουμε ξεκινήσει και με τη βοήθεια όλων των φορέων θα πάμε πάρα πολύ καλά».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση