Βρίσκεστε εδώ:  / ΛΑΡΙΣΑ / ΥΓΕΙΑ / Εγκαθίσταται μέχρι τέλος του έτους ο νέος ψηφιακός στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Εγκαθίσταται μέχρι τέλος του έτους ο νέος ψηφιακός στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Εγκαθίσταται μέχρι τέλος του έτους ο νέος ψηφιακός στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης για ασθενείς όχι μόνον από τη αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα μπορεί να προσφέρει πλέον η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας καθώς μέχρι τέλος του έτους θα έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργεί νέος, υπερσύγχρονος ψηφιακός στεφανιογράφος ο οποίος χρηματοδοτήθηκε μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 655.000 ευρώ.

Η σημερινή ημέρα υπογραφής της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία, αποτελεί ορόσημο για το επίπεδο της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλίας αφού πλέον το ιατρικό προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, δηλαδή της άμεσης αντιμετώπισης των περιστατικών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο νέος ψηφιακός στεφανιογράφος θα αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα που είναι παλαιάς τεχνολογίας καθώς έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από το 1995, καλύπτοντας τις ανάγκες της καρδιολογικής κλινικής.

Ο νέος στεφανιογράφος θα έχει διαθέτει γεννήτρια ακτίνων Χ, ελεγχόμενη από μικροεπεξεργαστές, ακτινολογική λυχνία, αγγειογραφική ανάρτηση, εξεταστική τράπεζα, ψηφιακό σύστημα απεικόνισης και σταθμό ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Με τον παραπάνω εξοπλισμό, αναμένεται η βελτίωση του επιπέδου ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη σύγχρονων υποστηρικτικών λειτουργιών στον τομέα της Α’βάθμιας φροντίδας.

Θα ενισχύσει σημαντικά τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Επίσης αναμένεται κόστους λόγω: μείωσης χρόνου αναμονής ασθενών και μειωμένο κόστος συντήρησης. Βελτίωση του επιπέδου ικανοποίησης του χρήστη (πελάτη – ασθενή) με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στην αποτελεσματικότητα της ένωσης των δυνάμεων και της συνέργειας στάθηκε στις δηλώσεις του ο Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας πως η επιτυχία της προμήθειας του ψηφιακού στεφανιογράφου, ενώ το έργο βρίσκονταν σε κίνδυνο λόγω της ειδικής συγκυρίας, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αγοραστού: «Είναι μεγάλη στιγμή σήμερα και είναι ημέρα χαράς γιατί αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Είναι ιδιαίτερη η ευχαρίστηση, διότι αυτό γίνεται μετά από μία πραγματική συνεργασία όλων.

Το έργο αυτό κινδύνευε και όχι μόνον βρίσκονταν επί ξυρού ακμής, αλλά ήταν αβέβαια η έκβασή του. Εδώ όμως ενεργοποιηθήκαμε όλοι και ενώσαμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πετύχουμε.

Αυτό που συνέβη εδώ δεν έχει προηγούμενο σε μία τέτοια διαδικασία ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης σε ένα αρνητικό περιβάλλον. Γι’ αυτό, ίσως αποτελέσει και πρότυπο που θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία για να έρθει γρήγορα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε μία περίοδο που τελειώνει το τρέχον ΕΣΠΑ.

Σ’ αυτή την περίοδο οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βρούμε νόμιμες κι έξυπνες λύσεις, για να μπορέσουμε να φέρουμε τα μηχανήματα που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Έχουμε εντάξει 48 έργα ύψους 50 εκ. ευρώ περίπου. Το αυτό είναι μεγάλο και δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε στο μέλλον ανάλογη ευκαιρία. Γι’ αυτό και πρέπει να δράττει κανείς την ευκαιρία όταν εμφανίζεται και να μην μεταφέρει στο μέλλον αυτά που μπορεί να κάνει σήμερα.

Ο στεφανιογράφος αυτός δεν είναι ούτε της Λάρισας, ούτε και της Θεσσαλίας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας γιατί καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας σε ότι αφορά τις ανάγκες των ασθενών.

Συγχαρητήρια σε όλους, ευχόμαστε να εγκατασταθεί μέχρι τέλος του χρόνους μαζί με τα άλλα μηχανήματα που χρειαζόμαστε εδώ στο Νοσοκομείο. Κλείνοντας, σας ενημερώνω πως σύντομα θα υπάρξει μία ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφιερωμένη στις τρεις βαθμίδες της δημόσιας υγείας.»

Ο του νοσοκομείου Κώστας Καραμπάτσας δήλωσε: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας αποκτά επιτέλους έναν καινούριο, σύγχρονο στεφανιογράφο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Θεσσαλίας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό ο οποίος με προσωπική μέριμνα κυνήγησε αυτό το έργο.

Νομίζω για τον κ. Τρυποσκιάδη και το επιτελείο του είναι μία ανάσα και ένα σημαντικό βήμα γιατί θα πάμε και στην επεμβατική στεφανιογραφία με το νέο μηχάνημα. Οφείλουμε να εξυπηρετούμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τους πολίτες και όχι μόνον με προγραμματισμένα . Ευχαριστώ επίσης και την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας που εργάστηκε με υπερωρίες αλλά και στο επιτελείο της καρδιολογικής κλινικής. Κλείνουμε μία σελίδα που δεν ήταν καθόλου κολακευτική, με ένα παλιό μηχάνημα στο τέλος της ζωής του εδώ και χρόνια.

Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Φίλιππος Τρυποσκιάδης υπογράμμισε τα εξής: «Κάθε πράγμα έχει μία αρχή και ένα τέλος. Μετά από 15 χρόνια λειτουργιάς και 17.000 πράξεις, 13.000 στεφανιογραφίες και 4.000 αγγειοπλαστικές, ο παλιός στεφανιογράφος «παρέδωσε το πνεύμα του». Χάρη στις ενέργειες του κ. Περιφερειάρχη, της διοίκησης και του διοικητή μας, της τεχνολόγου του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να πάρουμε έναν καινούριο στεφανιογράφο.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι στεφανιογράφοι σήμερα δεν κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν πριν από 15 χρόνια. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει στόχος όλων, είναι να χρησιμοποιείται ο στεφανιογράφος επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ούτως ώστε να μπει σε εφαρμογή η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή όποιος ασθενής έρχεται με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου – όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αποτελώντας θεραπεία επιλογής – να πηγαίνει κατευθείαν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και να γίνεται ξεβούλωμα της αρτηρίας που έχει φράξει.

Το κόστος που θα έχει σήμερα μία τέτοια αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου θα είναι πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση με τα φάρμακα διότι οι ασθενείς θα φεύγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο ενώ η καρδιά τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Θεσσαλίας Γιάννης Στεφανίδης δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα το οποίο χρωστούσε η διοίκηση του νοσοκομείου, η , η ιατρική διεύθυνση της καρδιολογικής στους ασθενείς της περιοχής μας από πάρα πολλά χρόνια.

Πρέπει να πω ότι σε περίοδο κρίσης είχαμε χάσει τις ελπίδες μας – εγώ προσωπικά – ότι θα υλοποιούνταν επιτέλους. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, του διοικητή κ. Καραμπάτσα, της διοίκησης του νοσοκομείου, του κ. Τρυποσκιάδη και της τεχνολόγου επιτεύχθηκε το ακατόρθωτο. Αυτό αποτελεί για όλο τον ιατρικό κόσμο και για την ιατρική σχολή, ημέρα χαράς και ικανοποίησης γιατί η δουλειά μας θα γίνεται σωστά».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση