Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΚΑΡΔΙΤΣΑ » Συνάντηση δημάρχου Μουζακίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Συνάντηση δημάρχου Μουζακίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνάντηση δημάρχου Μουζακίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη επισκέφτηκε ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη συμβολή του Δήμου στην Κλιματική Αλλαγή και τη διαχείριση των έργων του Αχελώου.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μουζακίου στην ενημέρωση του υπουργού, παρουσία του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων  Κωνσταντίνο Αραβώση, αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου, του πρώτου ενεργειακού σχολείου στην Ελλάδα με μηδενική ενεργειακή απόδοση, για το οποίο μίλησε ο δήμαρχος Μουζακίου στους συνέδρους κατά τη διάρκεια του 12ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που διοργάνωσε το Αθηνών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε στον υπουργό: «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο Δήμο, που όλα τα δημοτικά κτίρια και κυρίως οι σχολικές μονάδες του, θα ανακατασκευαστούν και θα αναβαθμιστούν βάσει της συγκεκριμένης μελέτης. Αν θέλουμε να δώσουμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, ας επενδύσουμε στο φιλόδοξο πλάνο μας: Ένας Δήμος, ο Δήμος Μουζακίου, που όλα τα δημοτικά του κτίρια θα είναι κτίρια μηδενικής ενεργειακής απόδοσης».

Στη συνέχεια συζητήθηκε το μείζον θέμα της περιοχής, που απασχολεί αρκετά χρόνια όλη την Θεσσαλία και ο δήμαρχος τόνισε στον υπουργό πως αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας.

Η μερική εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου, παράλληλα με την κατασκευή του φράγματος του Μουζακίου είναι έργα πνοής, έργα ανάσας για δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, αλλά κυρίως έργα ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον.

Αναφερόμενος στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή του φράγματος του Μουζακίου ο δήμαρχος απαρίθμησε τα εξής:

ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα του Πάμισου ποταμού και επομένως της λεκάνης του Πηνειού ποταμού 

συγκράτηση των επιφανειακών υδάτων του Πάμισου ποταμού, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα κατά τους χειμερινούς μήνες (χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες νερού)

ενίσχυση του αρδευτικού συστήματος του Θεσσαλικού κάμπου κατά την θερινή περίοδο και επομένως ενδυνάμωσης και ανάπτυξης  της  γεωργίας στη Θεσσαλία 

παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσει το «πράσινο» ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον 

δημιουργία τεχνητής λίμνης στην περιοχή, που σε συνδυασμό με το δασικό τοπίο που την περιβάλει θα δημιουργήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης

λειτουργίας στη μερική μεταφορά νερών από τον Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία καθώς θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή αποθήκευσης και διανομής κατάντι των διαθέσιμων υδάτινων όγκων.

Για τα πολλαπλά αυτά οφέλη κρίνεται σκόπιμο τόσο από περιβαλλοντικής, οικονομικής, ενεργειακής αλλά και αναπτυξιακής πλευράς η δημιουργία του φράγματος Μουζακίου που σε συνδυασμό με την μερική μεταφορά των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου, θα αποτελέσει έργο πνοής και ανάπτυξης τόσο για το Μουζάκι όσο και για ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο. 

Ο υπουργός συζήτησε με τον δήμαρχο για τη σημασία του σχεδιασμού της μελέτης και διαχείρισης ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων του Δήμου Μουζακίου και την αξία του έργου αυτού.

Σχετικά με τα έργα εκτροπής του Αχελώου ανέφερε πως έχει πολύ καλή γνώση των παράλληλων έργων που θα έπρεπε να γίνουν με την εκτροπή του Αχελώου και πως «ρημάζουν» κυριολεκτικά αυτή την στιγμή.

Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα επισκεφτεί σύντομα τον Δήμο Μουζακίου για να έχει και ο ίδιος μία εικόνα για τα έργα εκτροπής που είχαν ξεκινήσει και επανέλαβε πως η έχει θέσει πλάνο επανεκκίνησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #φωτιά σε εν κινήσει Ι.Χ. στην Κάτω Γατζέα #ΙΧ #ΚάτωΓατζέα #φωτιά - https://t.co/nP5ch1Zxze -

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

"Αλιεύοντας" την είδηση