Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΑΡΔΙΤΣΑ / Στο ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 η κατασκευή του έργου «ΟΔΟΣ ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ»
Στο ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 η κατασκευή του έργου «ΟΔΟΣ ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ»

Στο ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 η κατασκευή του έργου «ΟΔΟΣ ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ»

Mε προϋπολογισμό 13,8 εκ. €.

Κ. Αγοραστός: «Βελτιώνουμε την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων»

Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» το έργο «ΟΔΟΣ ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ», προϋπολογισμού 13,8 εκ. € , με Δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα στην για να ανακοινώσουμε την ένταξη ενός μεγάλου οδικού έργου. Πρόκειται για το δρόμο Δέλτα Καρδίτσας – Παλαμά προϋπολογισμού 13,8 εκ. , μήκους 9,2 χιλιομέτρων, με 11 χιλιόμετρα παράπλευρων οδών. Πρόκειται για έναν οδικό άξονα ο οποίος θα εξυπηρετήσει τις ανθρώπινες κοινότητες στη διαδρομή , Παλαμά, φαρκαδόνα, Τρίκαλα. Ο ξεκινά από το κυκλικό κόμβο του δρόμου Καρδίτσας – Λάρισας με τον Ε – 65 και φτάνει μέχρι την πόλη του Παλαμά. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, θα σημειώσουμε μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της οδικής ασφάλειας, θα πετύχουμε ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά εμπορευμάτων.

Πρόκειται για έργο στο οποία συνεργαστήκαμε με την Δημοτική Αρχή Παλαμά, και ιδιαίτερα με τον Δήμαρχο, υπό την ευθύνη των οποίων έγινε η μελέτη και είμαστε καθ όλα έτοιμοι να προχωρήσουμε. Οφείλω να διευκρινίσω πως ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα προβλέπει πως θα πρέπει να έχουν γίνει και οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται. Η τεχνική μας υπηρεσία έγκαιρα έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να γίνει η σχετική επίταξη σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων ώστε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο και να έχουμε ανάδοχο μέχρι τέλους του έτους.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο και παρά τα προβλήματα που έχει η δημοπράτηση νέων έργων εμείς ως περιφερειακή αρχή δίνουμε τη δυνατότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και χρήμα να έρθει στην πραγματική οικονομία αλλά και να προχωρήσουμε ένα τόσο χρήσιμο έργο για την ευρύτερη περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Β. Τσιάκος τόνισε τα εξής: «Εντάσσουμε σήμερα ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή του Παλαμά και της Καρδίτσας. Ένα έργο που θα βελτιώσει εντυπωσιακά τις συνθήκες μετακίνησης των εποχούμενων οδηγών. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό αλλά και όλοι οι συνεργάτές του είμαστε αυτοδιοικητικοί των έργων και όχι των λόγων. Για αυτό από την πρώτη στιγμή με όραμα, με σχεδιασμό, προσπαθήσαμε σε συνεργασία με τον δήμαρχο Παλαμά να ωριμάσουμε τη μελέτη και το εν λόγω έργο.

Έτσι είμαστε σήμερα στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη του. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο το Δήμο, όσο και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περ. Ενότητας για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη γιατί αποδέχθηκε την πρόταση μας και αποφάσισε να εντάξει αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για την Περ. Ενότητα Καρδίτσας».

Ο δήμαρχος Παλαμά Γ. Σακελλαρίου δήλωσε: «Εντάσσουμε σήμερα ένα έργο η μελέτη του οποίου είχε ξεκινήσει το 1996. Δυστυχώς, όπως απέδειξαν τα γεγονότα, δεν ήταν στις προτεραιότητες προηγούμενων δημοτικών αρχών, αλλά ούτε και της Νομαρχίας να κατασκευαστεί ένας στον οποίο έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές. Είκοσι χρόνια μετά με συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Παλαμά και με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας εντάσσουμε ένα έργο που έχει προϋπολογισμό κοντά στα 14 εκ. .

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα χρήματα είναι μεγάλη υπόθεση να δοθούν για ένα δρόμο. Ωστόσο είναι ένας δρόμος απολύτως απαραίτητος καθώς θα διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των μετακινούμενων καθώς μάλιστα περιλαμβάνει και παράλληλο οδικό δίκτυο που θα αποσυμφορήσει τον κύριο άξονα. Είναι ένας δρόμος που θα συνδεθεί με την Ε – 65 και για αυτό είναι εύκολο να χρηματοδοτηθεί. Συνδέεται περίπου στο 80ο χιλ. της Ε- 65, παρακάμπτει τους Γοργοβίτες, περνάει, δυστυχώς, μέσα από το Μάρκο γιατί αυτή ήταν η θέληση των τότε δημοτικών αρχών που αποτυπώθηκε στην μελέτη και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει και καταλήγει στο Παλαμά.

Βέβαια ο δρόμος που γίνεται είναι εντυπωσιακά ασφαλής , με στηθαία ασφαλείας, μπάρες, φωτισμό, φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ σε όλο το μήκος του χωριού, οπότε θεωρούμε πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα βγάλει τον Παλαμά από την απομόνωση».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην ανακατασκευή τμήματος της Επαρχιακής Οδού 16 και ειδικότερα στο τμήμα από τη σύνδεση στον κυκλικό κόμβο Χ.Θ. 80+400 με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας – Ε65 (ο οποίος αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών) και την πόλη της Καρδίτσας, έως την είσοδο της πόλης του Παλαμά, συνολικού μήκους 9,2Km.

Ειδικότερα προβλέπεται:
• Η καθαίρεση και η ανακατασκευή της κύριας αρτηρίας με βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και παράκαμψη του οικισμού Γοργοβιτών, μήκους 9,2Km.
• Η κατασκευή αγροτικής οδού αριστερά κατά τη φορά της χιλιομέτρησης, μήκους 5,80Km.
• Η κατασκευή αγροτικής οδού δεξιά κατά τη φορά της χιλιομέτρησης, μήκους 5,50Km.
• Η κατασκευή ισόπεδου τρισκελούς κόμβου στην είσοδο των Γοργοβιτών ( από Δέλτα προς Παλαμά).
• Η κατασκευή ισόπεδου τετρασκελούς κόμβου στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ.
• Η κατασκευή ισόπεδου τετρασκελούς κόμβου εντός του οικισμού Μάρκου.
• Η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου, πεζοδρομίων και φωτισμού εντός του οικισμού Μάρκου.
• Η διαπλάτυνση γέφυρας Μάρκου στην παλιά κοίτη του ποταμού Οργόζινου.
• Η κατασκευή των απαραίτητων εργασιών για την εκτροπή κυκλοφορίας μέσω των υφιστάμενων τοπικών οδών.
• Οι απαιτούμενες εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, ηλεκτροφωτισμού και σηματοδότησης,
• Δαπάνη απαλλοτρίωσης απαιτούμενης έκτασης για την του έργου καθώς και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες (ΟΚΩ, αρχαιολογία κ.α.)

Το έργο αφορά σε μία από τις κύριες κάθετες οδικές στο Νομό Καρδίτσας με τον Διευρωπαϊκό Οδικό Άξονα « Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)», για την εξυπηρέτηση του Παλαμά και των υπολοίπων οικισμών στην ευρύτερη περιοχή του στο Νομό, αλλά και των οικισμών και κινούμενων στον οδικό άξονα Φαρκαδώνα Τρικάλων- Παλαμάς προς σύνδεση με Ε65 και Καρδίτσα.

Η σημερινή κατάσταση της οδού δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί στις παραπάνω λειτουργίες της και τους αντίστοιχους κυκλοφοριακούς φόρτους και υπολείπεται των προδιαγραφών που προβλέπονται από τους κανονισμούς περί μελετών οδοποιίας.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου, που αποτελεί σύνδεση με τμήμα του ΔΕΔ-Μ (Ε65), σύνδεση με διαπεριφερειακή οδό, σύνδεση με τη Βιομηχανική Περιοχή της Καρδίτσας, αλλά και τοπικό δίκτυο σύνδεσης περιοχών με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, θα εξασφαλιστεί η ταχεία και ασφαλής σύνδεση των οικισμών των πεδινών περιοχών του νομού, ενώ μέσω του προτεινόμενου παράπλευρου αγροτικού οδικού δικτύου θα εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση και η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα με την ολοκλήρωση του έργου είναι η μείωση της χρονοαπόστασης, η αύξηση ασφάλειας στην κυκλοφορία και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, η μείωση του κόστους μεταφοράς, η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των καυσαερίων, η σύνδεση των παραγωγικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

  • Συνελήφθη με κάνναβη στο Βόλο #ινδικήκάνναβη - https://t.co/Xv7ae0rfX2 -

  • #λέμβος βυθίστηκε στην Αλόννησο  #λέμβος - https://t.co/DgwuYoEltx -

"Αλιεύοντας" την είδηση