Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΑΡΔΙΤΣΑ / Σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Ανατολική Αργιθέα ο περιφερειάρχης
Σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Ανατολική Αργιθέα ο περιφερειάρχης

Σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Ανατολική Αργιθέα ο περιφερειάρχης

Εκτελούμενα έργα της συνολικού προϋπολογισμού 1.604.705 ευρώ στην Ανατολική επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.

Τα έργα αφορούν σε συντηρήσεις και αποκαταστάσεις οδικών δικτύων και τμημάτων γεφυρών τα οποία παρουσίασαν φθορές λόγω της χρήσης ή των έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και έργα πολιτισμού.

Στην του ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τους κατασκευαστές και να παρακολουθήσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφαλή μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων όπως αρμόζει σε μια χώρα η οποία θέλει να σέβεται τους πολίτες της. Παρά τη συνεχή μείωση και την περικοπή των κονδυλίων μας, πραγματοποιούμε συντηρήσεις και βελτιώσεις οδών σε ένα τεράστιο οδικό δίκτυο 5.500 χιλιόμετρων σε όλη τη Θεσσαλία, που περιήλθε στην αρμοδιότητά μας χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Ανατολικής Αργιθέας πραγματοποιούμε εκείνα τα οδικά έργα, που αναμένεται να αυξήσουν την ασφάλεια των μετακινήσεων, να τονώσουν την τουριστική κίνηση, βγάζοντας την περιοχή από την απομόνωση που υπήρχε κατά το παρελθόν»

Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι η περιοχή αυτή παρουσιάζει αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλούς τομείς οι οποίοι μένει να αξιοποιηθούν: «Η , ο , ο πολιτισμός, η ενέργεια κ.ά. είναι τομείς που μπορούν να δώσουν άλλες αναπτυξιακές προοπτικές στην Ανατολική . Πρέπει όμως να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες από το κεντρικό κράτος, η οποία χρειάζεται να κινηθεί με ταχύτητα και συνέπεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών».

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάκος τόνισε: « Σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πραγματοποιούμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ουσίας, που μπορούν να συντελέσουν στην περεταίρω ανάπτυξή της. Με σχέδιο και προγραμματισμό καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Αναλυτικά τα έργα που επισκέφτηκε ο Κ. Αγοραστός:

1) «ΟΔΟΣ ΒΛΑΣΙ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ (ΤΜΗΜΑ ΓΕΦΥΡΑ ΡΑΓΑΖΙΑ ΜΕΧΡΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ Ι. Μ. ΣΠΗΛΙΑΣ)» προϋπολογισμού 1.180.000 € (με ΦΠΑ)

Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση επαρχιακής οδού αριθμ. 9, «Καρδίτσα – Αυχήν Βουτσικάκι – Γέφ. Κοράκου προς Άρταν από θέσεως Σταυρός (20ον χλμ.) επαρχ. Οδού 2 δια Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου, Κρυονερίου, Μπεζούλας, Φυλακτής, περιφέρειας Πετρίλου, Λεοντίτου και Στεφανιάδος» και ειδικότερα το τμήμα από την παλιά μονότοξη γέφυρα στη θέση «Ραγάζια» μέχρι τη διασταύρωση με την οδό προς Ι.Μ.Σπηλιάς. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου «Βλάσι – Ιερά Μονή Σπηλιάς», το έργο ορίζεται από τη ΧΘ 9+800 μέχρι τη ΧΘ 12+784, με μήκος 3km περίπου. Από ΧΘ 9+800 έως ΧΘ 10+400 προβλέπεται διατομή 6,00/8,00, ενώ από ΧΘ 10+400 έως ΧΘ 12+784 προβλέπεται διατομή 5,00/7,00. Οι κατά μήκος κλίσεις φθάνουν μέχρι 12%. Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές για την διαπλάτυνση της οδού.

2) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Β΄ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ) προϋπολογισμού 284.000,00 € (με ΦΠΑ)

Οι αναφέρονται στην συντήρηση με ασφαλτοτάπητα διαφόρων τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού. Αφορούν την αποκατάσταση τμημάτων σε οδικούς άξονες, χωρίς απαραίτητα τα αυτά να είναι ενιαία (σποραδικά). Τις θέσεις έχει καθορίσει η Υπηρεσία. Πραγματοποιείται φρεζάρισμα του τάπητα στις λωρίδες που παρουσιάζουν ζημιές και αποκατάσταση με νέο ασφαλτοτάπητα.

3) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΡΘΗΚΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ προϋπολογισμού 140.705,00 € (με ΦΠΑ)

Το μοναστήρι της Σπηλιάς βρίσκεται στο Δήμο Αργιθέας. Πήρε το όνομά του από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο κάτω από το μοναστήρι. Ο σημερινός νέος ναός της Μονής κτίσθηκε το 1736 και είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή. Οι διαστάσεις του είναι 7,50 Χ 11 μέτρα. Στο εσωτερικό του διατηρούνται τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον 18ο και 19ο αιώνα καθώς και επιχρυσωμένο τέμπλο το οποίο χρονολογείται από το 1779. Οι συντήρησης αφορούν στην συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Νάρθηκα του ναού καθώς και στην συντήρηση του Ξυλόγλυπτου τέμπλου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διατηρηθεί η ιστορική αξία τόσο του τέμπλου όσο και των τοιχογραφιών του Νάρθηκα, ενός σημαντικού μνημείου της Θεσσαλίας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑΟΥ ΖΟΩΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (2)

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση