Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΚΑΡΔΙΤΣΑ » Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΤαΕ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΤαΕ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΤαΕ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα την πρώτη εγγυήσεων με στόχο την υποστήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία («EaSI»).

Αυτή η νέα εγγυήσεων με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας θα καλύψει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ για πάνω από 300 μικρο, κυρίως γεωργούς, νέους ανέργους , συνεταιρισμούς και κοινωνικής οικονομίας, καθώς και πολύ μικρές που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της «πράσινης» οικονομίας. Το καθεστώς εγγυήσεων EaSI δρομολογήθηκε στα τέλη Ιουνίου 2015 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Η Marianne Thyssen, επίτροπος αρμόδια για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα στην εργασία, δήλωσε: «Η αποδέσμευση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή συμφωνία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας με την οποία 300 πολύ μικροί επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και κοινωνικών επιχειρήσεων θα επωφεληθούν από ύψους 5 εκατ. ευρώ για την δημιουργία θέσεων εργασίας και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην δημιουργία μεγέθυνσης χωρίς αποκλεισμούς στην Ευρώπη».

Ο Pier Luigi Gilibert, γενικός διευθυντής του ΕΤαΕ, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που υπογράφουμε σήμερα τη συμφωνία μικροχρηματοδοτήσεων του EaSI στην Ελλάδα. Οι εγγυήσεις για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας όχι μόνο θα βοηθήσουν την τράπεζα να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση σε έλληνες μικροεπιχειρηματίες αλλά και συμπληρωματικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν καθοδήγηση και δικτύωση, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν».

Ο Γεώργιος Μπούκης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας να είμαστε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που υπογράφει την παρούσα συμφωνία εγγυήσεων με το ΕΤΕ, και αυτό αποτελεί σημαντική αναγνώριση τόσο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας όσο και για τον ρόλο των συνεργατικών τραπεζών στην Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι η σημερινή συμφωνία θα αποτελέσει την απαρχή μιας κοινής καρποφόρου συνεργασίας προς το αμοιβαίο συμφέρον της τοπικής ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας».

Ο Παναγιώτης Τουρναβίτης, γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, δήλωσε: «Για την τράπεζά μας η μικροχρηματοδότηση δεν ήταν ποτέ ένα απλό τραπεζικό προϊόν αλλά μια πλήρης υπηρεσία στην πελατεία μας, για την εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε επιχειρηματίες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας κλπ. σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, προσφέροντας παράλληλα μηχανισμούς υποστήριξης και καθοδήγησης και διανέμοντας βέλτιστες πρακτικές.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο έργο αλλά μια πρωτοβουλία με την οποία η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αναλαμβάνει τη δέσμευση να αναπτύξει ικανότητες και να κοινοποιήσει γνώση σε ολόκληρο το δίκτυο των ελληνικών συνεργατικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα καλά σχεδιασμένο βήμα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας μικροχρηματοδότησης και ενός αποτελεσματικού δικτύου για την χρήση του εργαλείου. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα είναι η πρώτη μιας σειράς μελλοντικών πρωτοβουλιών, πάντοτε σε στενή συνεργασία με το ΕΤΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή …».

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγησης μικροδανείων, στο πλαίσιο του EaSI μπορούν να έρχονται απευθείας σε επαφή με τα υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας στην Ελλάδα.

Το ΕΤΕ δεν προσφέρει άμεση οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις, αλλά υλοποιεί την χρηματοδοτική διευκόλυνση μέσω τοπικών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως μικρο-Πιστωτικά Ιδρύματα, κοινωνική χρηματοδότηση και εγγυήσεις, καθώς και μέσω τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EaSI και δραστηριοποιούνται σε όλη την ΕΕ των 28 και άλλες χώρες. Οι εν λόγω διαμεσολαβητές έρχονται απευθείας σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την παροχή υποστήριξης στο πλαίσιο των εγγυήσεων EaSI.

Tο πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη μικροχρηματοδότηση και την χρηματοδότηση της κοινωνικής ς με συνολικό κονδύλιο ύψους 193 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Στόχος είναι να αυξηθεί η πρόσβαση στη μικροχρηματοδότηση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες που θέλουν να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους καθώς και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδίως μέσω δανείων μέχρι 25.000 ευρώ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει κοινωνικές επιχειρήσεις μέσω δανείων ύψους 500.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Η μικροχρηματοδότηση και η στήριξη της κοινωνικής ς υλοποιούνται κατ' αρχάς μέσω των εγγυήσεων EaSI που θα δώσουν τη δυνατότητα στους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές να προσεγγίσουν μικροεπιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με άλλο τρόπο λόγω εκτιμήσεων κινδύνου αλλά και κοινωνικές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το ΕΤΕ για να υλοποιήσει τις εγγυήσεις EaSI.

Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η κεντρική του αποστολή είναι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Το ΕΤΕ σχεδιάζει και αναπτύσσει επιχειρηματικά και αναπτυξιακά κεφάλαια, εγγυήσεις και μέσα μικροχρηματοδότησης που προορίζονται ειδικά για το συγκεκριμένο τμήμα της ς. Στο πλαίσιο του ρόλου αυτού, το ΕΤΕ ενισχύει τους στόχους της ΕΕ για την υποστήριξη της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της μεγέθυνσης και της απασχόλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη της μικροχρηματοδότησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας:

Πρόγραμμα EaSI

Στήριξη της ΕΕ για την κοινωνική επιχειρηματικότητα

H Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας (ΣΤΚ) ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Λειτουργεί στην περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει πάνω από 7.500 μέλη και εξυπηρετεί πάνω από 20.000 πελάτες, κυρίως πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Η ΣΤΚ είναι επίσης μέλος της Ένωσης Ελληνικών Συνεργατικών Τραπεζών και της Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) και έχει επενδύσει ιδιαίτερα στο θεματολόγιο της μικροχρηματοδότησης και της πρόσβασης των κοινωνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, συμμετέχοντας επίσης ως ενεργός εταίρος σε πρωτοβουλίες της ΕΕ και έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση