Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΑΡΔΙΤΣΑ / «ΟΧΙ» του Πράσινου Κινήματος στην καταστροφή της περιοχής λόγω του αιολικού πάρκου στο Mουζάκι
«ΟΧΙ» του Πράσινου Κινήματος στην καταστροφή της περιοχής λόγω του αιολικού πάρκου στο Mουζάκι

«ΟΧΙ» του Πράσινου Κινήματος στην καταστροφή της περιοχής λόγω του αιολικού πάρκου στο Mουζάκι

Έτοιμοι να δώσουν μάχη εναντίον της μεγάλης υποβάθμισης της περιοχής του Μουζακίου, εξ αιτίας του  Αιολικού Πάρκου, δηλώνουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με το , Θανάσης Ακρίβος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Μουζακίου Παντελής Βάλλας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης,  κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη έκανε επαφές  με μέλη και φίλους του Πράσινου  Κινήματος  της Θεσσαλίας και συζήτησε τα  προβλήματα της περιφέρειας του ενώ επισκέφθηκε, με την υποψήφια δήμαρχο Τρικκαίων Στέλλα Αλεξοπούλου, το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και άλλα περίπτερα συμμετεχόντων, στην Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας.

Ο κ. Ακρίβος,  στο πλαίσιο της πρόσφατης περιοδείας του σε Τρίκαλα, και Βόλο, συνοδευόμενος από τον συμπρόεδρο του Κινήματος, Κώστα Καλογράνη, τον υποψήφιο δήμαρχο Μουζακίου Παντελή Βάλλα και άλλα στελέχη του Κινήματος, είχε και την ευκαιρία, να συνομιλήσει με ενεργούς πολίτες που έχουν οικολογική συνείδηση και να ακούσει τους φόβους και την αγωνία τους για την επικείμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση του Μουζακίου, από το Αιολικό Πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει στον ομώνυμο Δήμο, στην περιοχή «Αέρας».

Τόσο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος Μουζακίου Παντελής Βάλλας, διαβεβαίωσαν τους δημότες ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Από έρευνα που έγινε προέκυψε ότι ο απερχόμενος  δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός, χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους και μη αναλογιζόμενους τις περιβαλλοντικές  συνέπειες και τους κινδύνους που κρύβονται, βάζει σε περιπέτειες όλη την περιοχή, για πολλά χρόνια, συνεπικουρούμενος από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της.

Τα δε αντισταθμιστικά που κέρδισε ο απερχόμενος δήμαρχος για την περιοχή του είναι από ψίχουλα, σε σχέση με τη μεγάλη οικολογική καταστροφή και πολιτιστική καταστροφή η οποία είναι πολύ πιθανόν να γίνει για την περιοχή.

Για την κατασκευή που ξεκινά η  ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ήδη  πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, ενημερωτική με τους κατοίκους της Βατσουνιάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Ωστόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις από ομάδες πολιτών, από συλλόγους και φορείς με τους οποίους το ενώνει τις δυνάμεις του στο κοινό αγώνα.

Οι αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή, στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας Οξυάς» και «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας, εντός δασικής έκτασης του χωριού της Οξυάς, θα είναι  τεράστιες.

Ήδη κάποιοι δημότες, παρατηρώντας τις απλές διανοίξεις δρόμων στην κορυφή της Καράβας, κάνουν λόγο για «ισοπέδωση» των κορυφογραμμών και όχι μόνον. Οι αντιδρούν γιατί ξέρουν πως αυτά που τώρα βλέπουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Οι καταγγέλλουν ότι η παρέμβαση της ίδρυσης αιολικών πάρκων με την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει το δασικό οικοσύστημα βάναυσα διότι θα εκτελεστούν έργα και εργασίες που η περιοχή δεν αντέχει και η αποκατάστασή τους θα είναι αδύνατη.

Οι αυτές και απρόβλεπτες που θα προκύψουν στην πορεία θα δημιουργήσουν προβλήματα όπως: Διάβρωση  του εδάφους,  πλημμυρικά φαινόμενα, αλλαγή τοπογραφικής διαμόρφωσης του εδάφους και αισθητικής του τοπίου και διατάραξη της ηρεμίας διαβίωσης των αγρίων ζώων, ακόμη και εξαφάνισης από την περιοχή ενδημικών ειδών εξαιτίας των θορύβων και της εκτέλεσης των έργων και εργασιών. Σημαντική επίπτωση θα έχουν και στην τοπική οικονομία αφού η  ορεινή κτηνοτροφία θα επηρεαστεί σημαντικά και θα περιοριστεί από τους χώρους των εγκαταστάσεων.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Θανάσης Ακρίβος δήλωσε: « Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής δυστυχώς συνεχίζεται. Σε μία περίοδο που η είναι πρώτο θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, στη δυστυχώς σχεδιάζουν την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλών με τεράστιες επιπτώσεις. Το Αιολικό Πάρκο στο Μουζάκι είναι ένα περιβαλλοντικό , το οποίο δυστυχώς θα πλήξει κυρίως, τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Εμείς, όπως και με τα Άγραφα, έτσι και εδώ στο Μουζάκι θα αγωνιστούμε να μην πραγματοποιηθεί αυτό το έργο – έκτρωμα. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε και εδώ στη Θεσσαλία.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Δεν μπορεί να είμαστε συνεχώς η περιοχή που «ξεπλένουν» κάποιοι υποχρεώσεις, με έργα τα οποία δεν είναι αναγκαία, κάνουν κακό στην περιοχή και πιθανόν να μην λειτουργήσουν ποτέ. Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε συστράτευση. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Η επόμενη μέρα στην Θεσσαλίας, μετά τις εκλογές, θα είναι μία νέα ημέρα σε μία άλλη πολιτική εποχή»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μουζακίου Παντελής Βάλλας δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε να καταστρέψουνε την περιοχή μας. Δεν μας ρώτησαν και σχεδιάζουν χωρίς την τοπική κοινωνία. Θα μας βρούνε μπροστά τους.»

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 55χρονου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/Tp42jboffZ -

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση