Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΚΑΡΔΙΤΣΑ » «Μονοπάτια συνάντησης» το ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας
«Μονοπάτια συνάντησης» το ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας

«Μονοπάτια συνάντησης» το ημερολόγιο του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας

Σε πείσμα των χαλεπών καιρών που ζούμε ο Σοφαδιτών Ν. ς εξέδωσε και φέτος, για 15η συνεχή χρονιά, το «Ημερολόγιό» του, μια ακόμη μικρή λαογραφική μελέτη.

Το φετινό «Ημερολόγιο», με τίτλο «Μονοπάτια συνάντησης», έχει σα θέμα τις νεότερες μορφές διασκέδασης στον 20ό αιώνα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη μικρή επαρχιακή πόλη των Σοφάδων, (αλλά αναλογικά, και σ΄ όλη την ελληνική επαρχία ) κάτω από τις επιδράσεις των ευρωπαϊκών προτύπων αλλά και των επιρροών από την Ανατολή, ύστερα από την άφιξη των προσφύγων. Τα  παραδοσιακά καφενεία, τα ταβερνάκια και τα ΄' εξοχικά ΄', τα ζαχαροπλαστεία και ο κινηματογράφος λειτουργούσαν σα ΄'  μονοπάτια συνάντησης ΄' των απλών ανθρώπων του λαού, σε μια εποχή που άλλαζε ραγδαία τα της παραδοσιακής τους ς  και βίαια την μεταμόρφωνε σε αστική. Ήταν τα τελευταία προπύργια του ομαδικού πνεύματος στη διασκέδαση, που ήταν βασικό χαρακτηριστικό κάθε μικρής, τοπικής κοινότητας κι εκφραζόταν κυρίως με τον κυκλικό χορό και το ομαδικό τραγούδι. Στο «Ημερολόγιο» των Σοφαδιτών παρακολουθεί κανείς την πορεία αυτών των μορφών διασκέδασης, από την αρχή τους, την άνθισή τους και το τέλος τους στο πρόσφατο παρελθόν.

Στον επίλογο διαβάζουμε: «Μαζί του(με το κλείσιμο του κινηματογράφου) έκλεινε μια εποχή: Τα παραδοσιακά καφενεία  ένα-ένα έκλειναν και στη θέση τους άνοιγαν καφετέριες, χώροι μοντέρνοι για τους νέους, όπου οι ηλικιωμένοι ένιωθαν άβολα. Τα ζαχαροπλαστεία, τόπος συνάντησης για όλους τους ντόπιους, κάθε ηλικίας, μετά τη βόλτα, γίνονταν τώρα εργαστήρια, όπου ο καθένας μπορούσε ν΄ αγοράσει τα γλυκά του, για να τα φάει μόνος του ή με τους δικούς του βλέποντας τηλεόραση. Τα παλιά ταβερνάκια και τα ουζερί με τα μικρά τραπεζάκια και τις μεγάλες παρέες μετατρέπονταν σε τσιπουράδικα ή σε κοσμικά κέντρα νέου τύπου, με μεγάλα τραπέζια και μικρές παρέες τώρα πια, και μουσική από το player. Τα παλιά μονοπάτια συνάντησης χορτάριαζαν σιγά-σιγά κι άνοιγαν άνετοι μοναξιάς… Είναι, άραγε, αδύνατο να τους κάνουμε και πάλι δρόμους συνάντησης; Μήπως  δε φταίει μόνο η τεχνολογία του θεάματος και της μουσικής, αλλά κι εμείς που παρασυρθήκαμε από αυτήν και βολευτήκαμε στην ψευδαίσθηση αυτάρκειας και άνεσης; Ας το σκεφτούμε…»

Την πρώτη ύλη για τη συγγραφή του «Ημερολογίου 2016» έδωσαν με μαρτυρίες και αφηγήσεις τους, καθώς και με πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα αντίστοιχα κι έχουν βιώσει όλη την πορεία τους. Το κείμενο έγραψε και φέτος η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα που είχε και την επιμέλειά του μαζί με την Έβη Σταφυλά.

Η επίσημη παρουσίαση του «Ημερολογίου» με τις δύο κυρίες  και το γραμματέα, Νίκο Τσιμπίδα, έχει οργανωθεί και προγραμματιστεί ήδη από το Σύλλογο σε συνεργασία με τους δύο Δήμους, Βόλου και Σοφάδων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ως εξής:

Στους Σοφάδες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Σοφάδων υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων και με την υποστήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων, Κατερίνα Σταθοπούλου, και θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία του Δήμου Σοφάδων με τραγούδια του 20ού αιώνα.

Στο Βόλο η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19.30 στο Κινηματοθέατρο «» στα πλαίσια εκδήλωσης που οργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. ς και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γνωστός Σωτήρης Πολύζος. Το κοινό του Βόλου θα έχει την ευκαιρία να χαρεί τραγούδια του 20ού αιώνα από τη Χορωδία των Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, αλλά και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Σοφάδων, που θα συμμετέχει φιλικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση