Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΚΑΡΔΙΤΣΑ » Κατά της εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών σε Ασπροπόταμο και Άγραφα ο Α. Ακρίβος 
Κατά της εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών σε Ασπροπόταμο και Άγραφα ο Α. Ακρίβος 

Κατά της εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών σε Ασπροπόταμο και Άγραφα ο Α. Ακρίβος 

Η Περιφερειακή Παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της, περιφερειακός σύμβουλος,   Αθανάσιος Ακρίβος, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν κατά της επικείμενης εγκατάστασης των φαραωνικών ανεμογεννητριών στα βουνά του Ασπροποτάμου και των Αγράφων, καθώς η (ΡΑΕ) προχώρησε στην έγκριση 15 αιολικών πάρκων.

Τα επόμενα βήματα είναι να εκδοθούν άδειες εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας.

Ειδικότερα, δίνεται η ευκαιρία σε 3 εταιρείες να τοποθετήσουν σε 15 κορυφές του Ασπροποτάμου 27 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 108,6 MW.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιολικών πάρκων που έλαβαν άδεια παραγωγής δεν ξεπερνούν τα 10 MW το καθένα, καθώς με το νέο νόμο Χατζηδάκη όσα αιολικά αιτούνται άδειας και είναι μικρότερα από 10 MW, δεν χρειάζεται να καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να τεθούν υπό δημόσια .

Επίσης η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” συντάσσεται με το Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροπόταμου το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά: “Αν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων συνεχίσουν απρόσκοπτα, τότε στις κορυφές του Ασπροποτάμου θα γίνουν τα παρακάτω βήματα:
“Γάζωμα” των πλαγιών και τα πρανών των 15 κορυφών στις οποίες θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Γάζωμα σημαίνει ότι μπουλντόζες θα μπήξουν σε παρθένα δάση τις δαγκάνες τους για διαπλάτυνση των υφιστάμενων δρόμων ή διάνοιξη νέων πλάτους 8-12 μέτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του μεγέθους των ανεμογεννητριών (120 μέτρα ύψος), το μέγεθος της διάνοιξης πρέπει να είναι 8-12 μέτρα είτε πρόκειται για 1 ανεμογεννήτριας είτε για 6 ανεμογεννητριών. Κάτι που σημαίνει ότι η καταστροφή θα γίνει ούτως ή άλλως.

Χιλιάδες δέντρα θα κοπούν, η βιοποικιλότητα θα διαταραχθεί και τα συνεχή κατολισθητικά φαινόμενα θα είναι η απάντηση της φύσης. Ό,τι συνέβη με τη βροχή, πριν 15 ημέρες, στη διπλανή Αργιθέα θα γίνει ρουτίνα στα βουνών του Ασπροποτάμου.

Τσιμέντωμα των κορυφών. Η κάθε βάση μιας ανεμογεννήτριας 3MW απαιτεί τουλάχιστον 2 τόνους τσιμέντου. Αυτό αντιστοιχεί στο τσιμέντο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή 2 τριώροφων κατοικιών. Από τα βουνά του Ασπροπόταμου ξεκινούν όλες οι πηγές του Αχελώου.

Μια υπέροχη ευκαιρία λοιπόν να “εμπλουτιστεί” ο υδροφόρος ορίζοντας και κατά συνέπεια τα που πίνουν οι Ασπροποταμίτες με σύνθετες χημικές ενώσεις που περιέχει το ενισχυμένο τσιμέντο των βάσεων των ανεμογγεννητριών.

Προσωρινή λειτουργία, παντοτινή καταστροφή. Αφού λοιπόν εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα δουλέψουν για 20-25 χρόνια παράγοντας ενέργεια όποτε έχει την ταχύτητα του αέρα που απαιτείται. Διότι, δυστυχώς, σε αυτά τα ύψη κυριαρχούν οι ριπές αέρα στις οποίες οι ανεμογεννήτριες δεν επιτρέπεται να λειτουργούν. Οπότε η συμβολή τους στην πραγματική παραγωγή πράσινης ενέργειας θα ουσιαστικά μηδαμινή.

Ενδεικτικά δε αναφέρεται ότι έχει μετρηθεί ότι ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%. Και στο τέλος της 25ετίας θα έχει τελικά δημιουργηθεί ένα “υπέροχο” βιομηχανικό μουσείο σκουριασμένων ανεμογεννητριών!”

Το Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροπόταμου απαίτησε από όλους τους πολιτικούς του ομού Τρικάλων να τοποθετηθούν μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα πώς φαντάζονται τον παρθένο ορεινό όγκο του Νομού και πρέπει να σημειώσουμε ότι η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” πρωτοστάτησε στην της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ταχθεί κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Σε αυτό το πλαίσιο η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” θα βγει ξανά μπροστά και θα αξιοποιήσει κάθε της δυνατότητα ώστε να εμποδίσει την καταστροφική για την περιοχή εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Ο  Αθανάσιος Ακρίβος, τόσο μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και σε συνεννόηση με τους τοπικούς θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την οριστική απόρριψη της εγκατάστασης των φαραωνικών ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση