Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Κ. Αγοραστός: Μόνο με την παραγωγή δημιουργούνται θέσεις εργασίας
Κ. Αγοραστός: Μόνο με την παραγωγή δημιουργούνται θέσεις εργασίας

Κ. Αγοραστός: Μόνο με την παραγωγή δημιουργούνται θέσεις εργασίας

«Εάν η χώρα δεν παράξει, δεν υπάρχει λύση στο οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας για την ανεργία στη σημερινή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:«Η ανεργία είναι η νούμερο ένα κοινωνική αδικία. Εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει ως νούμερο ένα εχθρό. Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας είναι η εξής: Έξι χρόνια λιτότητας και ύφεσης, με αυξανόμενους φορολογικούς συντελεστές, με ένα στρεβλό ασφαλιστικό σύστημα και αύξηση της μαύρης εργασίας. Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Στη χώρα καταποντίστηκε η παραγωγή και ο εθνικός πλούτος. Επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα, οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι πολιτικές αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας και η λογική που ακολουθείται είναι της διαχείρισης αυτής της κατάστασης και όχι να γίνει ένα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά.

Υπάρχουν δυο δρόμοι: Να συνεχιστεί η διαιώνιση της  αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας ή να στραφούμε στην παραγωγή η οποία σημαίνει εθνικό πλούτο  και θέσεις εργασίας

-Χρειάζεται η χώρα να παράξει. Να μειωθούν οι φόροι και να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα. Μείωση της τιμής της ενέργειας, των τιμών των πρώτων υλών, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και «ανοικτές» τράπεζες, πάταξη της γραφειοκρατίας.

-Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε Κοινωνικό Ταμείο και έτσι οι δράσεις μας ακολουθούσαν τις κατευθύνσεις της καιρικής κυβέρνησης με προγράμματα όπως τα ΤΟΠΣΑ και τα ΤΟΠΕΚΟ. Από την αρχή είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας για τα προγράμματα αυτά καθώς αποτελούσαν «παρηγοριά στον άρρωστο» και όχι λύση. Όμως τα στηρίξαμε γιατί δεν θα μπορούσε η Θεσσαλία να μείνει εκτός.

-Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιήθηκαν ήταν αρκετά χρήσιμα καθώς μέσω αυτών ήρθε προσωπικό στην Περιφέρεια το οποίο το είχαμε ανάγκη, καθώς οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες. Έχουμε ζητήσει το πρόγραμμα αυτό να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και αποφασίστηκε να είναι οκτώ μήνες αντί για πέντε.

Ζητήσαμε ακόμη από το Υπουργείο να προχωρήσει το πρόγραμμα για το Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτή τη στιγμή είναι δύο στη Θεσσαλία πιλοτικά και ευελπιστούμε να εφαρμοστεί σε όλους. Και αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά είναι μια κάποια ανακούφιση.

-Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο, το απόλυτα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, με την ασταθή πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 1.114 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ.

Παραλάβαμε έργα ημιτελή και τα ολοκληρώνουμε, εντάξαμε νέα έργα, διαχέοντας χρήμα στην πραγματική και συγκρατώντας θέσεις εργασίας. Αυτό αποτελεί από μόνο του μια ανάσα ελπίδας και μια τονωτική ένεση για να ανακάμψει η Περιφέρειά μας και η χώρα.

-Όλα αυτά τα χρόνια 409 οδικά έργα, 175 έργα στον αγροτικό τομέα, 106 έργα τουρισμού-πολιτισμού, 105 έργα εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ), 59 έργα υγείας, 17 έργα αθλητισμού, 227 έργα περιβάλλοντος.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα 568 εκατ. ευρώ που έρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και μάλιστα με εκχωρημένους πόρους 85 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 82 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που διεκδικήσαμε και πήραμε το 37,5 % του συνολικού ποσού που έχει η χώρα.

-Παράλληλα κατανείμαμε 326,8 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων σε όλη τη Θεσσαλία. Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, στηρίξαμε και ή δημιουργήσαμε άμεσα κι έμμεσα περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. Μειώσαμε δραστικά, από τους 12 μήνες στον 1 μόλις μήνα, τον χρόνο που απαιτείται για την εκταμίευση των κονδυλίων. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασώσαμε πολλές υγιείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας.

Στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε ως αιρετή Περιφέρεια για πρώτη φορά συγκεκριμένο πρόγραμμα  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για δράσεις κοινωνικής πολιτικής:

Η Κοινωνική Πολιτική μέσω του ΠΕΠ εξυπηρετείται κυρίως από τους ‘Άξονες  Προτεραιότητας:

  • 2α «Ανάπτυξη & Αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση», προϋπολογισμού 70 εκ. € Συγχρηματοδοτούμενης  Δημόσιας Δαπάνης, με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ,  και
  • 2β «Υποδομές Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού», προϋπολογισμού 31,25 εκ. € Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης, με χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ.

Συνολικά διατίθενται 101,5 εκ. €, 25% πόρων ΠΕΠ.

Άξονας Προτεραιότητας 2α   

Περιλαμβάνει 2 τομείς (Θεματικούς Στόχους):

  1. Θεματικός Στόχος 8: « της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων”, προϋπολογισμού 5,325 εκ. €, συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης

Στο πλαίσιό του προβλέπονται από το ΠΕΠ:

α) Συμβουλευτική υποστήριξη ανέργων & εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων για ίδρυση επιχειρήσεων (Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμβουλευτική υποστήριξη να οδηγεί σε ίδρυση επιχείρησης),

β) Ενίσχυση της ίδρυσης επιχειρήσεων / αυτοαπασχόληση για ανέργους,

γ) Υποστήριξη των Επιχειρήσεων για την αναδιοργάνωση τους και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Προτεραιότητα έχουν οι τομείς της RIS3 και των Χωρικών Επενδύσεων.

  1. Θεματικός Στόχος 9: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων», προϋπολογισμού  64,675 εκ. €, συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης .

Ο Θεματικός Στόχος αφορά αποκλειστικά στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιό του προβλέπονται από το ΠΕΠ:

α) Δράσεις ευαισθητοποίησης, συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, προώθησης στην απασχόληση και δημοσιότητας,

β) Κατάρτιση / απόκτηση εργασιακής – επαγγελματικής εμπειρίας για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες,

γ) Χρηματοδότηση λειτουργίας των Βρεφονηπιακών

δ) Εξειδικευμένα μέτρα ενίσχυσης διαχειριστικής ικανότητας και ενθάρρυνσης

ε) Λειτουργία Κέντρων Κοινότητας ευπαθών ομάδων με διευρυμένες υπηρεσίες , δομές υποστήριξης Ρομά,

στ)  Βρεφονηπιακοί και ΚΔΑΠ για ΑμεΑ,

ζ) Δομές και Υπηρεσίες προνοιακής φροντίδας,

η) Δομές υποστήριξης της Γ.Γ. Ισότητας,

θ) ΚΔΗΦ για ΑμεΑ,

ι) Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

κ) Δομές παροχής  βασικών αγαθών

λ) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ),

μ) Δίκτυο Προστασίας Υγείας του Πληθυσμού (health safety net) ,

ν) Δράσεις αποϊδρυματοποίησης παιδιών

ξ) Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

ο) Ενίσχυση Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (Start – up)

π) Δράσεις τοπικής ανάπτυξης σε επιλεγμένες μικροπεριοχές της Περιφέρειας με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων – CLLDs.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί Προσκλήσεις 21 εκ. € και έχουν ενταχθεί πράξεις π/υ 15,7 εκ. € Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.

Άξονας Προτεραιότητας 2β   

Περιλαμβάνει 2 τομείς (Θεματικούς Στόχους):

  1. Θεματικός Στόχος 9: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων», προϋπολογισμού  18,75 εκ. €, συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.

Στο πλαίσιό του προβλέπονται από το ΠΕΠ:

α) Επέκταση, αναβάθμιση των υποδομών όλων των βαθμίδων υγείας

β) Επέκταση, αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών

γ) Βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε υποδομές υγείας και κοινωνικές υποδομές

δ) Υποδομές που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη

ε) Ενίσχυση επενδύσεων σε υποδομές για στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων

στ) Δράσεις τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία κοινοτήτων σε οικιστικές και αγροτικές περιοχές

Μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μία Πρόσκληση προϋπολογισμού  7 εκ. € και έχουν ενταχθεί πράξεις προϋπολογισμού  1,6 εκ. € Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.

 2.Θεματικός Στόχος 10: «Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση», προϋπολογισμού  12,5 εκ. €, συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης .

Στο πλαίσιό του προβλέπεται από το ΠΕΠ:

Αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ειδικότερα χρηματοδοτούνται υποδομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας συμπεριλαμβανομένων και των Τεχνικών – Επαγγελματικών Λυκείων, υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας όπου αποδεδειγμένα προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών, καθώς και υποδομές επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μία Πρόσκληση 6,25 εκ. € που αφορά σε υποδομές Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση