Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » InvestEU: «Πολυεργαλείο για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προστασία περιβάλλοντος και κοινωνικές υποδομές»
InvestEU: «Πολυεργαλείο για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προστασία περιβάλλοντος και κοινωνικές υποδομές»

InvestEU: «Πολυεργαλείο για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προστασία περιβάλλοντος και κοινωνικές υποδομές»

Εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Κ. Αγοραστού στην Επιτροπή των Περιφερειών για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ

«Το InvestEU θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργσίας και αφορά κάθε Ευρωπαία και κάθε Ευρωπαίο»

«Ως Επιτροπή των Περιφερειών θεωρούμε ότι πρέπει να έχει κεντρικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας – κατά προτεραιότητα στις περιφέρειες που πάσχουν  από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων»

«Ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό InvestEU, μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία και πολιτικές όπως η Κοινή Αγροτική, είναι, στην πραγματικότητα, όρος επιβίωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος»

Πολυεργαλείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση «που δημιουργεί νέες , προσελκύει επενδύσεις, ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθεί την καινοτομία, στηρίζει την έρευνα, προστατεύει το και αναπτύσσει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικών υποδομών για όλους τους » χαρακτήρισε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ως Rapporteur (εισηγητής) του Προγράμματος στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η γνωμοδότηση του κ. Αγοραστού εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία κι έτυχε θετικότατων σχολίων για την πληρότητά της.

«Το InvestEU δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα ούτε αφορά μόνο τους οικονομολόγους, τους επιχειρηματίες και τα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ κι ανέδειξε τη χρησιμότητά του σε κάθε Ευρωπαία και κάθε Ευρωπαίο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αφορά:

-«τις νέες μητέρες που χρειάζονται παιδικούς σταθμούς και σχολεία για τα τους,

-τους νέους επιστήμονες που έχουν μια καινοτόμο ιδέα και θέλουν να την αξιοποιήσουν επιχειρηματικά,

-τις εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό,

-τα άτομα με αναπηρία που δικαιούνται σύγχρονες υποδομές και νέες λύσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

-τους ασθενείς που χρειάζονται και περιμένουν καινούργιες θεραπείες,

-αφορά τελικά όλους μας που θέλουμε και αξίζουμε να ζούμε σε ένα καθαρό , σε γειτονιές λειτουργικές και όμορφες, θέλουμε και αξίζουμε να αξιοποιούμε τη δημιουργικότητά μας και κυρίως θέλουμε και οφείλουμε να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στα μας, τις νέες γενιές».

 Θα προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ

Ο  Κ. Αγοραστός προέβη στην εκτίμηση ότι το InvestEU θα προσελκύσει επενδύσεις που θα ανέλθουν στο 1 τρις ευρώ και θα συμβάλλει στη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο στόχος του προγράμματος που εκτείνεται από το 2021 – 27 είναι να προσελκυστούν επενδύσεις 650 δις ευρώ, να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες και να χρηματοδοτηθούν επίσης δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με βάση, όμως, την επιτυχημένη εφαρμογή του EFSI, του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος  που εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα φέρει επενδύσεις ύψους 500 δις ευρώ, θα χρηματοδοτήσει 850 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στη δημιουργία 1,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, δικαιούμαστε, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, να θέσουμε τον πήχη των προσδοκιών ακόμη ψηλότερα για το InvestEU».

 

Προτεραιότητα στις Περιφέρειες με ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων

Αναλύοντας τη γνωμοδότησή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι «αποσκοπεί στο να γίνει το πρόγραμμα πιο λειτουργικό και γρήγορο και να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, «με τη γνωμοδότησή μας ως Επιτροπή των Περιφερειών:

-Αναδεικνύουμε ως πρώτιστης σημασίας να συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του προγράμματος η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ θα έχει ανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

ι' αυτό, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να είναι το InvestEU γεωγραφικά ισορροπημένο και να στοχεύει κατά προτεραιότητα στις περιφέρειες που πάσχουν  από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων.

-Προτείνουμε με έμφαση το πρόγραμμα να εφαρμοστεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες όπως φυσικά και η Επιτροπή των Περιφερειών πρέπει να έχουν λόγο ώστε να φθάσουμε σε καλύτερα αποτελέσματα – και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.

-Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με ταχύτητα, χωρίς αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού βεβαίως διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα δεν θα επηρεάζει την ποιότητα των αποφάσεων αυτών».

 Καινοτομία του InvestEU η χρηματοδότηση κοινωνικών υποδομών

Ο κ. Αγοραστός ανέδειξε ως βασική καινοτομία του InvestEU ότι  προβλέπει ξεχωριστό σκέλος πολιτικής για τις κοινωνικές επενδύσεις και τις δεξιότητες και πρόσθεσε ότι «μ' αυτόν τον πυλώνα χρηματοδότησης ανοίγεται μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ιδίως για χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση».

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε το InvestEU ως «πολυεργαλείο για

-τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας,

-την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας,

-την προσέλκυση επενδύσεων και μάλιστα σε νευραλγικές υποδομές αλλά και σε υποδομές του κοινωνικού τομέα,

-την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφασιστικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,

-την υποστήριξη υπηρεσιών που εντάσσονται στο κοινωνικό κράτος, το σημαντικότερο επίτευγμα στην ιστορία της ΕΕ.

-την ενθάρρυνση της καινοτομίας, την επιτάχυνση της ψηφιακής σύγκλισης, την υποστήριξη της έρευνας».

 Όρος επιβίωσης για την ΕΕ της επόμενης δεκαετίας

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο   Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε:

«Η Ευρώπη ήταν πάντοτε στην πρωτοπορία. Τα τελευταία χρόνια δέχεται έντονο ανταγωνισμό από άλλες ηπείρους, από άλλες χώρες. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πλανήτη και να μας περιμένει να ανεβούμε.

Χρειάζεται να ανακτήσουμε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ξαναγίνουμε πρωτοπόροι στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, ενώ παράλληλα διατηρούμε την πρωτοπορία σε πολιτικές με κυρίαρχη αυτή για την προστασία του περιβάλλοντος και εξασφαλίζουμε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε Ευρωπαία και κάθε Ευρωπαίο.

Ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό InvestEU, μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία και πολιτικές όπως η Κοινή Αγροτική, είναι, στην πραγματικότητα, όρος επιβίωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση