Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού BeCULTOUR
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού BeCULTOUR

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού BeCULTOUR

 

Η Περιφέρεια ς είναι η μόνη Περιφέρεια στην και μία από τις 12 συνολικά Περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εντάχθηκε, μετά από απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, στο πρόγραμμα Horizon 2020 BeCULTOUR Beyond Cultural Tourism, για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στον τομέα του κυκλικού πολιτιστικού τουρισμού.

Ο τουριστικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου του πολιτιστικού τουρισμού, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη.

Η κυκλική οικονομία είναι ένα καινοτόμο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, στο οποίο επιδιώκεται η επαναχρησιμοποίηση, η και η αναγέννηση όλων των πόρων και όλων των μορφών κεφαλαίου.

Η εφαρμογή της βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, αλλά ήδη είναι στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης και των πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης όπως η , το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και οι νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες Bauhaus.

Οι 12 ευρωπαϊκές Περιφέρειες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα -μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια ς-, θα ενταχθούν στις 6 πιλοτικές Περιφέρειες που είναι ήδη εταίροι του έργου στην Ιταλία (Basilicata), τη Σουηδία (Västra Götaland), την Ισπανία (Aragon), την Κύπρο (Λάρνακα), τη Σερβία (Βοϊβοντίνα), τη Βορειοανατολική Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Το έργο BeCULTOUR θα αναπτύξει και θα δημιουργήσει πρωτότυπες καινοτόμες λύσεις για «κυκλικό» πολιτιστικό τουρισμό, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, πολιτών και επισκεπτών. Οι 12 επιλεγμένοι περιφερειακοί εκπρόσωποι, θα έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εκς, εμπνευσμένο από μια πιλοτική προσέγγιση: μέσω τριμηνιαίων κοινοτικών συνομιλιών, ειδικών συνεντεύξεων, προσαρμοσμένων διαδικτυακών σεμιναρίων και εργαστηρίων εκς (στις Βρυξέλλες το 2022 και στη Νάπολη το 2023) τα μέλη της κοινότητας θα αλληλεπιδράσουν στενά με τους εκπροσώπους των 6 πιλοτικών Περιφερειών που ήδη συμμετέχουν στο έργο.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει την ευκαιρία συναναστροφής με εμπειρογνώμονες, συνεργάτες και ενδιαφερόμενους του οικοσυστήματος καινοτομίας από όλη την Ευρώπη για την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών που σχετίζονται με τον πολιτιστικό τουρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια.
Περιοχές με μοναδικά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως τα , οι ενάλιες αρχαιότητες και τα Υποθαλάσσια Μουσεία της Θεσσαλίας, το Αρχαίο της Λάρισας κ.ά. ) βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μαθησιακού ταξιδιού που εστιάζει στη δημιουργία ελκυστικών, βιώσιμων και κυκλικών προορισμών για την μετα -covid εποχή.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση