Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο  EU-SPI Launch Event 2020
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο  EU-SPI Launch Event 2020

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο  EU-SPI Launch Event 2020

Για τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου

 

Τα του πιλοτικού έργου  για τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (),  στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια ς  μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και εθνικούς φορείς, παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020, σε συνεργασία με την DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην παρουσιάστηκε η νέα Έκδοση του  Περιφερειακού Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της Ε.Ε.  σε περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και  παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί  ομιλητές από τα MIT και Harvard.

Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της Ε.Ε. Με χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, προωθεί την ανάπτυξη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε., και ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

Πριν από μια δεκαετία, η DG REGIO ανέπτυξε έναν περιφερειακό δείκτη ανταγωνιστικότητας για να βοηθήσει τις περιφέρειες να εντοπίσουν τα οικονομικά τους πλεονετα και αδυναμίες. Αυτός ο δείκτης συνδέεται πλέον με τον περιφερειακό δείκτη κοινωνικής προόδου της Ε.Ε. Αυτό μπορεί να δείξει στις περιφέρειες της Ε.Ε. ποια από τα κοινωνικά τους ζητήματα απαιτούν περισσότερη προσοχή.

Η έναρξη αυτού του ευρετηρίου συμπίπτει με την προετοιμασία της επόμενης περιόδου προγραμματισμού για την πολιτική συνοχής (2021-2027). Ως , τα διδάγματα από αυτόν τον δείκτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό των βασικών επενδυτικών προτεραιοτήτων για τη βελτίωση της κοινωνικής προόδου σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τρόποι χρήσης του νέου ευρετηρίου μέσω μιας σειράς εργαλείων που επιτρέπουν, με διαδραστικό τρόπο, τη σύγκριση χωρών και περιοχών μέσω χαρτών και διαγραμμάτων καθώς και την απόδοση μιας περιοχής σε σύγκριση με παρόμοιες περιοχές από πλούτου (κατά κεφαλήν ΑΕΠ ) και πληθυσμού.

Επίσης το EU-SPI μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντοπίσουν τον καλύτερο συνδυασμό πολιτικής, να στοχεύσουν τους πόρους στους πιο προβληματικούς τομείς και να καθορίσουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους.

Οι περιφέρειες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες αποτελεσμάτων της περιοχής και την ανάλυση ομότιμων περιοχών για να συγκριθούν με άλλες, για να βρουν περιοχές που επιτυγχάνουν παρόμοιο επίπεδο κοινωνικής προόδου και για να μάθουν από βέλτιστες πρακτικές που εστιάζουν σε κάθε πτυχή που περιλαμβάνεται στο ευρετήριο.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βελτιώσουν τις σε προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες, στο link https://eu-spi.eu/

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση