Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Δράσεις κοινωνικής προστασίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στη Θεσσαλία για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
Δράσεις κοινωνικής προστασίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στη Θεσσαλία για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Δράσεις κοινωνικής προστασίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στη Θεσσαλία για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Εκδόθηκε με πόφση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, η Πρόσκληση του 2014-2020 που αφορά στη δράση «ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» συμπεριλαμβανομένων Παραρτημάτων Ρομά, συνολικού προϋπολογισμού 5.031.680,00 €. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Ειδικότερα, η Πρόσκληση αφορά με α/α 019, αφορά στη χρηματοδότηση της δράσης «Κέντρα Κοινότητας» με Παραρτήματα Ρομά (-8- παραρτήματα) στους 7 Δήμους όπου λειτουργούν σήμερα «Κέντρα Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2007-2013/ΕΠΑΝΑΔ, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους Δήμους και όλους τους οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία. Τα παραρτήματα Ρομά προβλέπονται για τους Δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων, Λαρισαίων, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Τρικκαίων και Βόλου.

Η διάρκεια της δράσης είναι για 3 έτη (36 μήνες). Στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία Δομών «Κέντρα Κοινότητας», που θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 4368/2016 (2ος/2016) και την ΚΥΑ 14435-1135/29.03.2016, για την υποστήριξη των ΟΤΑ Α' Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».

Ειδικότερα, τα «Κέντρα Κοινότητας» θα δραστηριοποιηθούν, στα εξής πεδία:
– Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
– Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
– Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. : «Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουμε θέσει ως στόχο την στήριξη των ευπαθών ομάδων και των ανθρώπων που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ευελπιστούμε ότι οι Δομές που δημιουργούνται, θα στηρίξουν τους Δήμους που τις εποπτεύουν και μέσω αυτών τον ευάλωτα κοινωνικό πληθυσμό της Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό και παρ' όλη τη στενότητα των πόρων του , επιλέξαμε να καλύψουμε και τους 25 Δήμους της περιφέρειάς μας».

Η Πρόσκληση απευθύνεται στους Δήμους της Θεσσαλίας και τους Φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται αυτούς (Δημοτικά , Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και λοιποί δημοτικοί οργανισμοί), για υποβολή προτάσεων από την 13η Ιουλίου έως και την 13η Νοεμβρίου 2016. Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται με διαδικασία «άμεσης» αξιολόγησης, ενώ ο προϋπολογισμός που διατίθεται επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για όλες τις Δομές, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις υλοποίησής των Κέντρων Κοινότητας (ΚΥΑ και Οδηγός Εφαρμογής), τον αριθμό του προβλεπόμενου προσωπικού για τη στελέχωσή τους αναλόγως πληθυσμιακού μεγέθους Δήμου και τα μοναδιαία κόστη αυτών. Κρίνεται ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό, να υπάρξει άμεση υποβολή προτάσεων εκ μέρους των Δήμων, προκειμένου σε σύντομο διάστημα να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Κέντρα Κοινότητας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας», και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη και την Περιφερειακή Στρατηγική κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στη Θεσσαλία. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ωφελουμένων θα αγγίζει τα 4.000 άτομα, ενώ πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέσω της λειτουργίας των Κέντρων και καταγραφής των εργασιών τους – ωφελουμένων.

Παράλληλα, από τις δράσεις αυτές αναμένεται η παροχή θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για περίπου 88 εργαζόμενους στα Κέντρα αυτά, επιπλέον δε των θέσεων εργασίας με συμβάσεις έργου όπου απαιτηθεί και προκύψει.

Τέλος, αναφέρουμε ότι τα Κέντρα Κοινότητας, πρόκειται να διασυνδεθούν με το Περιφερειακό Παρατηρητήριο που προβλέπεται να οργανωθεί άμεσα στην Περιφέρεια και μέσω εθνικής πλατφόρμας με όλες τις δομές του τομέα πρόνοιας, για τη βέλτιστη παρακολούθηση και επ΄ωφελεία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Η διαδικασία σχεδιασμού των δράσεων αυτών, ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2015 και έκτοτε απαιτήθηκε η εξειδίκευση σε επίπεδο των 13 περιφερειών, η θεσμοθέτηση των Κέντρων, η εξειδίκευση οργάνωσης και λειτουργίας τους, η εξασφάλιση επιλεξιμότητας και πόρων στο ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ, μέσα από διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο και εν συνεχεία οριζόντια από το Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολοκληρώθηκε στα Μαίου 2016, με τον Οδηγό εφαρμογής και τα κριτήρια βαθμολόγησης για επιλογή προσωπικού στα Κέντρα να οριστικοποιούνται στα Ιουνίου 2016.

Η Πρόσκληση με τα παραρτήματά της είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. www.thessalia-espa.gr.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση