Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα στο Περτούλι Τρικάλων από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας
Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα στο Περτούλι Τρικάλων από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας

Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα στο Περτούλι Τρικάλων από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας

Μια καινοτόμα Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα στο Περτούλι Τρικάλων από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας “Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων- Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση” θα πραγματοποιηθεί τις 6 και 7 Ιουνίου 2015 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.

Σε έναν μαγικό τόπο ,όπως είναι το Περτούλι Τρικάλων και τα Περτουλιώτικα λιβάδια ,το Σάββατο 6 και 7 Ιουνίου 2015, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, που σχεδιάζει να διοργανώσει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας ,μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας , μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών ,ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών ,που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία .

Στόχος των διοργανωτών είναι οι δράσεις αυτές , να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ,που να απαντούν στα προβλήματα αυτά , οι οποίες ,μάλιστα ,θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις ,καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων .

Οι διοργανωτές επιθυμούν τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των Φορέων και ειδικών επιστημόνων , έτσι ώστε ,κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο ,να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι ,που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους.
Η πρώτη διοργάνωση θα γίνει στην και συγκεκριμένα στο Περτούλι Τρικάλων (Challet Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου) , στις 6 και 7 Ιουνίου 2015 (Σαββατοκύριακο), με ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο ,με θέμα:”Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων -Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση “.

Η Στρογγυλή Τράπεζα υλοποιείται στο Περτούλι μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και πρ. προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Περτουλίου ,αλλά και πρ. προέδρου Επαγγελμ. Ορεινού Όγκου Περτουλίου Ηλία Φιλοκώστα, όπως επίσης ,την ΜΚΟ “Πράσινη Κιβωτός ” -με έδρα τα Τρίκαλα και τη Δευτεροβάθμια ΜΚΟ “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,ενώ προβλέπεται να υποστηριχθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ,την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης ,τον Δήμο Πύλης ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,το ΤΕΙ Θεσσαλίας,τα Επιμελητήρια, την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, πολλούς επαγγελματίες της περιοχής όπως ξενοδόχους , παραγωγούς , πολιτιστικούς φορείς κ.ά) και από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας .

Η θεματολογία διαμορφώνεται ως εξής :

• Διαμόρφωση πολιτικών Ανάπτυξης Ορεινών όγκων -Αειφορική Διαχείριση

• Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους ορεινούς όγκους

• Κοινωνική Οικονομία -Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον Αγροτικό Χώρο

• Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στους Ορεινούς όγκους -Creative Europe -Horizon

• Παράλληλη Συνεδρία για τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Πύλης-Ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών πάνω σε Προγράμματα ,καλές πρακτικές και οδηγίες αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων.

• Σχέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

• Διαχείριση πόρων -Καινοτομία -Εξωστρέφεια

• Χρηματοδοτικά Εργαλεία -Αναζήτηση Πόρων

• Δικτύωση Φορέων

• Οι Ορεινοί όγκου της στο μικροσκόπιο

Για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί έγκριτοι επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ,επιτυχημένοι αυτοδιοικητικοί και τεχνοκράτες ,οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία, τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Π.Ε. Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας ,έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης .

Στις εργασίες του Περτουλίου θα προσκληθούν να συμμετέχουν οι παρακάτω:
1 . οι αρμόδιοι Υπουργοί ή εκπρόσωποί τους ,που ασχολούνται με τον Τουρισμό ,την Αγροτική Οικονομία, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον

  1. Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας ,είτε ως εισηγητές είτε ως σύνεδροι
  2. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού (Δήμαρχοι ,Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι ) από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και όμορες Περιφέρειες

  3. όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας

  4. Εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών Φορέων της Θεσσαλίας ( επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι , αγροτικοί-κληνοτροφικοί συνεταιρισμοί, ,δασολόγοι )

  5. Προϊστάμενοι Δασαρχείων Θεσσαλίας ,Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,γραφείων γεωργικής ανάπτυξης κ.α΄.

  6. Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματίες της Π.Ε. Τρικάλων,

  7. Εκπρόσωποι των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη Θεσσαλία

Σημειώνεται ότι όλοι οι εισηγητές και οι σύνεδροι ,μαζί με τις οικογένειές τους, θα διαμείνουν στην περιοχή για δύο μέρες (με συμβολικό κόστος σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, μέχρι και 3/6/2015), θα συμμετέχουν στις εργασίες της ιδιαίτερα σημαντικής Στρογγυλής Τράπεζας, θα γνωρίσουν την , τη λαογραφία ,τις παρα ,θα ξεναγηθούν στα πανέμορφα αξιοθέατα της περιοχής του ορεινού όγκου ,θα κάνουν ιππασία, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες υπαίθρου, θα γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις παρα ενός μαγικού τουριστικού προορισμού ,όπως είναι το Περτούλι , η Ελάτη ,το Νεραϊδοχώρι και όλα τα φιλόξενα χωριά του ορεινού όγκου του Ν. Τρικάλων.

Η θεματολογία των επόμενων Στρογγυλών Τραπεζών (που θα γίνουν στους Νομούς Λάρισας ,Μαγνησίας και Καρδίτσας ), θα είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά δεδομένα και συνολικά θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλία (περιβάλλον, διαχείριση υδάτινων πόρων ,νιτρορύπανση, , ,ανεργία , θεσσαλικό καλάθι, θεματικός τουρισμός , κοινωνική αλληλεγγύη , εξωστρέφεια, κ.ά.)

Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ ,μαζί με πολλούς άλλους έγκριτους επιστήμονες που θα κληθούν να συμμετέχουν ως εισηγητές , κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και αναδεικνύει το ρόλο του Πανεπιστήμιου στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Αρμόδιος για συνεννόηση ο πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας Κ. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944 ,E-Mail: skriapask@gmail.com.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση